Tot ce trebuie sa stii despre sarcina extrauterina: ce o provoaca, cum este tratata si cum ramai din nou insarcinata

sarcina extrauterina

Un eveniment cum este experimentarea unei sarcini extrauterine poate fi decisiv pentru orice femeie care isi doreste sa devina mama. Desi se intampla rar, in 1-2% din cazuri, este mai bine sa iei toate masurile necesare pentru a reduce orice risc. Afla in continuare care sunt factorii care provoaca o sarcina extrauterina, simptomele acesteia si care sunt sansele sa ramai din nou gravida.

Ce este si ce factori provoaca o sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina sau ectopica are loc atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului, unde nu poate continua sa se dezvolte normal. Printre cauzele unei sarcini extrauterine se afla operatiile pelvine sau abdominale, avortul, endometrioza, tratamentele de infertilitate, fumatul si varsta intre 35 si 44 ani.

Din nefericire, o sarcina ectopica nu poate fi prevenita, insa poti reduce riscul aparitiei limitand numarul partenerilor sexuali si folosind prezervativ. Astfel, te protejezi impotriva bolilor cu transmitere sexuala si previi infectarea uterului, trompelor si a ovarelor.

prevenire sarcina extrauterina
sursa: freepik.com

O sarcina extrauterina necesita tratament imediat, asa ca este important sa o recunosti pentru a preveni orice complicatie.

Ce simptome indica o sarcina extrauterina

Desi poate parea normala la inceput, o sarcina se poate opri din evolutie din diverse motive. Pentru ca avortul spontan are loc cel mai des intre trei si 12 saptamani de la conceptie, iata la ce sa fii atenta pentru a preveni agravarea starii tale:

  • durerea pelvina sau abdominala severa, in special intr-o parte;
  • sangerarea vaginala;
  • durerile de umar;
  • starea de ameteala sau lesin.
simptome sarcina extrauterina
sursa: freepik.com

Daca ai dureri severe sau sangerari, mergi imediat la un spital de urgenta. Daca altele sunt simptomele, contacteaza-ti medicul ginecolog cat mai curand posibil. Cu cat o sarcina extrauterina este depistata si tratata mai devreme, cu atat mai repede vei evita diverse complicatii.

Cum este diagnosticata si tratata o sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina poate fi diagnosticata cu ajutorul unei ecografii transvaginale sau cu al unui test de sange, care va determina nivelul de HCG si progesteron, hormoni prezenti in timpul sarcinii. In cazul in care nivelul acestor hormoni scade sau ramane la fel in decursul a catorva zile, iar un sac gestational nu este vizibil la ecografie, cel mai probabil este vorba despre o sarcina extrauterina.

Daca pierderea sarcinii are loc in primele cateva saptamani, un tratament medicamentos poate fi de ajuns. Administrat prin injectare, sub supravegherea medicului, acest medicament elimina ovulul fecundat. Astfel, sarcina fiind absorbita de organism, nu este nevoie ca nicio trompa uterina sa fie indepartata.

Pe durata tratamentului, trebuie evitate activitatea fizica, contactul sexual, alimentele care contin acid folic si expunerea la soare timp indelungat. Daca, in schimb, sarcina a dus la ruperea trompei uterine, solutia este interventia chirurgicala, prin procedura laparoscopica.

Cum ramai insarcinata dupa o sarcina ectopica

Chiar daca treci printr-un astfel de eveniment, exista sanse reale sa ai o sarcina fara probleme. Studiile arata ca sunt intre 65% si 85% sanse ca o femeie sa fie iarasi insarcinata in 2 ani dupa o sarcina extrauterina, insa totul depinde de cat de sanatoase sunt trompele uterine.

sarcina dupa extrauterina
sursa: freepik.com

Mai mult, poti ramane din nou gravida in mod natural chiar si cu o singura trompa uterina. In acest caz, sansele sunt intre 15% si 45%.

In cazul in care ambele trompe uterine au fost inlaturate, singura metoda de a deveni parinte este fertilizarea in vitro.

Experimentarea unei sarcini extrauterine are un impact puternic asupra psihicului si poate reduce considerabil sansele a avea vreodata un copil. De aceea, nu uita sa iei masurile necesare, sa ai in vedere renuntarea la fumat, sa te protejezi impotriva bolilor cu transmitere sexuala si sa mergi periodic la ginecolog.

La Ana Medical Center, iti oferim tot suportul pentru a trece cu bine peste o sarcina extrauterina.  Specialistii nostri iti stau la dispozitie. Suna la 0733 550 055 pentru o programare!

Surse documentare: insider.com; americanpregnancy.org; healthline.com; medicalnewstoday.com; webmd.com; ectopic.org.uk
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole