Copilul nu doarme. Cauze si solutii pentru tulburarile de somn.

copilul nu doarme

Copilul nu doarme? Afla ca 1 din 3 copii se confrunta cu tulburari ale somnului. Netratate, ajung sa se transforme in probleme serioase de sanatate (obezitate, diabet, depresie sau anxietate).

Ce inseamna "copilul nu doarme"

Copilul nu doarme usor sau ii ia mai mult de 20 de minute sa adoarma. Are un somn agitat si se trezeste des in timpul noptii. Este obosit mai mereu sau are cosmaruri, toate aceste simptome indica ca ar putea fi vorba despre tulburarile de somn.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Tulburarile de somn si cum le "tratam"

Copilul nu doarme din motive patologice sau de alta natura(asocieri gresite ale somnului, probleme emotionale, conditiile de somn, etc.). Apneea in somn, refluxul gastrointestinal, intoleranta la lactoza sunt probleme patologice care determina tulburarile de somn la cei mici.

Problemele emotionale pot fi si ele o cauza a tulburarii. Daca nevoia de afectiune nu este satisfacuta, copilul se poate trezi in timpul nopti pentru a o satisface. La fel se intampla si in cazul in care conectarea dintre parinte si copil nu este foarte puternica. Stresul parintilor sau starile de depresie ale mamei pot influenta starea emotionala a copilului si implicit pot duce la tulburarile de somn. Timpul de calitate petrecut cu el, dar si permiterea acestuia sa isi exprima emotiile, sa planga, il ajuta pe cel mic sa simta ca nevoile lui afective sunt implinite.

Programul de somn si rolul lui in prevenirea tulburarilor de somn

La copiii mai mici de 4 luni, nu putem vorbi despre un program de somn foarte bine stabilit. Insa, dupa 4 luni, ceasul biologic se dezvolta si atunci acesta se poate stabili. Copiii hiperactivi si foarte curiosi au nevoie de ajutorul parintilor pentru stabilirea programului de somn. Vor si distrasi de mediul inconjurator si nu vor fi capabil sa isi asculte corpul atunci cand apar semnele de oboseala.

Conditiile de somn ale copilului sunt esentiale pentru un somn linistit. Lumina din timpul zilei este un factor care ii poate distrage, la fel si obiectele din jur. Locul somnului este la fel de important. Dupa varsta de 4 luni, copilul se asteapta sa se trezeasca in acelasi loc si aceleasi conditii ca acelea in care a adormit.
Atunci cand prezinta semne de oboseala (devine lent sau se freaca la ochi), pune-l sa doarma. Nu il lasa sa depaseasca momentul, pentru ca va ajunge in stadiul de oboseala si apoi se va invarti intr-un cerc vicios. Orele tarzii de culcare sunt de evitat. Somnul de seara este mai bun decat cel de dimineata.
Un somn bun inseamna si un sistem imunitar bun. Atunci cand somnurile din timpul zilei se reduc, sau chiar dispar, este de preferat sa mearga la culcare mai devreme. Incearca sa ceri sfatul unui specialist. Ca sa ai un copil odihnit si sanatos, asigura-te ca acesta are un somn profund si linistit!

documentare: www.mamanatural.com

sursa foto: living.aahs.org, parents.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole