Cand bebe nu mai vine, fa-ti programare la un specialist in probleme de fertilitate

specialist infertilitate Ploiesti

Prima vizita la un specialist in probleme de fertilitate ar trebui sa aiba la loc dupa un an de incercari nereusite de a obtine o sarcina, daca femeia are varsta sub 35 de ani. Sau dupa 6 luni de incercari fara rezultat, daca femeia are peste 35 de ani. De ce spunem “femeia” si nu “cuplul”? Pentru ca, din pacate, rezerva ovariana a femeii scade drastic dupa 35 de ani, iar in jurul varstei de 40 de ani sansele ei de a deveni mama se indreapta spre zero. In schimb, barbatul poate avea urmasi la orice varsta, mai ales in cazul in care acesta are un stil de viata sanatos. Despre ce se intampla in cadrul primei vizite la specialistul in infertilitate, am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

In cadrul consultului de specialitate, medicul sta de vorba cu cei doi parteneri, pentru a afla cat mai multe detalii despre istoricul medical al fiecaruia, precum si despre stilul de viata si obiceiurile lor zilnice.

Aceste informatii pot fi cheia spre diagnostic. Trebuie sa vedem daca sunt afectiuni cunoscute, precum tulburari hormonale sau boli infectioase. Sau daca partenerii lucreaza in medii stresante sau toxice. Daca femeia are o menstruatie regulata sau nu, si daca stie sa isi calculeze corect zilele fertile.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate
specialist probleme de fertilitate

Investigatiile recomandate de specialistul in probleme de fertilitate

Pentru a vedea daca un cuplu se confrunta sau nu cu infertilitatea si care ar fi cauzele acesteia, medicul specialist recurge la o serie de investigatii specifice. Acestea sunt diferite de analizele si procedurile ginecologice standard, de aceea doar un specialist in probleme de infertilitate te poate ajuta.

In prima faza, facem analizele uzuale de sange si de urina pentru ambii parteneri, pentru a vedea starea generala de sanatate. Femeii ii facem si analize de secretie vaginala si un Babes-Papanicolau, iar apoi investigam ecografic ovarele, pentru a vedea daca sunt libere de formatiuni, sa nu aiba chisturi. Ulterior, verificam si trompele uterine, printr-o procedura de histerosalpingografie, sa ne asiguram ca nu sunt infundate. Partenerului ii facem o spermograma, deloc complicata, pentru a descoperi eventuale probleme la nivelul lichidului seminal.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate

In functie de rezultatele analizelor, medicul decide daca are informatiile necesare pentru a pune un diagnostic sau este nevoie de verificari suplimentare, mai amanuntite.

Este esential sa descoperim problema si cauza care a determinat problema de fertilitate. In medicina, acesta este algoritmul: trebuie sa ai un diagnostic, ca sa poti incepe tratamentul. Odata intrunite conditiile, monitorizam ovulatia femeii, dam indicatii si asteptam sa vedem daca apare sarcina.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate

Reproducerea Umana Asistata Medical, ultimul pas in lupta cu infertilitatea

In functie de particularitatile fiecarui cuplu si de gravitatea problemelor de fertilitate, bebelusul mult dorit apare… sau NU. In cazul in care sarcina tot nu se instaleaza, specialistul in probleme de fertilitate consiliaza cuplul in a apela la tehnicile de reproducerea umana asistata.

Sunt doua mari proceduri: inseminare artificiala si fertilizare in vitro. Inseminarea artificiala se adreseaza, de regula, cuplurilor in care partenerul are disfunctii spermatice usoare. Aceasta consta in plasarea spermatozoizilor in uterul femeii, urmand ca fecundarea sa aiba loc pe cale naturala. Fertilizarea in vitro, in schimb, este o procedura mai complexa, ce presupune fertilizarea ovulelor colectate de la femeie, cu lichidul seminal luat de la partener, in afara corpului, in laborator. Ce este foarte important la prezentarea acestor proceduri este ca medicul sa fie corect si sa nu vanda povesti. Chiar daca nu e usor pentru pacienti sa priveasca partea goala a paharului, ei trebuie sa stie din capul locului care sunt sansele de reusita.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate
FIV Ploiesti

Potrivit statisticilor, o inseminare artificiala are o rata de succes de 17%. In acelasi timp, sansele de obtinere a sarcinii prin procedura de fertilizare in vitro sunt duble: 35-40%. Facem referire aici

Daca iti doresti sa ai un copil, dar sarcina pe cale naturala intarzie sa apara, nu mai amana. Timpul este o resursa importanta de care poate depinde sansa ta de a fi parinte!

Noi suntem alaturi de tine cu cei mai buni specialisti in probleme de fertilitate, tehnologie de top si tratamente de ultima generatie.

Ne poti suna cu incredere la 0733 550 055, pentru a stabili o programare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole