Tiroidita Hashimoto si sarcina: cum sa duci la capat fara probleme cele 9 luni de sarcina

tiroidita Hashimoto si sarcina probleme

Glanda tiroida este un organ mic in forma de fluture, responsabil pentru reglarea inimii , metabolismului, greutatii corporale si a multor altor procese esentiale din organism. Atunci cand vorbim despre gravide, tiroidita Hashimoto si sarcina nu sunt aproape niciodata o combinatie fericita. Atat sarcina, cat si fatul pot fi afectate. Exista insa solutii pentru a duce la termen fara probleme cele 9 luni. Va dam detalii in acest articol.

Tiroidita Hashimoto si sarcina: cum afecteaza gravida

Epuizarea si cresterea in greutate sunt tipice in timpul sarcinii. Daca suferiti de tiroidita Hashimoto, trebuie sa fiti atenti in mod deosebit la aceste simptome. Aceasta afectiune este o tulburare autoimuna care determina celulele din corp sa atace neintentionat glanda tiroida.

tiroidita Hashimoto si sarcina tratament

Atunci cand nu este tratata, tiroidita Hashimoto poate duce la:

Tiroidita Hashimoto si sarcina: cum afecteaza fatul si bebelusul

Hormonul tiroidian afecteaza functionalitatea practic a oricarui sistem din corpul nostru, inclusiv a fatului nenascut. Tiroida unui bebelus incepe sa functioneze la 10 pana la 12 saptamani de gestatie. Astfel in prima jumatate a sarcinii, acesta depinde de hormonii tiroidieni ai mamei pentru dezvoltarea initiala critica. Este important ca functia tiroidiana a mamei sa ramana normala in acest timp.

tiroidita Hashimoto si sarcina complicatii

Totodata, tiroida este unul dintre cele mai importante organe responsabile de dezvoltarea si cresterea creierului bebelusului. Pentru nou nascuti, poate duce la sindrom de detresa respiratorie neonatala si tulburari cognitive care, mai tarziu, vor duce la un IQ mai scazut sau la dizabilitati de invatare.

Cum tii sub control tiroidita Hashimoto cand esti insarcinata

Vestea buna este ca, daca tiroidita Hashimoto este atent monitorizata si gestionata, cele 9 luni de sarcina pot fi duse la capat fara probleme. Iata doua sfaturi esentiale pe care le puteti urma pentru a va asigura ca veti avea o sarcina sanatoasa.

Nu incetati sa luati medicamentul pentru tiroida utilizat in tratamentul Hashimoto, in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care medicul va instruieste in mod special. De-a lungul celor 9 luni, nivelurile scazute de hormoni tiroidieni va pot dauna copilului sau chiar pot provoca pierderi sau avort spontan. Probabil ca aveti nevoie de o doza mai mare decat de obicei pentru a sustine dezvoltarea copilului nenascut.

alimentatie tiroida

Trebuie sa aveti o dieta echilibrata si sa luati vitamine prenatale, conform recomandarilor medicului curant. Luati medicamentele pentru tiroida pe stomacul gol, cu 30 de minute sau chiar o ora inainte de micul dejun. De asemenea, evitati administrarea acestuia in acelasi timp cu vitaminele prenatale, in special suplimentele cu multivitamine si calciu. Mineralele din vitamine pot opri absorbtia hormonului tiroidian.

Daca sunteti insarcinata si va confruntati cu probleme cauzate tiroidita Hashimoto, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole