Pachet preconceptie – analize de baza pentru ea

pachet preconceptie ploiesti

Pachetul preconceptie este destinat celor care doresc sa devina parinti. El a fost special gandit pentru a-i ajuta pe parteneri sa aiba o sarcina cat mai lipsita de riscuri. Evaluarea starii de sanatate este esentiala inainte ca femeia sa ramana insarcinata. Daca femeia si, implicit, barbatul sunt diagnosticati cu diverse afectiuni, ele pot fi tratate mai usor in afara sarcinii, decat in timpul ei.

Pachetul preconceptie este conceput dintr-un set de analize pe care, in mod normal, orice femeie ar trebui sa il faca inainte de a ramane insarcinata. Pacientele care aleg sa isi faca aceste analize la noi in clinica vor fi scutite de la plata consultatiei de ginecologie si a ecografiei de confirmare sarcina. Mai jos gasiti lista completa a analizelor incluse in pachetul preconceptie.

HLG – este un test de screening de baza, esential in diagnosticul si monitorizarea bolilor hematologice. Consta in masurarea urmatorilor parametrii:

  • numar de leucocite;
  • numar de eritrocite;
  • concentratia de hemoglobina;
  • hematocrit;
  • indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW);
  • numar de trombocite si indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si lărgimea distributiei trombocitare (PDW);
  • formula leucocitara;
  • +/- numar de reticulocite.

Glicemie – masurarea glicemiei din sange este utila in diagnosticarea diabetului. Se va urmari nivelul zaharului din sange:

  • Normal – 60-99
  • Glicemie bazala modificata (IFG) – 100-125
  • Diabet zaharat >= 126

Uree – nivelul de uree serica este direct legata de functia metabolica a ficatului si de functia excretoare a rinichilor. Cea mai mare parte a ureei este eliminata prin filtrare glomerulara. 40-60% redifuzeaza in sange in functie de fluxul tubular si de hormonul antidiuretic.

Creatinina este cel mai fix constituent azotat al sangelui, neinfluentat de majoritatea alimentelor, de efort, ritmul circadian sau de alte constante biologice si este corelata cu metabolismul muscular. Valori crescute ale creatininei sunt semne ale unei boli acute sau cronice renale, cu afectarea filtrarii glomerulare, unele afectiuni hepatice, distrofii musculare, guta, neoplazii diverse.

TGO este o enzima ce face parte din clasa transaminazelor si catalizeaza transferul gruparii amino de la aspartat grupului cetonic al cetoglutaratului, cu formare de acid oxalacetic. Aceasta enzima se gaseste in principal la nivelul ficatului si este intalnita in mai multe tesuturi: miocard, ficat, muschi scheletici, rinichi, pancreas, tesut cerebral, splina, fiind astfel un indicator mai putin specific al functiei hepatice.

TGP este o enzima care se gaseste in principal in ficat, la nivelul celulei hepatice aflandu-se in special in citosol, si in ordine descrescatoare a concentratiei in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas. TGP este un marker de citoliza hepatica, determinarea concentratiei sale permite diagnosticul si monitorizarea bolilor hepatice. 2 In monitorizarea afectiunilor hepatice concentratia serica a TGP este evaluata impreuna cu concentratia TGO. 4 TGP este mai specifica pentru diagnosticul afectiunilor hepatice decat TGO.

Coagulograma este determinarea parametrilor de coagulabilitate a sangelui. Analiza permite sa identificarea afectiunilor precum hipo sau hipercoagularea, ceea ce indica un risc crescut de cheaguri de sange si dezvoltarea unor astfel de patologii periculoase, cum ar fi tromboza sau tromboembolism.

Ag HHs – antigenul de suprafata al virusului hepatitei B (AgHBs) este un component al invelisului extern al virionului B. Persoanele infectate prezinta in sange, pe langa particulele virale infectante, si alte particule mai mici, neinfectioase care contin de asemenea AgHBs. Detectarea AgHBs in ser indica prezenta infectiei cu virusul hepatitei B. AgHBs este primul marker imunologic al infectiei, fiind prezent in ser cu cateva saptamani inainte de debutul clinic al bolii (al icterului).

Ac HCV este analiza care ajuta la identificarea virusul hepatitei C (VHC), virus care este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70 % din hepatitele cronice si aproximativ 30% din cirozele si cancerele hepatice. Aproximativ 85% din formele acute se cronicizeaza.

HIV este un retrovirus, care are capacitatea de a infecta si distruge limfocitele T helper. In ceea ce priveste infectia neonatala, 40% dintre sugarii nascuti de mame infectate dobandesc infectia HIV si 30% dintre sugarii infectati sunt pozitivi la nastere (ARN-HIV prezent), element ce sugereaza infectie in utero, in timp ce 75% sunt HIV-negativi la nastere, dar pozitivi dupa 7 zile, ceea ce sugereaza infectie intrapartum. Peste 90% dintre sugarii infectati sunt HIV sunt depistati ca fiind pozitivi la 14 zile de la venirea lor pe lume. Depistarea gravidelor HIV-pozitive este esentiala pentru prevenirea transmiterii infectiei la fat.

VDRL – sifilisul este o boala infectioasa si care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplacentara, exceptional prin contact sanguin. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 15 zile si 3 luni. In lipsa unei antibioterapii, boala se instaleaza progresiv si poate conduce la manifestari clinice variate, clasificate astfel: sifilis precoce (infectios) si sifilis tardiv (neinfectios).

Profilul TORCH. TORCH este acronimul pentru un grup de boli infecţioase: toxoplasmoza (T); alte infecţii (O) – sifilisul, hepatita B, infecţia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19; rubeola (R); citomegaloviroza (C); infectia cu virusul herpes simplex (HSV), care pot afecta femeia gravida si pot determina infectia prenatala (congenitala, dobândita “in utero”) a embrionului/fatului sau perinatala a nou-nascutului, cu risc de avorturi, moartea fatului in utero sau malformatii fetale. Testul TORCH, numit si panelul TORCH este un test screening, ce determina prezenta anticorpilor indreptati impotriva agentilor patogeni implicati in aceste infectii. Testarea gravidei pentru prezenta anticorpilor este bine sa se faca in perioada pre-conceptiei, pentru ca depistarea lor in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii si chiar duce la intreruperi de sarcina nejustificate. In functie de tipul anticorpilor depistati se poate aprecia stadiul infectiei, prezenta sau absenta imunitatii.

Listeria – bacteria este foarte raspandita in natura, pe intregul glob, in timp ce listerioza ca boala este rara. Incidenta infectiilor umane este dificil de stabilit, majoritatea evoluand inaparent. Femeile pot fi purtatoare de listerii in tractul genital. Nou-nascutul se poate infecta de la mama, pe cale hematogena (intrauterina) sau in cursul travaliului. Mama si nou-nascutul sunt contagiosi prin urina si secretiile genitale, timp de 1-2 saptamani. Forma septicemica de listerioza poate sa apara dupa transplantul renal. Gravidele se infecteaza cel mai adesea in trimestrul III de sarcina, datorita scaderii imunitatii de tip celular inregistrata in aceasta perioada. Infectia se poate transmite transplacentar la fat.

Sumar urina presupune recoltarea unei probe de urina, care se face din prima urina de dimineata. Prima urina de dimineata are avantajul ca este mai concentrata si nu este influentata de dieta si activitatea fizica. Acest tip de test este realizat rapid cu ajutorul unui analizor automat si masoara elementele din urina care sunt semnificative pentru disfunctii renale, urinare, hepatice si metabolice.

Urocultura este analiza care depisteaza infectiile de tract urinar (ITU) sunt afectiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplica si determina in timp modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare.

Testul Babes Papanicolau verifica modificarile celulelor cervicale cauzate de HPV, ceea ce permite identificarea si tratarea celulele atipice cu mult inainte ca orice simptom sa apara. Testul se recomanda a fi efectuat periodic la intervale de 3 ani, atunci cand femeia are intre 21 si 65 ani sau la 3 ani de la inceputul vietii sexuale, deoarece se considera ca majoritatea infectiilor cu HPV sunt contactate in primii ani de la debutul vietii sexuale (18-25 ani).

Examen microbiologic secretie vaginala este un set de analize format din cultura secretiilor vaginale. Infectiile genitale feminine reprezinta o cauza frecventa de consult ginecologic. Recoltarea produselor patologice se efectueaza in cabinetele de ginecologie, cu instrumentar adecvat, de obicei din fundul de sac vaginal posterior.

Cultura col – flora normala a tractului genital feminin variaza in functie de pH-ul si concentratia de estrogeni a mucoasei, aflate in stransa legatura cu varsta femeii. Infectiile genitale feminine reprezinta o cauza frecventa de consult ginecologic. Ele pot fi de doua feluri: infectii endogene, determinate de microorganisme din flora vaginala normala si infectii exogene, cauzate in special de microorganisme cu transmitere sexuala. Astfel, infectiile exogene sunt provocate de: – bacterii (Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis – serotipurile D-K, Treponema pallidum), virusuri (Herpes simplex – tip 2, Papillomavirus) sau protozoare (Trichomonas vaginalis).

Examen Chlamydia endocervix – infectiile cu Chlamydia trachomatis (CT) si Neisseria gonorrheae (GC) sunt doua din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din lume. Pentru infectia cu Chlamydia trachomatis, grupa de varsaă cea mai afectată este 15-25 ani, prevalenta infectiei fiind intre 2 si 25%. Fiind o boala cu transmitere sexuala evaluarea partenerilor este obligatorie pentru a preveni reinfectiile. Ca si in cazul altor boli cu transmitere sexuala, infectia cu Chlamydia trachomatis poate facilita transmiterea infectiei HIV. Caracterul asimptomatic al multor infectii cu Chlamydia trachomatis este responsabil de subdiagnosticarea acestora, cu importante consecinte mai ales la femei datorita corelatiei dovedite intre infectia netratata si complicatii cum ar fi sarcina ectopică si infertilitatea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
NICOLETA
3 years ago

Cat cost un astfel de pachet de analize?
Multumesc

Ultimele articole