Endometrioza, boala infertilitatii: cum obtinem sarcina

endometrioza cauza infertilitatii

Endometrioza mai este numita si boala infertilitatii. Printre principalele simptome ale endometriozei se numara imposibilitatea de a ramane insarcinata sau de a duce o sarcina la termen. Afectiunea este una dureroasa si implica ovarele, trompele uterine, vaginul si membrana care acopera pelvisul. De ce cauzeaza infertilitate, cum o depistam si cum o tratam, va spunem chiar acum.

Endometrioza: simptome si cauze

Endometrioza este una dintre cele mai chinuitoare afectiuni. Spunem asta pentru ca ea poate provoca o serie de stari extrem de neplacute precum:

  • dureri menstruale intense;
  • durere in timpul contactului sexual;
  • dureri in timpul urinarii si a scaunului;
  • dureri cronice la nivelul abdomenului inferior, independent de ciclul menstrual;
  • Sangerarea menstruala devine din ce in ce mai lunga si mai dureroasa.
endometrioza simptome

Desi nu sunt cunoscute cauzele exacte care duc la aparitia acestei afectiuni, exista cateva posibile explicatii:

  • problema a sistemului imunitar; O problema la nivelul sistemului imun poate determina organismul sa nu poata recunoaste si distruge tesutul endometrial care creste in afara uterului.
  • transformarea celulelor peritoneale; Hormonii sustin transformarea celulelor peritoneale in celule endometriale.
  • transformarea celulelor embrionice; In timpul pubertatii, hormonii pot transforma celulele aflate in stadiile incipiente de dezvoltare in implanturi de celule endometriale.

Endometrioza: de ce provoaca infertilitate

Da, endometrioza este cea mai frecventa cauza a infertilitatii. In ciuda cercetarilor ample, au fost propuse mai multe variante pentru a explica asocierea dintre endometrioza si infertilitate. Ele includ:

  • anatomia pelviana distorsionata;
  • anomalii endocrine si ovulatorii;
  • functia peritoneala alterata.

Pe baza observatiilor obisnuite in laparoscopie, distorsiunea anatomiei pelvine poate explica mai usor infertilitatea in cazul femeilor cu forme severe de endometrioza.

Aderentele pelvine majore sau aderentele peritubale care perturba legatura tubo-ovariana si permeabilitatea tubului pot afecta eliberarea ovocitelor din ovar sau pot impiedica transportul ovulelor. De asemenea, inflamatia produsa de endometrioza afecteaza implantarea embrionilor.

Endometrioza: diagnostic

Endometrioza este foarte greu de diagnosticat si nu putine sunt cazurile in care boala aceasta a fost confundata cu o afectiune mult mai grava. Sunt multe femeile carora li s-a spus ca sunt suspecte de cancer pentru ca medicul lor nu si-a dat seama care este problema reala de sanatate a pacientei.

Un medic ginecolog cu experienta recunoaste simptomele endometriozei, dar ii si recomanda pacientei sa faca anumite investigatii relevante precum:

  • ecografie transvaginala;
  • RMN pelvis cu protocol de endometrioza;
  • colonoscopie virtuala.

Tratament hormonal sau laparoscopie

Laparoscopia a devenit tratamentul de referinta al endometriozei. Exista cateva tehnici chirugicale prin care poate fi tratata aceasta afectiune. Chistectomia, ablatia camasii chistului, punctia si drenajul. In urma interventiei laparoscopice, sansele de a ramane insarcinata cresc, iar simptomele dureroase dispar.

endometrioza laparoscopie

O alta varianta de tratament este suprimarea hormonala a functiei ovariene. In acest caz, medicul recomanda tratament hormonal pentru endometrioza, iar varsta pacientei este decisiva.

Cand apar sansele la sarcina

Odata ce tratamentul curativ a functionat, reapar sansele de a avea o sarcina. E drept ca rar vorbim despre o sarcina obtinuta pe cale naturala. Nu este insa imposibil, ci doar este mai putin probabil.

sarcina dupa endometrioza

In cele mai multe situatii, sarcina apare in urma unei fertilizari in vitro cu ovocite proprii sau donate, a unei stimulari ovariene sau a inseminarii cu sperma partenerului. Ce presupune o sarcina prin fertilizare in vitro aflati din articolul Fertilizare in vitro: cat dureaza procedura si cand afli daca a avut succes

Scrie-ne daca ai nelamuriri sau ai nevoie de sfatul specialistilor nostri! Vrei sa iti faci o programare? Suna la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole