Pilula de a doua zi – contraceptia de urgenta

Folic acid spilling from green pill bottle

Pilula de a doua zi sau contraceptia postcoitala este o metoda de contraceptie ocazionala, nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.

“Pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgenta, care presupune administrarea unui sau doua comprimate, la scurt timp dupa ce ati facut sex neprotejat. Termenul maxim pana la care se poate lua pilula de a doua zi variaza intre 72 si 120 de ore. Dar recomandarea, inclusiv a producatorilor, este ca administrarea comprimatelor sa se faca la scurt timp dupa actul sexual. Cu cat se ia mai repede, cu atat riscul aparitiei unei sarcini nedorite este mai mic”, spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica ginecologie.

Aceste medicamente actioneaza prin modificarea activitatii hormonului natural progesteron, necesar pentru instalarea ovulatiei. Practic, comprimatul actioneaza prin amanarea ovulatiei. In cazul ovulului deja fecundat, medicatia are capacitatea de a impiedica acestuia cu spermatozoizii. Atentie, insa, contraceptia de urgenta nu este eficienta 100 si nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Mai multe despre contraceptia de urgenta cititi aici.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole