Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Morfologia de prim trimestru – primul pas in a detecta probleme ce pot pune in pericol viata fatului

Morfologia fetala de trimestrul I este primul hop in sarcina. Atunci afli daca bebelusul tau se dezvolta normal sau daca are anumite probleme de crestere, precum si care este probabilitatea ca fatul sa dezvolte un sindrom, cum ar fi Down. Este o ecografie complexa, care masoara anumiti markeri ce au un singur scop: sa iti spuna daca bebelusul tau este bine. Cand se face aceasta investigatie si cat de exacte sunt informatiile pe care le ofera, aflam de la dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

Ecografia morfofetala de trimestrul I se realizeaza cand sarcina are intre 11 si 14 saptamani. De ce atunci si nu mai devreme sau mai tarziu? “S-a analizat indelung perioada optima pentru a face aceasta analiza si s-a ajuns la concluzia ca la 11 saptamani fatul este suficient de dezvoltat cat sa putem realiza o analiza detaliata a anatomiei sale, putand chiar depista eventuale malformatii. Limita superioara de 14 saptamani s-a decis pentru ca atunci incepe al doilea trimestru de sarcina, iar dupa 14 saptamani fatul isi schimba pozitia in uter, iar examinarea anatomiei sale poate fi mai dificila”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

  • Dar cat de bine dezvoltat este bebelusul la 11-14 saptamani? “In primul trimestru de sarcina, structura organelor interne este finalizata aproape in totalitate. Sigur, acestea urmeaza sa creasca si sa capete rezistenta, dar din punct de vedere structural si functional, lucrurile sunt destul de clare. Inima, de exemplu, este complet structurata la finalul primului trimestru de sarcina. Creierul si plamanii, in schimb, isi vor mai modifica structura si vor suferi schimbari, pe care trebuie sa le urmarim cu atentie, pentru a fi siguri ca nu apar defecte de crestere”, adauga dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.
  • Ce se urmareste la aceasta ecografie? “Pentru a ne asigura ca bebelusul este sanatos, efectuam diferite masuratori si verificam translucenta nucala, osul nazal, ductul venos si fluxul prin valva tricuspida. Acestia sunt markeri care ne pot indica anumite malformatii cromozomiale, precum Sindromul Down (Trisomia 21), Sindromul Edwards (Trisomia 18) sau sindromul Patau (Trisomia 13). Pentru un diagnostic cat mai precis, insa, se recomanda si o analiza de sange, numita Dublu Test sau Bitest, prin care se determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice. In functie de rezultatul analizei de sange si de elementele depistate la ecograf, putem spune daca exista riscul ca bebelusul sa aiba malformatii sau nu”, adauga dr. Denisa Nica.
  • Cum putem fi siguri? „Rezultatele de la Dublu Test nu confirma ca fatul ar putea suferi de aceste boli, dar arata o probabilitate, mai mica sau mai mare. De aceea, in unele cazuri, recomandam efectuarea unui test suplimentar, tot de sange, mult mai precis, Harmony sau Panorama, teste cu o precizie de screening de pana la 99% in a depista anomaliile. Atentie, insa! Vorbim de teste de screening, nu de diagnostic, asa cum sunt amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale, insa rezultatele sunt suficient de precise cat sa stim daca exista sau nu o problema si daca mergem mai departe cu investigatiile”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

In mod normal, ecografia morfologica se realizeaza la fel ca o ecografie obisnuita, pe cale abdominala, si dureaza in jur de 45 de minute. Sunt si exceptii, insa. “Sunt situatii in care imaginile ecografice realizate pe abdomen sa nu fie cele mai relevante si atunci e nevoie sa recurgem la examinarea pe cale vaginala. De obicei, acest lucru se intampla in cazul pacientelor cu uter retrovers, cu un strat adipos abdominal foarte gros sau atunci cand fatul este intr-o pozitie dificila, ce impiedica o examinare corespunzatoare”, conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *