Tulburarile ciclului menstrual, de la dureri la afectiuni alarmante

problemele ciclului menstrual

Tulburarile ciclului menstrual reprezinta adevarate probleme pentru multe femei. De cele mai multe ori, atunci cand te confrunti cu asa ceva, poti avea dureri abdominale, sangerari abundente, de lunga durata sau greu de monitorizat. E drept ca te poti lovi si de opusul acestor simptome. Ce inseamna in realitate aceste tulburari si cand reprezinta un semnal de alarma, va spunem acum.

Ciclul menstrual pe intelesul tuturor

Ciclul menstrual, numarat de la prima zi de sangerare si pana la ziua urmatoarei menstruatii,  dureaza in medie 28 de zile, cu variatii intre 21-35 de zile.

calendarul ciclului menstrual

Ideal este ca fiecare femeie sa stie data ultimei menstruatii si durata ciclului menstrual. Lunar, in majoritatea cazurilor, un ovocit e eliberat de ovare si atunci cand nu e fertilizat pentru a duce la aparitia unei sarcini, mucoasa uterului se desprinde si este eliminata. Procesul acesta poarta numele de menstruatie si in timpul lui pot sa apara diferite modificari hormonale.

Tulburarile ciclului menstrual: Polimenoreea

Polimenoreea inseamna scaderea duratei ciclurilor menstruale, sub 21 de zile. O astfel de dereglare poate fi determinata de inflamatii pelvine, endometrioza, dereglarea sistemului hipotalamohipofizar sau chiar de anexite.

Tulburarile ciclului menstrual: Hipermenoree

Hipermenoreea este opusul polimenoreei. In acest caz, menstruatia are un flux abundent si, de obicei, are si o durata mai mare de 8 zile. Aceasta tulburare apare in urma unor probleme care duc la coagularea sangelui sau este o consecinta a prezentei unor fibroame, a unor polipi sau a hiperplaziei de endometru.

Tulburarile ciclului menstrual: Metroragiile

Metroragia este sangerarea care apare in afara perioadei de menstruatie. Aceasta tulburare este un semnal de alarma care apare ca urmare a unor inflamatii acute sau cornice.

Alte cauze ale aparitiei metroragiei pot fi:

  • leziuni provocate de contactul sexual sau de corpii straini intrauterine;
  • avort;
  • sarcina extrauterina;
  • fibrom;
  • adenomiom;
  • polipi uterini;
  • cancer de col uterin.

Tulburarile ciclului menstrual: Hipomenoreea

In cazul hipomenoreei, fluxul menstrual este redus, iar sangerarea dureaza mai putin de doua zile. Vorbim despre o diminuarea cantitativa a fluxului menstrual. Acesta tulburare poate sa fie primara sau secundara.

Tulburarile ciclului menstrual

Hipomenoree primara: fluxul menstrual este redus de la primele menstruatii. Afectiunea este determinata de o hipoplazie uterina sau de insuficienta ovariana.

Hipomenoree secundara: dupa cateva menstruatii normale fluxul scade cantitativ. Aceasta problema poate sa apara dupa avort sau intr-o perioada foarte stresanta.

Tulburarile ciclului menstrual: Amenoreea

Amenoreea este tulburarea care se manifesta prin absenta sangerarii menstruale. Ea poate sa fie primara sau secundara.

Vorbim despre amenoree primara atunci cand prima menstruatie nu apare pana la varsta de 16 ani, fiind astfel intarziate cresterea si aparitia pilozitatii inghinale, axilara, orecum si dezvoltarea sanilor.  

Amenoreea secundara apare atunci cand menstruatia a fost prezenta, dar a incetat o anumita perioada, durata minima fiind de 3 luni.

Tulburarile ciclului menstrual: Dismenoreea

Dismenoreea este starea de disconfort care apare in timpul menstruatiei si se manifesta prin durere pelvina si lombara. Dismenoreea este primara, atunci cand apare la pubertate. Vorbim despre dismenoree secundara cand aceasta problema apare intre 25 si 30 de ani.

dereglarea ciclului mestrual

De obicei, dismenoreea secundara este o urmare a prezentei fibromului uterin, polipilor cervicali, stenozei cervicala, chistului ovarian, retroversiei uterine, endometriozei sau a inflamatiei pelvine.

Cum sunt diagnosticate dereglarile ciclului menstrual

In general, tulburarile ciclului menstrual nu sunt patologice. Pentru tratamentul acestora, medicul trebuie sa stabileasca intai cauza pe baza unor investigatii:

  • examen al secretiei vaginale;
  • test Babes-Papanicolau;
  • biopsie;
  • testari hormonale;
  • urocultura;
  • teste de sange;
  • ecografie transvaginala – este una dintre cele mai importante investigatii medicale, care iti poate salva viata, daca este facuta la timp. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta investigatie din articolul Ecografia transvaginala, pregatire si importanta.

Scrie-ne daca ai nelamuriri sau ai nevoie de sfatul specialistilor nostri! Vrei sa iti faci o programare? Suna la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments