6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre congelarea ovocitele

FIV Ploiesti

Iti doresti sa ai o sarcina, dar inca nu este momentul potrivit sa devii mama? Congelarea ovocitelor este o metoda moderna si eficienta, folosita pentru a pastra capacitatea femeii de a avea o sarcina in viitor. Citeste acest articol si afla 6 lucruri esentiale care cu siguranta te vor ajuta in luarea acestei decizii.

Potrivit celor mai recente date de la Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie din Marea Britanie, un numar din ce in ce mai mare de femei aleg sa isi inghete ovocitele. Din cauze de natura medicala, din dorinta de a avansa profesional si de a avea o cariera, din cauza lipsei partenerului, acestea aleg sa amane momentul in care vor avea o sarcina. Datorita tehnologiilor moderne, acest lucru este posibil.

Procedura de congelare a ovocitelor se mai numeste si crioconsevare/crioprezervare. Aceasta consta in recoltarea ovocitelor mature, congelarea si stocarea lor la temperaturi extrem de mici cu scopul de a fi folosite in viitor. Atunci cand femeia isi doreste o sarcina, ovocitul congelat va fi dezghetat si fertilizat in laborator. Apoi, dupa fertilizare si obtinerea embrionului, acesta va fi transferat in uter prin procedura de FIV. Iata 6 lucruri pe care poate nu le stiai despre aceasta procedura. Ele pot face diferenta in alegerea pe care o vei lua.

1. Congelarea ovocitelor trebuie facuta atunci cand esti tanar, dar nici prea devreme

Indicat este sa apelezi la aceasta procedura inainte de 30 de ani. Studiile arata ca ovocitele provenite de la femei pana in aceasta varsta au avut o rata de succes mai mare in caz de FIV. Cu toate acestea, varsta medie la care femeile isi congeleaza ovocitele este de aproximativ 37 de ani. Pentru a avea cele mai bune sanse la o sarcina normala, finalizata cu nasterea fatului, recomandarea este sa apelezi la crioconservare inainte de a avea 36 de ani. Astfel, vei creste probabilitatea de a se preleva ovocite de calitate si intr-o cantitate suficienta pentru congelare. Crescand probabilitatea ca acestea sa poata fi folosite cu succes pe viitor.

Si la 20 de ani, se poate obtine cel mai probabil congelarea unui numar confortabil de ovocite de buna calitate. La aceasta varsta, femeile pot usor concepe pe cale naturala. Sigur, daca isi propun asta si isi fac planurile de asa natura incat sa aiba un copil pana la varsta de 30. Cu o conditie: daca nu avem alte probleme de fertilitate. Putem citi mai multe in Analize de infertilitate: cum ne dam seama ca avem o problema.

congelare-ovocite

2. Ovocitele pot fi pastrate doar o anumita perioada de timp

Este foarte important sa stii care este perioada de timp pentru care vor fi pastrate ovocitele prin crioprezervare. In Marea Britanie de exemplu, legislatia permite congelarea ovocitelor timp de doar 10 ani. In Romania, perioada de stocare este stabilita la nivelul fiecarui centru, pe baza rezultatelor obtinute, a datelor stiintifice si a standardelor de bune practici.

Procedura este destul de costisitoare. In acest context, recomandarea noastra este ca femeile de 20 de ani sa nu se grabeasca sa apeleze la ea. Cu o exceptie, in cazul in care exista riscuri medicale demonstrate de infertilitate prematura. La 20 de ani, poti lasa natura sa isi urmeze cursul si sa ai grija de sanatatea ta.

3. Exista diferente reale intre clinici si trebuie sa alegi eficient

La fel ca in oricare alt domeniu, si aici este important sa urmaresti anumire criterii in selectarea clinicii potrivite pentru realizarea procedurii de congelare a ovocitelor. Alege un centru cu:

  • o experienta vasta, tehnologie avansata, medici de specialitate;
  • rate de succes mari din propriile cazuri rezolvate, nu oferite din statistici generaliste;
  • rate foarte bune si in functie de varsta pacientelor (in cazul femeilor cu o cantitate mica sau o calitate slaba a ovocitelor).
fertilizare-in-vitro-Ploiesti

4. O parte din ovocite se pot pierde pe parcurs

Cu cat cantitatea de ovocite congelate este mai mare, cu atat cresc sansele obtinerii unei sarcini finalizate cu succes. Daca si calitatea materialului o permite. Date recente ne sugereaza ca, pentru a avea o rata de succes de 75%, in functie de varsta pacientei trebuie sa se congeleze o cantitate din ce in ce mai mare de ovocite:

  • la 34 de ani – 10 ovocite;
  • la 37 de ani – 20 de ovocite;
  • la 42 de ani – 61 de ovocite (ceea ce poate fi foarte mult).

Ovocitele se pierd pe tot parcursul procesului, din varii motive:

  • unele dintre ovocite pot fi imature si, prin urmare, nepotrivite pentru congelare de la bun inceput;
  • altele pot sa nu inghete sau NU se dezgheata corect;
  • exista si sansa sa NU fertilizeze sau sa nu ajunga la stadiul de blastocist (stadiul potrivit pentru implantare).

Statistic vorbind, exista posibilitatea ca la sfarsitul procesului de FIV, din 15 ovocite congelate sa ramana doar patru embrioni cu care sa se poata incerca o sarcina. Rata natalitatii cu ovocite congelate anterior prin transfer de embrioni este de aproximativ 19%. Asta inseamna ca este posibil ca procedura de FIV sa nu conduca la nasterea unui fat. Chiar si cu cei patru embrioni viabili.

infertilitate-Ploiesti

5. Poate fi nevoie sa repeti procedura

Atentie! Cercetarile sugereaza ca, o femeie ar trebui sa congeleze in jur de 15 ovocite pentru a avea sanse rezonabile de succes pentru o sarcina viitoare. Cu toate acestea, numarul de ovocite colectate in timpul unui ciclu de stimulare si recuperare poate varia destul de mult in functie de:

  • varsta femeii la momentul respectiv;
  • rezerva sa ovariana ramasa (cantitativ si calitativ);
  • modul in care pacienta raspunde la stimulare;
  • capacitatile clinicii si ale echipei de specialisti la care apeleaza.

Unele femei pot produce aceste 15 ovocite pentru congelare dupa o singura runda de tratament. Altele pot avea nevoie de mai multe proceduri de stimulare si recuperare pentru a colecta si ingheta acelasi numar de 15 ovocite.

6. Congelarea ovocitelor nu e eficienta mereu

Uneori poate fi nevoie de mai multe incercari de reproducere umana asistata cu ovocite congelate pentru a obtine o sarcina finalizata prin nastere a unui fat viu. Rata cumulativa de succes a acestor incercari se mentine inca la aproximativ 20% pentru femeile care au recurs la procedura la varsta de 36 de ani.

Chiar in cazul in care se apeleaza la FIV cu ovocite donate de catre femei tinere, varsta inaintata a persoanei care isi doreste sarcina poate influenta negativ sansele. Studiile au demonstrat ca femeile mai in varsta prezinta un risc mai mare de complicatii in timpul sarcinii si al nasterii, decat cele care incearca maternitatea la o varsta mai frageda.

sarcina-FIV-Ploiesti

Procesul de congelare a ovocitelor si ulterior de fertilizare in vitro pentru a obtine o sarcina este unul destul de costisitor ca durata si resurse fianciare. Tototdata, acesta poate fi adesea provocator si din punct de vedere fizic (tratamente medicamentoase si interventii medicale), cat si emotional (rata de insucces).

De aceea, este important sa tii cont de toate aspectele prezentate mai sus si sa iei cea mai buna decizie, in conformitate cu nevoile si posibilitatile tale. Noi suntem alaturi de tine cu cei mai buni specialisti pe infertilitate, tehnologie de top si tratamente de ultima generatie, parteneriate cu renumite centre medicale europene. Ne poti suna cu incredere la 0733 550 055, pentru a stabili o programare.

Sursa: theconversation.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Diana
2 years ago

Buna ziua. Sunt o pacienta diagn cu infertilitate ( operata pt un hidrosalpinx stg – 11.2020- diagnosticat gresit ca fiind foliculi ovarieni si destul de tarziu). Cu clamparea ambelor trompe. Mi s-a spus ca sunt doar pt propunere de Fiv cu donate. Am primit o propunere de la clinica corespondenta din Spania – pacienta 31 ani( cu caracteristici asemanatoare alor mele) Credeti ca varsta donatoarei este bună?( sau sa cerem sub 30 ani). Si ma gandesc ca toate posibilele donatoare sunt investigate( mai ales genetic , hormonal)- adica nu orice femeie care vrea sa-si vândă ovulele este acceptata. Tot in fisa donatoarei este mentionat “ferilitate dovedita”- stiti la ce se regera ? Va multumesc pt amabilitate.

Ultimele articole