In cate saptamani de sarcina esti: afla cum calculezi corect varsta sarcinii

varsta sarcinii

Ai aflat ca esti insarcinata si nu stii care este varsta sarcinii? Se intampla des ca viitoarea mama sa nu stie exact raspunsul la intrebarea “In cate saptamani de sarcina sunt?”. Sigur, in acest moment de dezvoltare este mai greu sa folosim cuvinte ca bebelus, copilas, dar putem sa ii calculam varsta. Cum se face asta si ce mai poti afla la consultatia de confirmare a sarcinii, iti explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Calculeaza acasa varsta sarcinii

Metoda de calcul pe care o vom descrie se adreseaza femeilor care au ciclu menstrual regulat. In momentul in care ciclul menstrual vine o data la 60 de zile, de exemplu, formula de calcul nu poate fi considerata valida pentru a afla varsta sarcinii.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Pentru majoritatea pacientelor, varsta biometrica si varsta cronologica trebuie sa se coreleze. Varsta cronologica este legata de ultima menstruatie, iar varsta biometrica este ceea ce obtinem prin masuratorile ecografice. Ar fi ideal ca cele doua varste sa se suprapuna.

Testul de sarcina se pozitiveaza la 14 zile dupa conceptie. Pentru un ciclu menstrual regulat si pentru o ovulatie care apare in ziua a 14-a, in momentul in care ar trebui sa vina urmatoare menstruatie, testul de sarcina se poate pozitiva. Ideal ar fi ca odata ce testul este pozitiv, sa se programeze ecografia de confirmare a sarcinii la 7 zile de la pozitivare.

test de sarcina pozitiv ploiesti
sursa: pixabay.com

Confirmarea sarcinii si aflarea varstei sarcinii de la medicul specialist

Confirmarea sarcinii se face la o saptamana de la momentul in care testul de sarcina este pozitiv. Sigur ca se poate investiga si mai repede, mai ales in situatii speciale, cum ar fi cele in care femeia are un istoric de sarcina extrauterina, de sarcina oprita in evolutie, de sarcina obtinuta prin fertilizare in vitro. Putem sa facem o corelare biologica, ne referim la nivelul betaHCG, cu evaluarea ecografica. Putem avea vizualizare ecografica si mai devreme de cele 5 saptamani de amenoree, de exemplu patru saptamani si doua-trei zile. Este o chestiune care se discuta de la un caz la altul.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Evolutia favorabila a sarcinii

Evolutie favorabila a sarcinii inseamna dublarea nivelului betaHCG la 48 de ore. Acest pattern este util in primele 7-10 saptamani de sarcina, dupa care nu se mai respecta acest aceasta dublare a nivelului betaHCG. El o sa se dubleze, o sa creasca in continuare, dar nu de o asemenea maniera.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vasilisa
3 years ago

Buna ziua as dori sama ajutati eu pe data de 3 iulie misa inceput mestruatiea si aa durat 5 zile si pe 15 sa inceput eara dar eu aveam relatie cu prietenu meu ne protejat pe data de 14 AM PLANUIT SA FACEM UN COPIL dar pe 15 numisa inceput mestruatiea am asteptat vro 5 zile dar numisa inceput si am mai incercat dar nici o schimbare si pe. Data de 26 august eara am incercat si pe 27 august misa inceput a durat 5 zile si pe 6 septembrie aveam greturi am varsat dureri in burta si in partea dreapta si stinga dar acu trebue samise inceapa pe 27 septembrie da numisa inceput puteti sama ajutati

Denisa
3 years ago

Buna ziua! Ultima menstruatie am avut.o pe data de 03.11.2020,am facut doua teste acasa care au iesit pozitiv,dupacare am facut si la sange iesind 34,70 si a adua zi am repetat si a iesit 60 si ceva nu mai stiu exact. Aseara am fost la ecograf si domnul doctor a zis ca nu vede absolut nimic…oare este prea devreme sa se vada sarcina?

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Denisa

Buna ziua! Daca valoarea Beta HCG este mai mica de 1500, sarcina nu se vede la ecograf inca.

Ioana
3 years ago

Bună ziua!
Ultima menstruație am avut-o în data de 26 noiembrie 2020. Durata medie a ciclului menstrual este de 36 de zile. Pe data de 30 decembrie am făcut un test de sarcina, care a ieșit pozitiv, însă, cea de a doua linie era estompata. Am repetat testul ieri, în data de 6 ianuarie, iar cea de a doua linie a apărut clara, la fel ca cea de control. Totuși, nu sunt sigura când as putea face programare la un control data fiind neregularitatea ciclului menstrual. Îmi puteți da un sfat? Mulțumesc anticipat!

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Ioana

Buna ziua! Puteti sa va faceti oricand o programare pentru un control ginecologic. Menstruatia neregulata nu reprezinta o problema. Pentru a avea o confirmare finala a sarcinii, va recomandam sa faceti testul de sange pentru dozarea beta HCG. Daca doriti o programare, specialistii nostri va stau la dispozitie. Programarile se fac la numarul 0733 550 055. Ne gasiti in Ploiesti, pe Strada Văleni, nr 20.

Caraghin tatiana
3 years ago

Buna ziua , am avut ultima menstruație pe data 25-11-2020 si in decembrie nu mi-a mai venit menstruația ,am asteptat o saptamana si dupa care am facut un test de sarcina care a iesit pozitiv,inca nu am mers la un doctor ginelolog dar aș vrea să aflu tare mult in câte saptamani sunt insărcinată..

Ana Medical Center
3 years ago

Buna ziua! Pentru a avea o confirmare de sarcina, va recomandam sa faceti un test Beta HCG si o ecografie transvaginala. Specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

Radu Elena
3 years ago

Buna ziua! As avea ceva nelămurii,ultima menstuartie a fost pe data de 4 septembrie 2020,(nu a fost o mestruatie normală,adică imi venea foarte putin!) pe data de 25 am facut un test de sarcina si a iesit pozitiv,mentionez ca l-am facut de 3 ori! Am făcut programare la ginecolog,iar cand am ajuns mi-sa spus că am 6 saptamani! Cu toate ecografiile mi-sa spus sa iau medic din spital! Acolo doamna doctor mi-a spus că fătul este mai mare cu o săptămână decât calucalsem eu! As dori sa imi spuneti cand am ramas însărcinată? Si care este data nasterii! Astăzi 26.01.2021,am 21 de saptamani si 2 zile! Va rog sa ma ajutati!

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Radu Elena

Buna ziua! Nu putem sa stim daca pe 4 sept a fost o sangerare de nidatie sau o menstruatie. Nu putem estima data nasterii fara o ecografie actuala. Daca doriti o a doua opinie, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

3 years ago

Buna ziua,pe data de 8.01.2021 am avut ultima menstruație, luna aceasta dupa un calendar mrnstrual trebuia sa îmi vina pe 5.02.2021 , pe data de 8.02.2021 am facut trei teste care au iesit pozitiv si astazi pe 11.02.2021 am mai facut unu și a ieșit pozitiv , primele trei cu linii vizibile iar acesta tot la fel nu foarte tare ca cea de control dar observândule foarte bine !Cumva e cu ochișori? E prea devreme pentru un control ? Multumesc

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Selena

Buna ziua! E posibil sa fie vorba despre o sarcina. Pentru a avea un raspuns sigur, va recomandam sa faceti un test Beta HCG si o ecografie. Daca doriti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

Aria
3 years ago

Buna seara,as dorii sa ma lamuriti.ultima menstruatie a fost pe 02.03 ,apoi contact sexual neprotejat ,iar apoi urm menst.trebuia sa fie pe 27-31.04 dar nu a mai venit decat foarte putin si nu rosu .(+ cateva dureri de cap neobisnuite,caldura simtita in corp si oboseala) ..Am facut teste de sarcina,toate negative..suntem in 08.04 nu am avut deloc menstr..:(

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Aria

Buna ziua! Va recomandam sa mergeti la un control medical. E posibil sa fie vorba despre o sarcina, dar cel mai sigur mod de a o confirma sunt ecografia si testul beta HCG. Daca doriti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

Alexandra
2 years ago

Buna ziua..numele meu este Alex. Sunt insarcinata in 28 de saptamani iar due date este 03/09/2021. Am avut prima zi de menstruatie pe 02.12.2020. Cand credeti k este data knd am concis??multumesc

Editor
2 years ago
Reply to  Alexandra

Buna ziua. Cel mai indicat este sa luati legatura cu medicul care va urmareste sarcina, pentru a putea identifica in mod corect data conceptiei. Cunoscandu-va istoricul medical, masuratorile din timpul sarcinii, cat si istoricul ovulatiilor, va poate oferi cel mai pertinent calcul. Sarcina si nastere usoara va dorim!

Mihaela
2 years ago

Buna ziua am descoperit că sunt însărcinată și doctorul mi-a cerut sa fac beta eu am 843 și nu știu în care săptămâni sunt.va mulțumesc frumos

Editor
2 years ago
Reply to  Mihaela

Buna ziua.
Valoarea Beta HCG indica prezenta unei sarcini. Fiind intr-un stadiu incipient, in care valorile testului cresc rapid la interval de 48 h, reperul pentru stabilirea varstei sarcinii este mai degraba data ultimei menstruatii si mai putin valoarea Beta HCG. De abia peste pragul de 1500 al Beta HCG se poate face si evaluarea ecografica, pentru a afla daca sarcina este pozitionata corect in uter si care este evolutia acesteia. Numai bine!

andreea
1 year ago

Buna ziua ,ultima menstruatie am avuto pe 05 .06.2022 am facut un test de sarcina si a iesit pozitiv iar acum ca suntem in 28 octombrie nu imi pot da seama cate sampamani de sarcina am . As vrea sa ma ajutati cu un raspuns va rog chiara as avea nevoie

Editor
1 year ago
Reply to  andreea

Buna ziua. Daca data conceptiei este cea mentionata de dvs, deja pentru a verifica varsta sarcinii este necesara o evaluare ecografica, fiind singura relevanta in acest moment. Medicul ginecolog curant va poate ajuta in acest sens. Daca aveti nevoie de suport medical, specialistii nostri va stau la dispozitie. Pentru o programare in clinica ne puteti suna la 0733 550 055. Multa sanatate!

Roxana
1 year ago

Buna seara!sunt un pic nelamurita daca ma puteti ajuta,am avut ultima menstruatie pe 7 noiembrie cu intarziere a venit la 31 de zile,ulterior am aflat k sunt insarcinata eu avand contact sexual pe 14-15 noiembrie practic nu eram in perioada fertila si mi au spus ca as fi in 9 sapt deja

Editor
1 year ago
Reply to  Roxana

Buna ziua. Conform datelor mentionate de dvs si calculand dupa data ultimei menstruatii se confirma saptamana 9 de sarcina in data de 13 ianuarie cand ne-ati scris acest comentariu. In mod teoretic, orice contact sexual neprotejat poate genera o sarcina, desi probabilitatea este mult mai mica in afara perioadei fertile.

Ultimele articole