Q&A: Ce presupune fertilizarea in vitro?

stimulare ovariana fertilizare ploiesti

Primul pas in fertilizarea in vitro este stimularea ovariana. E nevoie de cat mai multe ovocite, care sa fie fertilizate in laborator, nu doar de 1-2 foliculi, cum se intampla la o ovulatie normala. Asa ca recurgem la medicatie pentru a obtine un numar cat mai mare de ovule. Sunt injectii subcutanate, seara de seara, la aceeasi ora, timp de 9-10 zile, timp in care monitorizam ecografic evolutia foliculilor.

Atunci cand foliculii ajung la dimensiunea si maturitatea pe care o cautam, se programeaza punctia foliculara, pentru a recolta ovocitele. In aceeasi zi vom solicita si o proba de sperma de la partener, moment in care celulele reproducatoare intra in lucru, la laborator.

In functie de calitatea spermei, embriologul va decide daca se va face o fertilizare in vitro clasica sau daca se va merge pe varianta ICSI.

Dupa obtinerea embrionilor, acestia se vor cultiva in laborator timp de 2-3 zile sau 5 zile, maximum. Acesta este momentul in care ating stadiul de blastocist, un fel de selectie naturala.

Urmeaza transferul embrionilor in uterul pacientei. Decizia privind numarul de embrioni care vor fi implantati este luata de medicul curant, impreuna cu cuplul, in functie de cati embrioni au rezultat in urma procedurii si de calitatea acestora. Tot ce e suplimentar se congeleaza pentru o eventuala procedura ulterioara. In Romania se merge, de regula, pe implantarea a 2-3 embrioni, cel mult 4.

 

Confirmarea ca embrionii s-au prins si ca exista o sarcina in evolutie o putem avea la 11-12 zile de la embriotransfer, printr-o analiza de sange beta HCG. Testele urinare de sarcina sunt irelevante in aceasta etapa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole