NOU! Fertilizare in vitro cu ajutor de la stat in 2022


Afla tot ce ai de facut pentru a beneficia de decontarea fertilizarii in vitro: conditiile de eligibilitate, analize necesare, depunere dosar, pregatire pentru procedura.

Programul National de Fertilizare in Vitro 2022 - APROBAT

Subprogramul National de Fertilizare in Vitro continua si in 2022 sub denumirea „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii.”

Principalele prevederi ale noului program:

 • Obiectivul Programului il reprezinta acordarea unui sprijin financiar pentru maximum 10.000 de cupluri sau persoane singure, incepand cu 1 ianuarie 2023, pe teritoriul Romaniei pentru efectuarea procedurilor recomandate in vederea obtinerii unei sarcini viabile.
 • Pentru anul 2022 se acorda sprijin financiar pentru un numar de maximum 2.500 de cupluri sau persoane singure, incepand cu data de 1 octombrie 2022.
 • Cuplurile si femeile din Romania care au indicatie in vederea efectuarii procedurilor de specialitate recomandate, vor primi un ajutor financiar in valoare de maximum 15.000 lei per beneficiar pentru decontarea cheltuielilor necesare cresterii natalitatii.
 • Procedurile de specialitate recomandate pentru care se acorda sprijin vor fi stabilite prin Ordinul comun al ministrului familiei, tineretului si egalitatii de sanse
 • Atentie! Beneficiarii programului nu pot aplica, in acelasi an, la: programul derulat de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cat si la alt program cu acelasi scop, finantat din fonduri publice si derulat la nivel central sau local.

Ana Medical Center participa in continuare la Programul National de Fertilizare in Vitro, prin partenerii nostri. Oferim FIV gratuit in Ploiesti in tinand pasul cu schimbarile legislative. 

FIV gratuit Ploiesti

Cine beneficiaza de NOUL program, conform proiectului

 • Beneficiarii programului sunt cuplurile si persoanele singure, definite drept cuplurile si persoanele singure care au recomandare din partea unui specialist sa urmeze proceduri necesare care sa aiba ca rezultat cresterea natalitatii Beneficiarii trebuie sa fie cetateni romani. Procedurile trebuie sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei.

 • In cadrul programului, fiecare cuplu sau persoana singura poate beneficia de acordarea sprijinului financiar pentru un numar de maxim trei proceduri in fiecare an de derulare al programului.

Criterii de eligibilitate pentru inscrierea in NOUL program

In acest moment, asteptam elaborarea normelor, insa pana acum, acestea au facut parte din proiectul propus:

a) cupluri infertile sau femeia infertila care au indicatie pentru efectuarea procedurii fertilizare in vitro/embriotransfer;
b) in situatia in care hormonul anti-Mullerian (AMH) al femeii infertile are o valoare sub 1, medicul specialist in obstetrica-ginecologie cu competenta in tratamentul infertilitatii cuplului si in reproducere umana asistata medical decide daca femeia infertila va efectua procedura de fertilizare in vitro, cu ovocite proprii sau cu ovocite donate, in conditiile legii;
c) femeia infertila/cel putin unul dintre membrii cuplului au calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale;
d) varsta femeii cuprinsa intre 20 si 45 de ani;
e) cei doi membri ai cuplului infertil sau femeia infertila sa fie cetateni romani, casatoriti sau nu;
f) pacienta sa detina rezerva ovocitara proprie sau sa foloseasca ovocite donate, in conditiile legii;
g) femeia infertila/membrii cuplului sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei.

Ce se deconteaza in cadrul NOULUI program

 1. prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, efectuata sub anestezie locala sau sedare, dupa caz;
 2.  procesarea spermei;
 3.  inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontana;
 4.  cultivarea embrionilor 72 de ore;
 5. transferul embrionar;
 6. monitorizarea evolutiei cazului, care consta in:
  6.1. efectuarea testului seric Beta HCG dupa 2 saptamani de la transferul embrionar;
  6.2. consult ginecologic si ecografic, la 6 saptamani de la realizarea activitatii prevazute la punctul
  3., daca testul Beta HCG este negativ;
  6.3. monitorizarea ecografica a sarcinii la 6 saptamani de la realizarea activitatii prevazute la punctul
  3., daca testul Beta HCG este pozitiv;
  6.4. medicamente de stimulare, de inhibitie si medicamente de declansare.
FIV gratuit in Ploiesti

Diagnosticarea infertilitatii

Analize si investigatii complexe pentru un diagnostic rapid si corect

Cea mai buna solutie pentru tine

Selectarea tratamentului, abordare personalizata, decizie eficienta. 

