Test de ovulatie si alte metode de calcul

menstruatie

Statisticile arata ca aproximativ 80% dintre femeile care au contact sexual neprotejat in perioada de ovulatie raman insarcinate in decursul a 12 luni. Metoda calendarului, un test de ovulatie disponibil in farmacii si ecografia pentru monitorizarea foliculara te ajuta sa-ti cresti sansele de a ramane insarcinata.

Ce este ovulatia?

Ovulatia apare atunci cand un ovul matur este eliberat de catre un ovar. Dupa eliberare, ovulul strabate trompa uterina catre uter. In situatia in care intalneste spermatozoizi, ovulul poate fi fecundat. Asta duce la aparitia sarcinii.

Ovulatia: metoda calendarului

Calendarul este cea mai cunoscuta metoda de identificare a ovulatiei. Calcularea datei ovulatiei este recomandata mai ales femeilor cu un ciclu menstrual regulat.

Astfel, in general, in cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulatia are loc in ziua a 14-a. Prima zi a ciclului menstrual este considerata prima zi de menstruatie. Daca ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulatiei are loc in ziua a 15-a.

Perioada fertila are loc cu 3-4 zile inainte de ovulatie si inca doua zile dupa.

In cazul unui ciclu menstrual neregulat, pentru calcularea perioadei fertile este nevoie de monitorizarea duratei ciclului menstrual timp de cateva luni consecutive. Din ciclul cel mai scurt se scade numarul 18 pentru a se identifica ultima zi a perioadei fertile. Din ciclul cel mai lung se scade numarul 11 pentru a se identifica prima zi a perioadei fertile.

Ovulatia: perioada fertila

Tot pentru a identifica perioada fertila, se urmareste si masurarea temperaturii bazale timp de 6 cicluri menstruale consecutive.

Momentul in care temperatura este ridicata si apoi este urmata de o perioada de stagnare indica perioada fertila. La majoritatea femeilor, temperatura creste cu 0,2 – 0,5 grade Celsius in perioada fertila de sarcina. Astfel:

  • Inainte sa apara ovulatia, temperatura bazala este cuprinsa, in general, intre 36,1° si 36,7° Celsius.
  • Dupa ce a avut loc ovulatia, temperatura bazala prezinta o usoara crestere, de 0,2 – 0,4 grade Celsius, fata de temperatura de dinainte de ovulatie.

Momentul cresterii temperaturii bazale indica momentul ovulatiei. Pentru un rezultat cat mai exact, trebuie sa iti iei temperatura imediat ce te trezesti dimineata, inainte de a te ridica din pat. Foloseste acelasi termometru si metoda de fiecare data cand iti iei temperatura

Atentie! Graficul temperaturii corporale nu poate fi utilizat de femeile care au un ciclu menstrual neregulat si nici caz de boli febrile. Orice schimbare hormonala, administrarea de medicamente sau stresul pot modifica temperatura corporala. Prin urmare, pot influenta corectitudinea graficului. In plus, curba de temperatura nu este eficienta in cazul persoanelor care nu se odihnesc suficient, consuma alool sau iau medicamente pe baza de progesteron.

Test de ovulatie in farmacii

Daca temperatura bazala arata faptul ca ovulatia a avut deja loc, un test de ovulatie care se gaseste in farmacii poate arata faptul ca ovulatia urmeaza sa se produca.

Despre test de ovulatie: se gaseste sub forma unor kit-uri care au ca scop determinarea perioadei fertile din cadrul ciclului menstrual. Acestea masoara nivelul hormonului luteinizant din urina sau al nivelului estrogenilor din saliva (prin folosirea unui microscop special).  

Nivelul crescut al hormonului luteinizant (LH), prezent in mostra de urina, se produce cu 12-72 de ore inainte de producerea efectiva a ovulatiei.

Pentru a obtine rezultate corecte in urma testului de ovulatie, incearca sa testezi la aceeasi ora in fiecare zi, preferabil dimineata. Asta pentru ca urina este mai concentrata – timp de 5 zile sau pana cand nivelul LH-ului este detectat (testul este pozitiv).
Atentie! Rezultul testului poate fi inselator daca daca suferi de sindromul ovarului polichistic sau daca iei medicamente pentru fertilitate.

Ecografia pentru monitorizarea foliculara ca test de ovulatie

In situatia in care, dupa 6 luni de incercari, nu ai reusit sa ramai insarcinata, este indicat sa mergi la medic. Astfel elimini suspiciunile legate de inexistenta ovulatiei sau a unor ovulatii neregulate.

Dereglarile hormonale care duc la tulburari ovulationale sunt cauzate afectiuni ale glandelor endocrine, predispozitii genetice, obezitate, stil de viata nesanatos sau stres. Tratamentele tipice sunt medicamentele de stimulare ovariana, iar in unele cazuri se poate merge pana la contactul sexual dirijat sau inseminarea intrauterina.

dr. Denisa Nica

In caz de contact sexual dirijat, ecografia pentru monitorizarea foliculara este recomandata de medic atat pentru determinarea intervalului in care se produce ovulatia, cat si monitorizarea evolutiei grosimii endometrului (a mucoasei uterului).

Ovulatia: semne fizice

Exista si o serie de semne fizice care arata ca ovulatia este prezenta:

  • Avem modificari ale mucusului cervical, care in perioada ovulatiei este mai apos, transparent, alunecos (seamana cu albusul de ou crud) si este mai abundent decat in perioada anterioara ovulatiei.
  • Se modifica pozitia cervixului inainte de perioada fertila. Cervixul se simte tare la atingere si uscat, inchis si coborat. In perioada fertila este mai moale, ridicat in vagin.
  • Avem o sensibilitate a sanilor.
  • Putem avea durere permanenta in partea inferioara a abdomenului.
  • Putem avea libido crescut.
  • Putem aveam greata si dureri de cap.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments