Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Servicii medical de diagnosticare afectiuni specifice specializarii, pentru copii si adulti, diete pentru obezitate.

Servicii Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Consultatie de specialitate

Diagnosticarea corecta a afectiunilor, un pas esential pentru un tratament corect

Abordare personalizata

Solutiile propuse de specialistii nostri, adaptate nevoilor 

Prescriptie/reteta medicala

Nu eliberam retete compensate partial sau total, serviciile sunt contra cost.

Un om informat este un om puternic” spunea John D Rockefeller. Este deviza mea. Pentru pacientii mei aleg intotdeauna cele mai bune optiuni terapeutice. Ca diabetolog, consult zilnic adulti, copii si gravide care se prezinta, de cele mai multe ori, socati, speriati de acest diagnostic – diabet. Cu rabdare si perseverenta, reusim impreuna sa ajungem la tintele stabilite.

Metabolismul este procesul fizico-chimic prin care corpul transforma alimentele pe care le consumam in combustibil pentru a ne mentine in viata. Prin descompunerea hranei si metabolizarea proteinelor, glucidelor, lipidelor, mineralelor si vitaminelor, se formeaza compusi esentiali pentru organism. Acestia sunt transportati in celule si au un rol energetic, structural si functional. Prin urmare, scopul metabolismului este sa asigure nutrientii necesari organismului si sa elimine toxinele.

tulburare metabolica apare atunci cand procesul de metabolism esueaza si determina organismul sa aiba fie prea multe, fie prea putine din substantele esentiale necesare pentru a ramane sanatos.

Bolile metabolice pot fi genetice sau dobandite de-a lungul vietii, ca urmare a unui stil alimentar si de viata nesanatos, care suprasolicita organismul.

Acestea pot lua mai multe forme:

  • O enzima sau o vitamina lipsa care este necesara pentru o reactie chimica importanta
  • Reactii chimice anormale care impiedica procesele metabolice
  • Boala in ficat, pancreas, glande endocrine sau alte organe implicate in metabolism
  • Deficiente nutritionale

Bolile metabolice trebuie depistate din timp si tinute sub control. Complicatiile la care pot conduce pot fi foarte grave. Ele pot genera afectare neurologica, hepatica, cardiaca, intarziere in dezvoltarea somatica.

Cele mai frecvente afectiuni

Printre cele mai frecvente afectiuni din sfera diabetologie si boli metabolice regasim:

  • Diabetul zaharat. Este o afectiune care se caracterizeaza prin valorile ridicate ale concentratiei de glucoza din sange (hiperglicemie). Exista doua tipuri de diabet zaharat: de tip 1 si de tip 2. In cazul diabetului zaharat de tip 1, pancreasul produce prea putina insulina sau deloc. In cazul diabetului zaharat de tip 2, pancreasul produce insulina, dar organismul construieste o rezistenta anormala la propria insulina. Diabetul zaharat este o boala cronica, insa poate fi tinuta sub control.
  • Diabetul gestational. Este diabetul diagnosticat pentru prima data in timpul sarcinii. Diabetul gestational determina cresterea zaharului din sange, care poate afecta sarcina si sanatatea copilului. Acesta poate fi tinut sub control prin consumul de alimente sanatoase, exercitii fizice si, daca este necesar, tratament medicamentos. In general, dupa nastere, zaharul din sange revine la normal.\
  • Obezitatea. Este cea mai frecventa boala metabolica de natura dobandita. Este caracterizata printr-un exces de tesut adipos in organism. Cauzele principale sunt: supraalimentarea, sedentarismul, anxietatea, stresul si de foarte multe ori, toate acestea asociate. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, obezitatea la nivel mondial s-a triplat aproape din 1975 pana in prezent. 39 de milioane de copii cu varsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi in 2020. Obezitatea poate fi prevenita.
  • Guta – este cel mai des intalnita in cadrul populatiei de gen masculin. Aceasta este cauzata valorile foarte mari ale acidul uric din organism. Acesta poate forma cristale care se depun apoi la nivelul articulatiior.