Gama completa de tratamente

Propunerea celor mai bune solutii si realizarea procedurilor in tara si strainatate. 

Contravaloarea altor servicii medicale in afara de cele prevazute la punctele 1 – 6 din lista de mai sus, efectuate la recomandarea specialistilor in scopul evaluarii suplimentare, imbunatatirii ratei de succes sau prevenirii unor complicatii, sunt suportate de catre beneficiari. Afla aici care sunt analizele necesare pentru depunerea dosarului: Analize necesare program FIV.

Tarifele sunt stabilite de unitatea sanitara si afisate la loc vizibil. Pentru acestea se elibereaza documentul fiscal, conform prevederilor legale in vigoare, cu indicarea serviciului prestat. Aceste activitati se realizeaza numai in conditiile in care cuplul / femeia infertila au fost informati ca nu exista baza legala pentru rambursarea acestor servicii din bugetul subprogramului si isi asuma, in scris, plata contravalorii acestora.

FIV gratuit in Ploiesti: ce NU deconteaza Ministerul Sanatatii

Contravaloarea altor servicii medicale decat cele prevazute anterior, efectuate la recomandarea specialistilor in scopul evaluarii suplimentare, imbunatatirii ratei de succes sau prevenirii unor complicatii se suporta de catre beneficiari la tarifele stabilite de unitatea sanitara si afisate la loc vizibil, pentru care se elibereaza documentul fiscal, conform prevederilor legale in vigoare, cu indicarea serviciului prestat. Aceste activitati se realizeaza numai in conditiile in care cuplul a fost informat ca nu exista baza legala pentru rambursarea acestor servicii din bugetul subprogramului si isi asuma, in scris, plata contravalorii acestora.

Lista serviciilor medicale care nu fac obiectul rambursarii din fondurile alocate programului cuprinde, fara a se limita la acestea:

 • investigatii paraclinice preliminare (stabilite de fiecare unitate sanitara conform propriului protocol, daca sunt depistate afectiuni ce pot afecta evolutia tratamentului sau sarcinii);
 • monitorizarea tratamentului de stimulare ovariana;
 • anestezia generala la prelevarea ovocitelor;
 • ICSI (injectare intracitoplasmica a spermatozoizilor);
 • P-ICSI;
 • cultivarea embrionilor mai mult de 72 de ore pana la stadiul de blastocist;
 • diagnostic genetic al embrionilor;
 • crioconservarea ovocitelor, spermei sau embrionilor;
 • recoltarea chirurgicala a spermatozoizilor.

In primul rand, trebuie sa existente indicatie de FIV de la medicul specialist. Ambii parteneri trebuie sa fie asigurati ai sistemului public de sanatate. Incepand cu acest an, procedura de FIV poate sa se realizeze  atat cu ovocite si sperma proprii, cat si cu ovocite donate. 

Varsta femeii sa fie intre 20 si 45 de ani.

Nivelul AMH sa fie mai mare de 1 ng/ml. In cazul in care valoarea AMH este sub 1, medicul specialist in obstetrica-ginecologie cu competenta in tratamentul infertilitatii cuplului si in reproducere umana asistata medical decide daca femeia infertila va efectua procedura de fertilizare in vitro, cu ovocite proprii sau cu ovocite donate, in conditiile legii.

In medie, sansele de reusita ale unui proceduri de fertilizare in vitro sunt de 35%. Asta inseamna ca 1 procedura din 3 se incheie cu o sarcina. Succesul procedurii poate fi insa mai mic sau mai mare, in functie de particularitatile fiecarui cuplu in parte. Totul e sa aveti incredere si sa respectati intocmai indicatiile medicului.

Clinica Ana Medical Center va sprijina in realizarea dosarului, in depunerea lui si in tot ceea ce inseamna partea medicala in realizarea procedurii.

Te astept la o consultatie de infertilitate pentru a discuta despre visul tau de a deveni parinte!