Medicatie in sarcina: ce este permis si ce nu

E indicat sa pornim acest articol prin a spune ca automedicatia este interzisa in sarcina. Gravidele nu ar trebui sa ia niciun medicament care nu a fost prescris de medicul care urmareste sarcina sau de medicul curant, in cazul in care exista si anumite afectiuni ce necesita monitorizare. Iar asta pentru ca orice substanta nepotrivita ingerata poate face rau fatului, provocand de la malformatii, pana la deces. Totusi, sunt si cateva exceptii. Am discutat despre ele cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

Prima categorie de medicamente despre care vreau sa vorbesc sunt vitaminele. Nu doar ca nu sunt interzise, dar sunt si indicate in sarcina, in special in prima perioada, pentru a ajuta mamica sa se adapteze la noul statut si pe fat sa se dezvolte armonios. Totusi, nu vorbim despre orice tip de vitamine, in orice concentratie, ci de cele concepute special pentru sarcina si de acidul folic, care face parte din familia vitaminelor de tip B. Aportul acidului folic este extrem de important in prima perioada a sarcinii, intrucat previne formarea defectelor de tub neural la fat.

dr. Denisa Nica

In cazul persoanelor cu diferite probleme existente inainte de a dobandi sarcina, este de dorit o supraveghere a sarcinii alaturi de medicul curant.

Sunt numeroase cazurile in care viitoarea mamica sufera de diferite probleme endocrine, in special ale glandei tiroide. Pentru ele nu putem vorbi de un risc, medicamentele care tin boala sub control sunt sigure pentru fat, deci le putem prescrie fara emotii, iar copilul se va naste sanatos. La fel se intampla si in cazul pacientelor cu probleme de tensiune. Totusi, persoanele depresive, care au luat Xanax, de exemplu, nu vor mai putea sa continue tratamentul odata instalata sarcina, intrucat ar face rau fatului. In aceeasi situatie sunt si persoanele care urmeaza tratamente pe baza de thalidomida sau hormoni estrogeni, substante interzise in sarcina.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Daca discutam despre afectiuni pasagere, care apar in timpul sarcinii, precum o raceala sau o infectie, medicamentele admise sunt destul de limitate.

In cazul unei raceli, gravida poate lua, la nevoie, paracetamol simplu, Oscilococcinum si sirop Stodal. Cand vine vorba despre infectii, avem la dispozitie doar cateva tipuri de antibiotic pe care le putem prescrie, intrucat siguranta utilizarii antibioticelor in sarcina nu este dovedita pentru fiecare tip in parte. Totusi, in unele cazuri, beneficiile unor medicamente pot depasi riscul potential al bolii netratate, asa ca le vom administra si vom supraveghea sarcina indeaproape.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Oricare ar fi problema pe care o intampinati, in sarcina, sfatul specialistilor este sa discutati cu medicul care va urmareste sarcina si sa nu luati nimic dupa ureche, pentru a evita sa faceti mai mult rau decat bine.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole