Metode de contraceptie eficiente: cum o alegi pe cea potrivita tie

metode de contraceptie

Daca vrei sa eviti aparitia unei sarcini, foloseste o metoda de contraceptie sigura. Atunci cand sunt folosite si administrate corect, gradul de eficienta al unor metode de contraceptie ajunge si la 99%. Atentie insa ca anumite metode nu pot fi folosite inainte de sarcina, iar altele nu sunt permise pe perioada alaptarii sau dupa o anumita varsta. Din acest motiv, este indicat ca metoda contraceptiva sa fie una recomandata de medicul ginecolog. Afla din continuarea acestui articol ce metoda de contraceptie ar putea fi cea mai potrivita in cazul tau.

Tipuri de metode de contraceptie

In prezent, exista mai multe tipuri de metode de contraceptie disponibile pe piata. Acestea sunt:

metode de contraceptie pentru femei

Metode de contraceptie: prezervativul, protectie pentru ambii parteneri

Dintre toate metodele enumerate mai sus, prezervativul este singura care ofera dubla protectie ambilor parteneri. Impiedica aparitia unei sarcini nedorite si previne infectiile si bolile cu transmitere sexuala. De asemenea, nu are efecte secundare si poate fi folosit la orice varsta.

Despre cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala, vorbeste in videoul de mai jos dr. Denisa Nica, medic ginecolog si specialist in probleme de fertilitate, in cadrul Ana Medical Center. La dr. Denisa Nica, poti programa si tu o consultatie, sunand la 0733 550 055.

Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, urmareste-ne pe Youtube. Canalul nostru il poti accesa aici.

Si asta in timp ce diafragma si spermicidele au o eficienta mai scazuta decat prezervativele. Spermicidele sunt geluri, creme, ovule sau supozitoare ce contin substante chimice care distrug spermatozoizii. Acestea sunt sigure in proportie de 60-80%. Este recomandata respectarea intructiunilor de utilizare pentru a preveni aparitia reactiilor adverse, precum alergii si iritatii.

Dispozitive intrauterine: contraindicatii

Steriletul, cu fir de cupru sau hormonal, are o eficienta de 97-99% si o durata de actiune de la 5 ani pana la 7 ani. Este un dispozitiv de mici dimensiuni care se introduce in uter. Rolul lui este de a impiedica fixarea ovulului fecundat. Nu are efecte secundare si nu afecteaza contactul sexual.

Acest dispozitiv este montat si extras de catre medicul ginecolog. Dezavantajul steriletului este acela ca nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. De asemenea, nu este recomandat femeilor care nu au dat inca nastere unui copil. Afla totul despre aceasta metoda contraceptiva din articolul Montare sterilet: ghidul procedurii si la ce sa te astepti.

In schimb, pacientele care dat nastere unui copil si vor sa previna o sarcina viitoare pot folosi oricare dintre metodele contraceptive existente pe piata. Vor putea alege in functie de necesitatea si nevoile fiecareia.

In ceea ce priveste femeile care alapteaza, atentie! In ciuda faptului ca exista mitul ca alaptarea poate fi o metoda de contraceptie, lucrurile nu stau deloc asa. Este adevarat ca sansele de a ramane insarcinata sunt mai mici din cauza prolactinei – hormon eliberat in sarcina -, insa nu dispar complet. De aceea, exista numeroase cazuri care au dus la aparitia unei noi sarcini in timpul alaptarii.

Metode de contraceptie: pilula combinata si pilula monohormonala

Contraceptivele hormonale sunt de mai multe tipuri, insa cele mai cunoscute sunt contraceptivele orale.

Pilula combinata este pe baza de estrogen si progesteron sintetic. Aceste pilule impiedica ovulatia si actioneaza asupra endometrului. Adica, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin impiedicand inaintarea spermatozoizilor catre trompele uterine. Este metoda preferata de femei datorita avantajelor pe care le prezinta. Unul dintre ele este reglarea menstruatiei si reducerea durerilor din timpul ciclului menstrual. Nu se recomanda:

  • femeilor care alapteaza;
  • fumatoarelor cu varsta de peste 35 de ani.

Pilula monohormonala nu contine estrogen ci doar doze mici de progesteron. Foloseste acelasi principiu ca pilula combinata, impiedicand eliberarea ovocitelor.

cele mai bune metode de contraceptie

Avantajul major este acela de a fi singura metoda de contraceptie permisa pe perioada alaptarii si a femeilor cu afectiuni cardiace. Ajuta la preveniea inflamatiilor pelvine si a bolilor beningne ale sanului. Spre deosebire de pilula combinata, cea monohormonala poate creste aparitia sangerarilor intre menstruatii.

Contraceptia de urgenta

Pastila de a doua zi nu este o metoda permanenta de contraceptie. Pilula contine cantitati mai mari de progesteron si estrogen decat anticonceptionalele obisnuite si poate impiedica ovulatia atunci cand este folosita. Este recomandata folosirea in termen maxim de 72-120 de ore de la contactul neprotejat si nu mai mult de 2 ori pe an.

Contraceptie definitiva

Vasectomia si ligatura trompelor uterine sunt metode de contraceptie realizate chirurgical. Ambele proceduri au rolul de a impiedica “intalnirea” dintre ovul si spermatozoizi.

Despre legarea trompelor si sansele de obtinere a unei sarcini ulterioare, explica pe larg, dr. Denisa Nica, in videoul urmator.

De precizat ca aceaste metoda de contraceptie nu influenteaza activitatea sexuala si nu prezinta riscuri pentru sanatate. Sterilizarea chirurgicala, atat a barbatului cat si a femeii sunt o metoda definitiva.

Daca esti in cautarea unei metode de contraceptie potrivita tie si partenerului tau, apeleaza la un medic cu experienta. Acesta iti va recomanda o metoda potrivita statusului tau de sanatate astfel incat sa previi aparitia sarcinii. Poti apela la un medic empatic, cu experienta, din echipa Ana Medical Center, la care te poti programa sunand la 0733 550 055

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments