Sarcina naturala dupa proceduri de reproducere umana asistata: in ce conditii este posibila

sarcina naturala dupa FIV

O sarcina naturala dupa FIV este ceva ce se intampla rar, dar nu este un fenomen imposibil. Multe cupluri care au incercat ani la rand sa obtina o sarcina, au fost nevoite sa apeleze la fertilizarea in vitro. Apoi, au avut surpriza ca dupa FIV sa obtina si o sarcina pe cale naturala. Cum este posibil, va explicam in acest articol.

Sarcina naturala dupa FIV: cum este posibil

Sarcina obtinuta pe cale naturala dupa FIV depinde foarte mult de cauzele infertilitatii. De exemplu, daca problema era infertilitatea feminina, exista posibilitatea ca aceasta sa fie tratata in urma procedurilor facute pentru fertilizarea in vitro. Atunci cand una dintre cauzele infertilitatii feminine a fost endometrioza, tratamentul de lunga durata pentru FIV poate sa ajute in obtinerea unei sarcini pe cale naturala. Explicatia este simpla, sarcina obtinuta prin FIV ajuta la reglarea fluxului sanguin catre uter. Astfel, se modifica anatomia pelviana, ceea ce duce la implantarea mai usoara a embrionului. Mai multe despre aceasta afectiune, aflati din articolul Endometrioza, boala infertilitatii: cum obtinem sarcina

fertilizare in vitro

Exista cupluri care au facut FIV, dar sarcina obtinuta s-a oprit din evolutie. Efectele tratamentelor facute in vederea fertilizarii in vitro au fost insa benefice si mai tarziu, astfel ca au dus la aparitia unei sarcini pe cale naturala.

Factori esentiali

Varsta

Sarcina pe cale naturala se intampla mai des in cazul femeilor care au sub 33 de ani. Odata trecute de aceasta varsta, rezerva ovariana incepe sa scada, la fel si sansele de sarcina spontana. Astfel, multe femei recurg la FIV din dorinta de a deveni mame. In unele cazuri, cauzele infertilitatii care s-au manifestat inainte de FIV, nu mai sunt valabile dupa sarcina obtinuta prin reproducere umana asistata. Astfel ca, dupa o sarcina prin FIV, apare o sarcina spontana.

sarcina naturala dupa FIV cauze

Stresul

Exista o legatura esentiala intre sarcina si stres. Un organism stresat este putin probabil sa permita conceptia si implantarea usoara a unui embrion. Nu degeaba multe sarcini sunt concepute in perioade de vacanta. Regula este valabila si in cazul sarcinii dupa FIV, iar explicatia este simpla. Faptul ca o femeie a obtinut deja o sarcina prin FIV face sa dispara stresul provocat de lipsa copilului. Drept urmare, in astfel de perioade, aceeasi persoana are sanse mai mari sa se trezeasca si cu o sarcina pe cale naturala.

Daca va confruntati cu probleme in conceperea unei sarcini, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055. Va asteptam in Str. Valeni, nr. 30, Ploiesti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments