Analize inainte de sarcina: ce ai de facut ca sa reduci riscul si pericolele

analize inainte de sarcina

Inainte de sarcina, cuplul trebuie sa faca o serie de investigatii si sa urmeze un protocol destul de simplu. Motivul este reducerea riscurilor si realizarea unui cadru medical propice aparitiei si dezvoltarii normale a unei sarcini. In acest scop, medicul curant indica analize inainte de sarcina atat pentru ea, cat si pentru el. Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, te indruma pas cu pas in ceea ce ai de facut.

Analize inainte de sarcina si la confirmarea ei

Analizele la care se face referire sunt analize de sange ce privesc la statusul biologic al femeii, statusul hormonal, analize urinare care se refera la examene bacteriologice ale sumarului de urina si ale urinei in general si examene bacteriologice din culturile secretiilor vaginale, care sunt specifice acestei perioade.

De exemplu, o pacienta cu o hepatita B pozitiva va urmari atent sarcina, fara sa fie nevoie sa renuntam la sarcina. In schimb, pozitivarea statusului imun pentru rubeola atrage de la sine intreruperea sarcinii. Din nefericire, rubeola este o boala infecto-contagioasa care este extrem de malformagena pentru copil.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie
analize la inceputul sarcinii
sursa: freepik.com

Analize inainte de sarcina si la confirmarea sarcinii – lista

  • HLG: este un test de screening de baza pentru boli hematologice
  • feritina, coagulograma, D-dimeri, Hb A1c, grupa de sange si RH
  • glicemie, uree, creatinina, TGO, TGP
  • Ag HBs, Ac HCV, HIV, VDRL
  • profilul TORCH
  • parvovirus B19 IgG+IgM, listeria, TSH, FT4, T3
  • sumar de urina, urocultura
  • Test Babes Papanicolau
  • examen microbiologic secretie vaginala, cultura secretie col uterin
  • examen Chlamydia endocervix, Mycoplasma, Ureaplasma

Este util sa veniti la medic inainte de a obtine o sarcina.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Verificam statusul imun pentru aceste boli care se incadreaza in sindromul Torch. Bineinteles ca o parte din aceste boli pot fi vaccinate, dar nu toate. Celelalte patologii vor primi sfaturi specifice fiecarei boli in parte. Ne referim la infectia cu toxoplasma, ne referim la infectia cu citomegalovirus. Acestea sunt boli de asemenea infecto-contagioase care nu pot fi vaccinate. Pentru rubeola, pentru varicela, putem obtine vaccinare.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Se investigheaza serologic hepatita B, hepatita C, HIV-ul si VDRL-ul si partenerul. Investigam bineinteles grupa de sange si RH-ul partenerului, fiind specific pentru fiecare cuplu in parte daca exista incompatibilitate in sistemul grup sau RH.

analize si incomplatibilitate RH
sursa: freepik.com

Despre incompatibilitatea de Rh, pe scurt

La prima sarcina – si ne referim la pacienta care nu a mai nascut, nu a avut niciun avort in antecedente – este urmarit nivelul de anticorpi atat timp cat femeia este cu RH negativ si sotul este cu RH pozitiv. Se face investigatia de doua ori in sarcina. Asteptam sa se nasca copilul, care va fi evaluat din punct de vedere al RH-ului. In momentul in care Rh-ul este asemanator – este identic cu cel al sotului – vom face vaccinarea mamei, pentru a nu aparea fenomenul de izoimunizare, de a aparitie a anticorpilor RH care ar putea sa fie daunatori la o sarcina ulterioara. Mai multe detalii, aici.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole