Amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale. Cand si de ce se fac aceste investigatii in sarcina

nasterea naturala pregatire si etape Ploiesti

Amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale sunt investigatii de tip invaziv, cu indicatii precise. Despre ele, dr. Bogdan Staicu, medic primar obstetrica-ginecologie, colaborator al clinicii Ana Medical Center, a scris pentru 360medical.ro.

Ele sunt recomandate atunci cand testele de screening pentru anomalii cromozomiale fetale – dublu/triplu test sau analiza ADN fetal din sangele matern, cum ar fi Panorama sau Harmony, indica probabilitatea ca fatul sa fie diagnosticat cu o anomalie genetica, sau atunci cand ecografia depisteaza anomalii fetale ce pot fi incadrate in diverse sindroame genetice.

dr. Bogdan Staicu

„Prima evaluare se face intre 11 si 14 saptamani, in primul trimestru de sarcina. In completarea ecografiei morfofetale de trimestrul I, pacientei ii este recomandat sa faca Dublu Test. Daca rezultatele indica probabilitatea ca fatul sa aiba anomalii genetice, atunci se recomanda amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale, dupa caz. Amniocenteza se face de la 15 saptamani, biopsia de vilozitati coriale se poate face mult mai devreme, iar avantajul in cazul biopsiei de vilozitati este ca avem un diagnostic mult mai rapid”, spune dr. Bogdan Staicu, medic primar obstetrica-ginecologie.

Biopsia de vilozitati coriale se face intre saptamanile 11-14 de sarcina. Aceasta investigatie invaziva depisteaza sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindroamele Turner si Klinefelter. Biopsia de vilozitati ofera date cu privire la boli genetice, inclusiv fibroza chistica, siclemia si boala Tay-Sachs.

Lichidul amniotic si placenta au aceleasi informatii genetice ca fatul.
Amniocenteza presupune recoltarea de lichid amniotic, in timp ce biopsia de vilozitati presupune prelevarea de tesut placentar. Ambele probe se iau cu ajutorul unui ac, iar mai apoi vor fi puse intr-un recipient steril si trimise la laborator. Rezultatele vin in aproximativ 2 saptamani.

Mai multe despre amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale , cititi aici. Dr. Bogdan Staicu este colaborator al clinicii noastre, in mod special pentru cazurile cu risc ridicat de anomalii genetice.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] despre amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale ofera dr. Bogdan Staicu, medic primar obstetrica-ginecologie, colaborator al clinicii noastre, in […]

[…] risc mai mare decat normal, vi se vor oferi teste suplimentare, cum sunt testele de screening sau amniocenteza, ca test de […]

[…] insa! Vorbim de teste de screening, nu de diagnostic, asa cum sunt amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale, insa rezultatele sunt suficient de precise cat sa stim daca […]

[…] unei probabilitati ridicate de anomalii genetice, se poate indica testul de screening genetic, amniocenteza sau biopsie de vilozitati […]

Ultimele articole