Cum ne pregatim pentru histerosonografie

ana_medical_center_ploiesti

Histerosonografia este o investigatie ecografica, al carei rol este de a analiza peretii uterului, cavitatii uterine si trompele uterine. O histerosonografie este o investigatie minim invaziva, care nu necesita o pregatire prealabila speciala din partea femeilor. Investigatia are insa unele contraindicatii de care este bine sa tinem cont.

Histerosonografia permite analiza aspectului endometrului, confimarea sau infirmarea prezentei polipilor, existenta unor zone cu sinechie uterina ori eventuale malformatii uterine.

Clinica Ana Medical Center

Histerosonografie: indicatii

Histerosonografia este indicata in caz de:

  • sangerari anormale
  • pentru supravegherea endometrului in timpul administrarii anumitor tratamente
  • pentru a investiga o anomalie suspecta descoperita in cadrul unei ecografii transvaginale
  • suspiciune infertilitate
sursa: Drugs.com

Histerosonografia este indicata pacientelor care nu reusesc sa ramana insarcinate, dupa mai bine de un de incercari. Aceasta manevra, minim invaziva, ne permite sa verificam permeabilitatea trompelor uterine, dar si alte afectiuni precum fibromul uterin, polipi sau sinechii.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Pregatire si contraindicatii

Histerosonografia nu necesita o pregatire speciala in afara de golirea completa a vezicii urinare inainte de procedura. Investigatia se face in prima parte a ciclului menstrual, din ziua 8 pana in ziua 13.

sursa foto: freepik.com

Durata histerosonografiei este aproximativ 30 de minute.
In timpul procedurii este posibil ca pacienta sa se resimta un disconfort, care poate fi ameliorat cu ajutorul analgezicelor. Ulterior histerosonografiei pot aparea dureri pasagere, sangerare, greata si varsaturi, manifestarile fiind temporare.

Contraindicatiile sunt: infectiile genitale, prezenta steriletului si sarcina sau suspiciunile privind o eventuala sarcina. Din aceasta cauza, medicul poate cere efectuarea unui test de sarcina inainte de efectuarea investigatiei.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments