Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Confirmarea sarcinii. Semne si etape.

Poti afla daca esti insarcinata inainte de a ajunge la medicul ginecolog pentru confirmarea sarcinii cu ajutorul ecografiei. Testul de sarcina de la farmacie si testul de sange – beta HCG – sunt la indemana. In plus, te pot ghida simptomele specifice sarcinii.

Lipsa menstruatiei este cel mai evident simptom al unei sarcini. Exista cazuri in care apar sangerari (nidatie), dar care sunt mai putin abundente. De cele mai multe ori, aceste scurgeri sunt confundate cu menstruatia.

Sanii sensibili si durerosi la atingere sunt un simptom in cazul menstruatiei, dar si al unei sarcini. Daca menstruatia intarzie sa vina, dar totusi sanii sunt sensibili, cel mai probabil este vorba despre o sarcina.

Greturile matinale pot fi si ele semne ale unei sarcini. In general, apar putin mai tarziu, dar se pot manifesta si timpuriu.

Multe paciente vin direct la control atunci cand intarzie menstruatia. Unele dintre ele vin putin prea devreme. Spun asta pentru ca, inainte de saptamanile 6-7, nu putem face confirmarea sarcinii cu ajutorul ecografiei. Daca testul de urina este pozitiv, le indrum pe pacientele mele catre testul de sange. Acolo avem confirmarea suta la suta ca este vorba despre sarcina.

dr. Denisa Nica, medic prima obstetrica-ginecologie

 

Testul de sarcina, prima emotie

Primul pas pe care il faci atunci cand banuiesti ca esti insarcinata este testul de sarcina de urina. Testul depisteaza hormonul HCG, hormon care este prezent in organism in timpul sarcinii. Rezultatul testului poate fi pozitiv chiar si la 10 zile de la conceptie. Cu alte cuvinte, prima confirmare a sarcinii o poti face acasa.

Daca vrei confirmarea sarcinii inainte de ecografie, mai poti face un test. Este vorba despre testul Beta HCG. Daca testul de urina poate avea un rezultat fals pozitiv, Beta HCG este sigur. Testul de sange confirma sarcina destul de devreme deoarece depisteaza hormonul HCG si in cantitati foarte mici. Este recomandata repetarea testului dupa 48 de ore, timp in care valoarea primului rezultat se dubleaza, in general.

Daca rezultatele testelor de mai sus iti aduc confirmarea sarcinii, urmeaza programarea la medic. Sarcina poate fi confirmata ecografic abia dupa saptamana 4 sau 5.
Rolul ecografiei nu este doar de confirmare a sarcinii. Vei afla varsta sarcinii, dar si daca este sarcina gemelara sau multipla. Cel mai important: vei afla daca sarcina este pozitionata corect, in uter.
Chiar daca ai primit confirmarea sarcinii si din partea medicului ginecolog, mai ai ceva de facut pentru a te asigura ca nu vor fi probleme.

Confirmarea sarcinii si prima intalnire cu bataile inimii

Dupa ce avem si confirmarea ecografica a sarcinii, urmeaza asigurarea ca totul decurge normal. Ca nu exista riscul sa apara complicatii pe perioada sarcinii. Iar daca exista probleme de sanatate ce ar putea pune viata in pericol, atat a mamei cat si a copilului, le vom descoperi la timp. Pentru asta este obligatoriu sa efectuam un set de analize specifice sarcinii.

dr. Denisa Nica

Analizele specifice sarcinii sunt esentiale pentru evitarea complicatiilor. Recomandat este sa le faci inainte de a ramane insarcinata. Dar daca sarcina nu a fost programata, analizele vor fi facute imediat dupa confirmare. Determinarea factorului Rh, profilul Torch, examenul de urina, analizele de col uterin si testul Babes Papanicolau se fac in pachetul de analize specifice primului trimestru de sarcina.

Morfologia de trimestrul I – de ce este cea mai importanta ecografie

Dupa ce ai primit confirmarea sarcinii si ai facut analizele specifice, urmeaza morfologia fetala. Efectuata intre saptamanile 11-14, este cea mai importanta ecografie din sarcina. Vei afla daca exista risc de sindrom Down sau de alte boli cauzate de anomalii cromozomiale. Tot la ecografia de morfologie fetala vei afla si data probabila a nasterii.

Toti acesti pasi pe care trebuie sa ii faci pentru confirmarea sarcinii, de la primul test de sarcina la prima morfologie fetala, inseamna maximizarea sanselor ca sarcina sa fie fara probleme.

3 comments

  1. Pingback: Analize obligatorii in sarcina si investigatii urgente - Ana Medical Center

  2. Pingback: Montare sterilet: ghidul procedurii si la ce sa te astepti

  3. Pingback: In cate saptamani de sarcina sunt: afla varsta sarcinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *