Morfologia fetala de trimestru II: absenta encefalului si defectele de perete abdominal, printre malformatiile depistate 99%

morfologie fetala de trimestru 3 afectiuni

O morfologie fetala de trimestru 2 este cea mai importanta investigatie din timpul sarcinii. Ea arata cum se dezvolta organele bebelusului si daca totul este in regula cu el. Acum, fatul este foarte bine dezvoltat. Acest lucru permite o vizualizare mult mai buna a parametrilor. Cu ajutorul ei, pot fi depistate, in proportie de 99%, defectele de perete abdominal sau absenta encefalului. Atentie insa ca morfologia fetala de trimestru 2 nu poate fi facuta oricand in timpul trimestrul II, ci doar intr-un anumit interval.

Ecografia morfologica din al doilea trimestru se face in saptamanile 16-20 de sarcina, conform noilor reglementari in domeniu. In acest interval, fatul este foarte bine dezvoltat, iar pozitia lui in uter permite o vizualizare buna a parametrilor care indica daca este sanatos sau daca sufera de o anumita malformatie.

Daca se intampla sa fie depistate semne ale unor anomalii ori malformatii, lucrurile se complica. Este nevoie de amniocenteza pentru a confirma diagnosticul, iar rezultatul nu vine pe loc. Sarcina avanseaza destul de mult pana la stabilirea unui diagnostic final, iar intreruperea de sarcina nu mai este posibila.

Morfologie fetala de trimestru 2: examinarea tuturor organelor fatului si a placentei

In timpul morfologiei fetale de trimestru 2, medicul examineaza toate organele fatului. De asemenea, este analizata forma si structura cutiei craniene. Este masurata lungimea coloanei vertebrale. Medicul verifica daca peretele abdominal acopera toate organele interne si daca cele patru camere ale inimii bebelusului comunica intre ele asa cum trebuie. Totodata, medicul se asigura ca stomacul si rinichii functioneaza normal.

morfologie fetala de trimestru 2

Chiar daca nu acesta este scopul principal, aceasta ecografie iti poate spune cu o probabilitate aproape de 100% si care este sexul copilului.

Tot acum, medicul analizeaza si starea placentei. Ea are un rol esential in sarcina, fiind sursa de hrana si oxigenare a bebelusului. Se verifica daca este pozitionata corect si daca totul este in regula cu ea. Totodata, se verifica si cordonul ombilical.

In functie de parametrii descoperiti la ecografie, se pot exclude sau porni investigatii suplimentare pentru anumite malformatii, unele minore, altele mai grave.

La Ana Medical Center, gravidele beneficiaza de o monitorizare realizata cu ajutorul unuia dintre cele mai performante ecografe. De asemenea, ele sunt supravegheate de medici cu experienta. Te poti programa si tu la 0733 550 055.

Despre posibilele malformatii in sarcina, vorbeste, in videoul urmator dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Ana Medical Center -Ploiesti.

Defectele de perete abdominal sau absenta encefalului, de exemplu, se pot identifica in proportie de aproape 100% la morfologia de trimestrul II.

O precizie foarte mare exista si pentru descoperirea anomaliilor cromozomiale sau a defectelor ce tin de dezvoltarea maduvei spinarii.

De asemenea, absenta membrelor sau dimensiunile reduse ale acestora pot fi si ele descoperite destul de usor, tot acum, la ecograf.

De retinut este faptul ca din pacate, problemele cardiace pot fi identificate intrauterin doar in 50% din cazuri.

de ce e importanta morfologie fetala de trimestru 2

Interpretarea ecografiei morfofetale de trimestru 2 se face si cu rezultatele analizei de sange Triplu Test. Acestea arata daca fatul este predispus sa dezvolte anumite anomalii congenitale.

Investigatii suplimentare

In functie de situatie, suspiciunile ridicate de morfologia fetala de trimestru 2 trebuie confirmate. Acest lucru se face prin:

  • amniocenteza sau de vilozitati coriale, daca este anomalii cromozomiale, precum Sindromul Down, Sindromul Edwards sau Sindromul Patau.
  • ecografie cardiaca fetala, daca este vorba despre malformatii ale inimii.

Despre aceste investigatii amanuntite, poti afla mai multe din Amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale. Cand si de ce se fac aceste investigatii in sarcina.

Medicul ginecolog care urmareste sarcina are datoria de a-i expune pacientei toate optiunile, chiar si pe cele mai putin fericite, cu absolut tot ce inseamna, inclusiv riscuri.

In functie de pozitia copilului si de stratul adipos de pe abdomenul gravidei, care poate impiedica o examinare corespunzatoare, ecografia morfologica de trimestrul II poate dura intre 30 si 45 de minute. Acest timp este estimat pentru o sarcina unica. Durata de timp poate creste si pana la o ora si jumatate, atunci cand este vorba despre o sarcina multipla.

Daca esti in cautarea unui medic cu experienta, care sa te asigure ca totul este in regula cu tine si bebelusul tau, poti apela cu incredere la specialistii Ana Medical Center. Ecografiile tale vor fi efectuate cu un aparat performant, care va analiza fatul in detaliu. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055.

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Crețu elena
4 years ago

Buna seara din cauza stratului adipos mai mare se poate întâmpla sa nu se vadă pleoapele și buzele? Sau este o malformație?

[…] Multi pacienti au acum mai multe ecografii in sarcina, odata cu primul trimestru de evaluare a translucentei nucale. Ecografia din al doilea trimestru este acum mai putin necesara pentru intalnirea sau detectarea sarcinilor multiple. Ramane foarte importanta pentru detectarea patologiei placentare. In ciuda progreselor inregistrate in detectarea anomaliei din primul trimestru, ramane o cea mai importanta ecografie pentru detectarea anomaliilor si malformatiilor fetale. Ce arata, afla aici. […]

[…] fel ca in cazul celorlalte morfologii fetale (I si II), intervalul in care se face ecografia trebuie respectat cu strictete. In acest caz, este vorba […]

Ionela Serc
2 years ago

Buna ziua. Daca am avut varicela in primele luni de sarcina, morfologia de trimestru 2 poate arata daca este copilul afectat? Multumesc!

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Ionela Serc

Buna ziua. Varicela in sarcina creste riscul de aparitie a defectelor congenitale. Morfologia de Trim II investigheaza posibilele semne ale unor anomalii ori malformatii, prin urmare pot fi identificate si efecte ale infectarii cu virusul varicelo-zosterian. Daca aveti nevoie de suportul unui medic specialist sau doriti sa efectuati morfologii cu maxima acuratete, puteti suna cu incredere in clinica 0733.550.055.

Cristina Alexandra
2 years ago

 Buna ziua. Daca doctorul nu a reusit sa vada profilul fetei la morfologie, trebuie sa repet investigatia? Sunt ingrijorata. In rest nu a vazut nicio problema.

Ana Medical Center
2 years ago

Buna ziua. Trasaturile fetei cu siguranta au fost monitorizate in prima evaluare complexa de Trimestru I. In cadrul morfologiei de Trim. II se urmaresc si alte coordonate in evolutia fatului, prin urmare nu este o urgenta repetarea aceste ecografii morfofetale. Veti putea vedea profilul fetei in cadrul urmatoarelor investigatii pe care urmeaza sa le mai efectuati pana la finalul sarcinii. Pentru suport in monitorizarea sarcinii sau pentru o a doua opinie medicala, ne puteti contacta la 0733.550.055. Numai bine!

Andreea
2 years ago

Buna ziua. Am 20 saptamani de sarcina si la morfologie mi-au spus ca bebelusul este de fapt mult mai mic ca dezvoltare decat aceasta varsta pe care o stiam deja. Mentionez ca la morfologia din trimestrul 1 totul a fost ok, nu s-a vazut nicio malformatie. Acum mi s-a spus ca 50% poate fi o boala genetica a copilului sau 50% poate fi vina trombofiliei. Eu fac injectii cu Clexane de cand s-a confirmat sarcina, nu ar trebui sa excludem aceasta posibilitate? Mi se spune sa fac amniocenteza, dar imi este frica. Va rog sa ma ajutati!

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Andreea

Buna ziua! Trombofilia poate genera restrictie de crestere intrauterina. Medicul curant trebuie sa reevalueze situatia si dozele recomandate de Clexane. In ceea ce priveste suspiciunea de boli genetice, acestea pot fi evaluate si prin teste de screening prenatal non invazive precum: Harmony, Panorama etc. Totodata, monitorizarile ecografice periodice pot oferi informatii pretioase legat de evolutia sarcinii si eventualele anomalii genetice. Clinica noastra este Centru de Excelenta in obstetrica-ginecologie, iar specialistii nostri va stau la dispozitie pentru o a doua opinie daca aveti nevoie. Programari la 0733.550.055.

Patricia
2 years ago

Buna ziua. Diabetul gestational poate fi depistat in cadrul morfologiei? Multumesc.

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Patricia

Buna ziua. Pentru depistarea diabetului gestational trebuie sa efectuati un test de toleranta la glucoza. In cadrul ecografiilor morfofetale, se urmaresc alti parametri. Puteti apela oricand la ajutorul specialistilor nostri. Va puteti programa la 0733.550.055.

Alexa
2 years ago

Am o nelamurire. Daca fac testele de screening genetic de tip Harmony sau Panorama, mai sunt necesare celelalte morfologii? Va multumesc!

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Alexa

Buna ziua. Morfologiile fetale sunt ecografii, un alt tip de investigatie si cu un alt rol in sarcina fata de testele de screening genetic. In cadrul morfologiilor, se masoara si alti parametri precum malformatiile, mediul intern, evolutia sarcinii, fluxurile din cordonul ombilical. Testele de tipul Harmony si Panorama sunt utilizate punctual pentru a identifica potentiale sindroame si anomalii genetice. Daca aveti nevoie de suportul unor specialisti in obstetrica-ginecologie, va invitam in clinica noastra. Programari la 0733.550.055.

Arina
2 years ago

Buna ziua. Sunt in 18 saptamani si urmeaza sa merg la morfologia de al 2 lea trimestru. Daca la prima morfologie si la Dublu Test totul a fost ok, ce sanse sunt acum sa se descopere probleme la copil? Pot fi anomalii care nu se vad ecografic? Recunosc ca este prima mea sarcina si imi este tare teama, mai ales din cauza varstei. Am 39 de ani!

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Arina

Buna ziua. Fiecare din cele 3 morfologii fetale are rolul ei, de aceea si momentul in care trebuie efectuate este foarte bine determinat si trebuie respectat. In cadrul ecografiei morfofetale de Trim II se realizeaza o evaluare mult mai clara a structurii corpului si a stadiului de dezvoltare a fatului, care acum este suficient de mare pentru a permite aceste masuratori. Totodata, se analizeaza placenta, lichidul amniotic si canalul cervical (colul). Daca aveti nevoie de suport in realizarea morfologiilor, specialistii nostri va stau la dispozitie. Ne puteti suna la 0733.550.055 pentru o programare.

Ultimele articole

OFERTA SPECIALA

Primesti cate 50 lei reducere la ecografiile morfofetale de Trim. II si Trim. III, daca faci la noi in clinica morfologia de Trim. I + Dublu Test