Investigatii si analize obligatorii in sarcina – ce trebuie sa faci urgent

morfologie fetala inainte de nastere

Majoritatea femeilor insarcinate vor face o serie de investigatii si de analize in timpul sarcinii, unele optionale, alte urgente. In aceasta perioada de pandemie generata de COVID-19, este bine sa stim care sunt analize obligatorii in sarcina, astfel incat sa limitam deplasarile si contactul interuman.

Cele mai comune investigatii sunt ecografiile. Cele patru ecografii esentiale in sarcina sunt ecografia de confirmare a sarcinii si cele trei morfologii fetale. Investigatia este una simpla si este extrem de sigura atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Ce este ecografia in sarcina

Ecografia este o modalitate de a arunca o privire asupra bebelusului fara a utiliza raze X potential periculoase. In timpul unei scanari cu ultrasunete, undele sonore de inalta frecventa sunt utilizate pentru a crea imagini in miscare ale copilului in curs de dezvoltare, afisate pe un ecran.

ecografie sarcina ploiesti
Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Femeia insarcinata face mai multe ecografii in timpul sarcinii, de regula lunare si la indicatia medicului care ii urmareste sarcina. In acest context insa, poti discuta cu medicul tau pentru a limita deplasarile. Sunt insa investigatii si analize obligatorii in sarcina ce nu pot fi amanate.

Ce ne indica o ecografie

Ecografia este esentiala in sarcina. Iata cateva motive:

  • pentru confirmarea sarcinii;
  • pentru a vedea daca exista mai mult de un copil, de exemplu, gemeni;
  • pentru a stabili data nasterii;
  • pentru a exclude o sarcina ectopica – o sarcina care se implanteaza in afara uterului – o sarcina extrauterina;
  • pentru a evalua riscul ca copilul sa fie afectat de anumite anomalii cromozomiale, de ex. Sindromul Down;
  • pentru a verifica dezvoltarea fizica a bebelusului si pentru a verifica daca acesta creste adecvat;
  • pentru a verifica cantitatea de lichid amniotic care inconjoara copilul in pantece;
  • pentru a determina pozitia placentei;
  • pentru a verifica pozitia copilului inainte de nastere;
  • in ce stadiu de sarcina se recomanda de obicei scanarile cu ultrasunete.

Confirmarea sarcinii si analize obligatorii in sarcina la inceput

Testul de sange este cel mai sigur atunci cand vine vorba despre confirmarea sarcinii, chiar si atunci cand avem un test de urina pozitiv. Dar in acest punct avem doar confirmarea ca exista o sarcina in evolutie, mai multe detalii despre pozitionarea corecta a sarcinii, numarul de embrioni, estimarea varstei sarcinii.

beta HCG
sursa: usplash.com

Ecografia de confirmare a sarcinii este obligatorie si se recomanda la 6-7 saptamani de la ultima menstruatie, chiar daca testul de urina este pozitiv la data la care ar fi trebuit sa apara menstruatia. Motivul este dat de varsta prea mica a sarcinii, fapt care poate atrage dupa sina ca sarcina sa nu fie vizibila ecografic. Daca nu exista analize facute inainte de conceptie, atunci se indica un pachet minim pentru a vedea starea de sanatate a mamei si pentru a estima riscurile, acolo unde ele exista. Detalii, aici.

Morfologia I, cea de prim-trimestru

Data scadentei se va tot modifica de la o luna la alta, pe masura ce sarcina avanseaza.

Morfologia de prim trimestru este realizata intre 11 si 13 saptamani. Este esential sa intelegem ca trebuie sa respectam acest interval in mod OBLIGATORIU. Este tipul de investigatie care trebuie facuta chiar si in timpul restrictiilor generate de epidemia de coronavirus. Aceasta scanare se face in combinatie cu testele de sange – Dublu Test – pentru a determina riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.

Ecografia priveste in mod special spatiul fluid din spatele gatului copilului. Daca testul combinat indica un risc mai mare decat normal, vi se vor oferi teste suplimentare, cum sunt testele de screening sau amniocenteza, ca test de diagnostic.

Uneori pot fi depistate si alte probleme la ecografie in aceasta etapa a sarcinii, fapt care implica si anumite analize obligatorii in sarcina.

Morfologia de trimestru II

Ecografia realizata intre 19 si 22 de saptamani – ideal intre 18 si 20 – este cea mai importanta dintre ecografiile de morfologie fetala, deci cea mai importanta ecografie din sarcina.

Sunt luate mai multe masuratori pentru a verifica cresterea si dezvoltarea copilului. Fatul este, de asemenea, evaluat pentru orice anomalii anatomice majore, cum ar fi probleme cu capul, membrele, inima si alte organe interne, acum suficient de bine dezvoltate pentru a permite analizarea detaliilor.

morfologie prim trimestru ploiesti
sursa: unsplash.com

In aceasta etapa a sarcinii, sexul copilului poate fi deseori determinat. Cu toate acestea, daca zona genitala este dificil de vizualizat din cauza pozitiei bebelusului, poate fi dificil de spus daca copilul este baiat sau fata.

Pe langa verificarea bebelusului, pozitia placentei, colului uterin si cantitatea de lichid amniotic sunt, de asemenea, de obicei evaluate in timpul acestei scanari cu ultrasunete.

sursa: Ana Medical Center

Ecografie morfo-fetala de trimestru III

Este ultima morfologie inainte de nastere si ne permite o evaluare completa si o stabilire cu certitudine a indicatiei de nastere naturala sau prin cezariana. Mai multe, aici.

Alte investigatii si analize obligatorii in sarcina

Medicul dumneavoastra va poate recomanda scanarea cu ultrasunete in alte momente in timpul sarcinii. In acest context, de epidemie, este esential sa fie urgente, cum ar fi o sangerare sau miscari fetale neobisnuite ori lipsa lor. In aceste cazuri, contactati de urgenta medicul curant!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments