Clinica Ana Medical Center – Ploiesti
varsta sarcinii

In cate saptamani de sarcina esti: afla cum calculezi corect varsta sarcinii

Ai aflat ca esti insarcinata si nu stii care este varsta sarcinii? Se intampla des ca viitoarea mama sa nu stie exact raspunsul la intrebarea “In cate saptamani de sarcina sunt?”. Sigur, in acest moment de dezvoltare este mai greu sa folosim cuvinte ca bebelus, copilas, dar putem sa ii calculam varsta. Cum se face asta si ce mai poti afla la consultatia de confirmare a sarcinii, iti explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Calculeaza acasa varsta sarcinii

Metoda de calcul pe care o vom descrie se adreseaza femeilor care au ciclu menstrual regulat. In momentul in care ciclul menstrual vine o data la 60 de zile, de exemplu, formula de calcul nu poate fi considerata valida pentru a afla varsta sarcinii.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Pentru majoritatea pacientelor, varsta biometrica si varsta cronologica trebuie sa se coreleze. Varsta cronologica este legata de ultima menstruatie, iar varsta biometrica este ceea ce obtinem prin masuratorile ecografice. Ar fi ideal ca cele doua varste sa se suprapuna.

Testul de sarcina se pozitiveaza la 14 zile dupa conceptie. Pentru un ciclu menstrual regulat si pentru o ovulatie care apare in ziua a 14-a, in momentul in care ar trebui sa vina urmatoare menstruatie, testul de sarcina se poate pozitiva. Ideal ar fi ca odata ce testul este pozitiv, sa se programeze ecografia de confirmare a sarcinii la 7 zile de la pozitivare.

test de sarcina pozitiv ploiesti
sursa: pixabay.com

Confirmarea sarcinii si aflarea varstei sarcinii de la medicul specialist

Confirmarea sarcinii se face la o saptamana de la momentul in care testul de sarcina este pozitiv. Sigur ca se poate investiga si mai repede, mai ales in situatii speciale, cum ar fi cele in care femeia are un istoric de sarcina extrauterina, de sarcina oprita in evolutie, de sarcina obtinuta prin fertilizare in vitro. Putem sa facem o corelare biologica, ne referim la nivelul betaHCG, cu evaluarea ecografica. Putem avea vizualizare ecografica si mai devreme de cele 5 saptamani de amenoree, de exemplu patru saptamani si doua-trei zile. Este o chestiune care se discuta de la un caz la altul.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Evolutia favorabila a sarcinii

Evolutie favorabila a sarcinii inseamna dublarea nivelului betaHCG la 48 de ore. Acest pattern este util in primele 7-10 saptamani de sarcina, dupa care nu se mai respecta acest aceasta dublare a nivelului betaHCG. El o sa se dubleze, o sa creasca in continuare, dar nu de o asemenea maniera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *