Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

De ce nu raman insarcinata?

1 din 6 cupluri nu poate obtine o sarcina pe cale naturala. Deloc putin, nu? Daca sarcina nu apare dupa 1 an de viata sexuala activa, atunci putem sa ne gandim ca unul dintre parteneri poate avea probleme de infertilitate. Daca partenera a depasit varsta de 35 de ani, ar trebui sa facem asta mai devreme, undeva dupa 6 luni de incercari.

Atunci cand la control se prezinta un cuplu care nu reuseste sa obtina o sarcina, incepem investigatiile pentru ambii parteneri. Le explic pacientilor mei ca infertilitatea apare atat la femei, cat si la barbati, din acest motiv este indicat ca amandoi sa isi faca analizele necesare in vederea stabilirii cauzei infertilitatii. Sigur, atunci cand avem o spermograma buna, in general continuam investigatiile pentru determinarea unei cauze feminine.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine

  1. Endometrioza. 30% din cazurile de infertilitate isi gasesc aceasta explicatie. Apare atunci cand tesutul endometrial creste in alte locuri, cum ar fi in spatele uterului, in trompele uterine, in abdomen sau in ovare. Acest lucru duce la blocarea trompelor uterine, la imposibilitatea implantarii ovulului, la inflamari ale pelvisului si chiar la scaderea calitatii ovulelor. De cele mai multe ori, tratarea endometriozei se face chirurgical, prin indepartarea tesutului si deblocarea trompelor uterine.
  2. Afectiuni ale trompelor uterine. Fiind calea de acces de la ovar catre uter, atunci cand apar blocaje, ovulul nu ajunge la destinatia finala, iar intalnirea cu spermatozoizii nu este posibila. Trompele se pot bloca din cauza endometriozei, a inflamatiilor pelvine, fibroamelor uterine, dar si a sarcinilor extrauterine. Trompele uterine pot fi deblocate fie printr-o interventie chirurgicala abdominala, fie laparoscopic.
  3. Tulburari de ovulatie. Exista numeroase motive pentru care femeile nu au ovulatie sau au ovulatie neregulata. Principala cauza pentru aceste tulburari este dereglarea hormonala. Dereglarile hormonale care duc la tulbarari ovulationale sunt cauzate afectiuni ale glandelor endocrine, predispozitii genetice, obezitate, stil de viata nesanatos sau stres. Tratamentele tipice sunt medicamentele de stimulare ovariana, iar in unele cazuri se poate merge pana la inseminarea intrauterina sau contactul sexual dirijat.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine

La fel ca in cazul femeilor, cauzele infertilitatii masculine sunt diverse. Printre cele mai frecvente regasim:

  1. Varicocelul. Este o dilatatie a venelor cordonului spermatic care poate duce la infertilitate daca nu este tratata. De cele mai multe ori, este diagnosticat la controlul medical privind probleme de infertilitate. Tratamentul pentru aceasta afectiune este unul chirurgical, interventia este usoara, iar pacientul poate fi externat dupa 2 zile.
  2. Infectiile. Unele pot intrerupe productia de spermatozoizi, pot afecta calitatea acestora si chiar pot provoca leziuni ce blocheaza transportarea spermei. Acestea includ inflamatii ale epididimului sau ale testiculelor si unele boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau HIV. Desi unele infectii pot duce la afectarea permanenta a testiculelor, de foarte multe ori acestea pot fi tratate.
  3. Tumorile. Cancerul si tumorile non-maligne pot afecta direct organele reproductive masculine, prin glandele care elibereaza hormonul de reproducere, cum ar fi glanda pituitara, sau prin mijloace necunoscute. In unele cazuri, operatia, radiatiile si chimioterapia folosita pentru vindecarea tumorilor pot afecta fertilitatea masculina.
  4. Boala celiaca. O tulburare digestiva provocata de intoleranta la gluten, boala celica poate provoca infertilitate masculina. Fertilitatea poate fi imbunatatita dupa respectarea unei diete fara gluten.

Infertilitatea este un diagnostic greu de acceptat pentru orice cuplu, indiferent de natura cauzei. Cu o abordare corecta si cu o investigare amanuntita a ambilor parteneri, gasim solutia potrivita fiecarui cuplu. Indiferent de tratamentul ales, finalul este de multe ori unul fericit.

Lasă un răspuns