Cum te pregatesti pentru un bebelus sanatos – din preconceptie pana la nastere

monitorizare sarcina Ploiesti

Sarcina este o perioada frumoasa, de care majoritatea parintilor reusesc sa se bucure. Pentru a maximiza sansele ca totul sa decurga bine, iti recomandam sa stii pasii de urmat. Am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center, despre setul de analize medicale inaintea si in timpul sarcinii.

Inainte de a incepe demersurile pentru a deveni parinti, specialistii recomanda sa adoptati un stil de viata cat mai sanatos. Ambii parteneri trebuie sa faca un set complet de analize medicale inaintea si in timpul sarcinii. Astfel, pot fi evitate o serie de probleme care pot complica ulterior evolutia sarcinii. Totul incepe cu o consultatie de specialitate.

Analize medicale inaintea sarcinii, pentru el si ea

Ai grija la ce mananci, la stresul zilnic si la conditiile de munca. Dar aceste masuri nu sunt suficiente pentru a te asigura ca vei avea o sarcina usoara, fara complicatii. Vizita la medicul specialist este necesara pentru a discuta despre istoricul medical si familial al celor doi viitori parinti. Ti se va recomanda un set complex de investigatii specifice. Acestea nu se efectueaza in cadrul unui control ginecologic de rutina. Specialistii nostri iti vorbesc despre importanta realizarii acestor analize medicale inaintea si in timpul sarcinii.

Analizele uzuale de sange si testul de secretie sunt primul pas pentru a vedea starea generala de sanatate a femeii. Totodata, si pentru a identifica eventuale anemii sau infectii, care pot complica sarcina. Tot acum se determina RH-ul si grupa de sange a celor doi parteneri. O astfel de incompatibilitate poate duce la nasterea unui bebelus cu malformatii. Solutii in cazul in care mama are un RH negativ, iar tatal unul pozitiv, exista.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Inainte de sarcina este indicat si profilul TORCH. Acest test iti spune daca ai sau nu imunitate la anumite boi infectioase, ce pot fi transmise fatului.

Bolile infectioase precum toxoplasmoza, sifilis, hepatita B, rubeola, citomegaloviroza sau enterovirus pot afecta femeia gravida. Ele pot determina infectia embrionului. Astfel, apare un risc ridicat de malformatii, avort sau chiar moartea fatului inainte de nastere. Daca aceasta analiza de sange iti arata ca nu ai anticorpi, poti face vaccin sau tratament.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Odata ce ti-ai luat aceste masuri de siguranta, ai unda verde pentru a obtine sarcina mult dorita. Dupa ce vezi cele doua liniute pe testul de sarcina, pregateste-te pentru vizite lunare la ginecolog. In articolul Confirmarea sarcinii. Semne si etape iti oferim mai multe detalii despre aceasta etapa.

Pasi esentiali in sarcina

Monitorizarea constanta si eficienta a fatului este vitala pentru a duce sarcina cu succes la termen.

ecografie sarcina Ploiesti

Dupa ce testul de sarcina devine pozitiv, se face o ecografie de confirmare a sarcinii. In cadrul acesteia, medicul va vedea numarul de embrioni. Totodata, poate exclude o eventuala pozitionare extrauterina a acestuia/acestora. In general, ecografia de confirmare are loc la 6-7 saptamani. Poate fi insotita si de un test de sange – beta Hcg, repetat la 48 de ore. Astfel, se va vedea daca sarcina este in evolutie. Apoi, in jurul celei de-a 12-a saptamani de sarcina, se face ecografia morfologica de prim trimestru, impreuna cu Dublu Test. Acestea arata probabilitatea ca fatul sa dezvolte anumite anomalii genetice. Daca pacienta are peste 35 de ani sau daca analizele precedente arata un risc crescut de anomalii, se recomanda si un test genetic non-invaziv – Harmony sau Panorama. Ambele teste au o rata de detectare a anomaliilor genetice de 99%.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Efectuarea ecografiilor de morfologie fetala si a Dublu Test nu exclude vizitele lunare la ginecolog. In cadrul acestora, se verifica constant daca totul este in regula cu bebelusul. Medicul poate vedea daca acesta creste corespunzator. Intre saptamanile 20 si 24, se face morfologia fetala de Trimestrul II.

In jurul saptamanii 32, se face ecografia morfologica de Trimestrul III. Aceste ecografii morfofetale arata cu exactitate varsta si greutatea bebelusului. Se poate vedea cum sunt formate organele interne ale fatului. Poate fi identificata prezenta malformatilor sau anomaliilor.

Ce trebuie sa faci inainte de nastere

In ultima luna de sarcina, e bine ca pacienta sa mearga saptamanal la cabinetul ginecologic. Trebuie monitorizate tensiunea arteriala, miscarile si bataile inimii fatului, precum si eventualele scurgeri de lichid amniotic. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru a stabili momentul si modalitatea nasterii.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Medicul ginecolog stabileste daca este indicata sau nu nasterea naturala. Alegerea se face in functie de particularitatile sarcinii si de riscurile fiecarei variante. Respectarea indicatiilor medicului curant ajuta viitoarele mamici sa evite complicatiile in timpul sarcinii si la nastere.

La Ana Medical Center, suntem alaturi de tine cu cei mai buni specialisti, tehnologie de top si investigatii moderne. Poti efectua rapid si la preturi optime toate analizele medicale inaintea si in timpul sarcinii. Ne poti suna cu incredere la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments