Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Morfologia fetala de trimestrul II, cea mai importanta ecografie din sarcina

Ecografia morfologica din trimestrul II este cea mai importanta investigatie din timpul sarcinii. Iti arata cum se dezvolta organele bebelusului si vezi daca totul este in regula cu el. Totusi, ea nu poate fi facuta oricand in trimestrul II, ci doar intr-un anumit interval. De ce, aflati de la dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

Ecografia morfologica din al doilea trimestru se face in saptamanile 19-22 de sarcina. Nu mai tarziu, nici mai devreme, spun specialistii. “In acest interval, fatul este foarte bine dezvoltat, iar pozitia lui in uter ne permite o vizualizare buna a parametrilor care ne indica daca este sanatos sau daca sufera de o anumita malformatie. Aceasta investigatie se poate face si la 24 de saptamani, in situatii exceptionale, dar daca se intampla sa gasim semne ale unor anomalii, lucrurile se complica, intrucat este nevoie de amniocenteza pentru a confirma diagnosticul, iar rezultatul nu vine pe loc, deci sarcina avanseaza destul de mult pana avem un diagnostic final, iar intreruperea de sarcina nu mai este posibila”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Dar ce se analizeaza, concret, la aceasta ecografie? “Tot. Examinam toate organele fatului. Analizam forma si structura cutiei craniene, masuram lungimea coloanei vertebrale, ne uitam daca peretele abdominal acopera toate organele interne, verficam inimioara bebelusului, daca cele 4 camere comunica intre ele asa cum trebuie, ne asiguram ca stomacul si rinichii functioneaza normal si ca avem toate degetele la maini si la picioare. Apoi analizam placenta, care are un rol esential in sarcina, fiind sursa de hrana si oxigenare a bebelusului, pentru a vedea unde este pozitionata si ne uitam si la cordonul ombilical”, completeaza dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

In functie de parametrii descoperiti la ecografie, se pot exclude sau porni investigatii suplimentare pentru anumite malformatii, unele minore, altele mai grave. “Defectele de perete abdominal sau absenta encefalului, de exemplu, se pot identifica in proportie de aproape 100% la morfologia de trimestrul II. O precizie foarte mare avem si in descoperirea anomaliilor cromozomiale sau a defectelor ce tin de dezvoltarea maduvei spinarii. Absenta membrelor sau dimensiunile reduse ale acestora pot fi si ele descoperite destul de usor la ecograf, in vreme ce problemele cardiace pot fi identificate intrauterin in 50% din cazuri. Oricum, interpretarea ecografiei se face si cu rezultatele analizei de sange Triplu Test, care ne arata daca fatul este predispus sa dezvolte anumite anomalii congenitale, iar asta ne ajuta”, adauga dr. Denisa Nica.

Dar care sunt optiunile, in cazul in care ecografia indica anumite malformatii? “In functie de situatie, suspiciunile trebuie confirmate printr-o analiza de amniocenteza sau de vilozitati coriale, daca vorbim de anomalii cromozomiale, precum Sindromul Down, Sindromul Edwards sau Sindromul Patau, ori de o ecografie cardiaca fetala, daca vorbim de malformatii ale inimii. Medicul ginecolog care urmareste sarcina are datoria de a-i expune pacientei toate optiunile, chiar si pe cele mai putin fericite, cu absolut tot ce inseamna, inclusiv riscuri”, conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

In functie de pozitia copilului si de stratul adipos de pe abdomenul femeii, care poate impiedica o examinare corespunzatoare, ecografia morfologica de trimestrul II poate dura intre 30 si 45 de minute, pentru o sarcina unica, si pana la o ora si jumatate, pentru o sarcina multipla. Chiar daca nu acesta este scopul principal, aceasta ecografie iti poate spune cu o probabilitate aproape de 100% si care este sexul copilului, daca nu ai aflat pana la atunci.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *