Metode de contraceptie. Eficienta inainte si dupa nastere

Mandatory Credit: Photo by GARO/PHANIE/REX (4137784p)
Contraceptives.
Various

Contraceptia nu este folosita doar pentru evitarea unei sarcini nedorite. Anumite metode de contraceptie au un rol important in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala. Tinerii care si-au inceput viata sexuala nu sunt informati corect sau suficient despre riscurile sexului neprotejat. Conform studiilor, Romania este tara cu cea mai mare rata de avorturi din Europa, 480 sarcini din 1000 sunt intrerupte.

dr. Denisa Nica

Metodele de contraceptie au un grad de eficienta foarte ridicat atunci cand nu se doreste obtinerea unei sarcini. Putem vorbi de un procent de 99% in cazul respectarii modului de folosire si administrare. Prezervativul, de exemplu, previne si bolile cu transmitere sexuala. O data cu inceperea vietii sexuale este important ca tinerii sa fie informati despre contraceptie si despre tipurile de contraceptive pe care le pot folosi. Anumite metode nu pot fi folosite inainte de sarcina, iar altele nu sunt permise pe perioada alaptarii. Din acest motiv recomand femeilor sa ceara sfatul medicului ginecolog inainte sa aleaga o metoda de contraceptie.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Metode de contraceptie, tipuri

In prezent, exista mai multe tipuri de metode de contraceptie. Acestea pot fi:

  • contraceptive de bariera ( prezervativul, diafragma, spermicidele)
  • dispozitive intrauterine (sterilet, cu fir de curpu sau hormonal)
  • contraceptive hormonale ( pilula combinata, monohormonala, inelul vaginal, injectiile hormonale, implanturile subdermice)
  • contraceptive de urgenta ( pilula de a doua zi)
  • contraceptie definitiva ( vasectomie, ligatura trompelor uterine)

Prezervativul este singura metoda de contraceptie care ofera dubla protectie ambilor parteneri. Impiedica aparitia unei sarcini nedorite si previne infectiile si bolile cu transmietere sexuala. Nu are efecte secundare si poate fi folosit la orice varsta.
Diafragma si spermicidele au o eficienta mai scazuta decat prezervativele. Spermicidele sunt geluri, creme, ovule sau supozitoare ce contin substante chimice care distrug spermatozoizii. Acestea sunt sigure in proportie de 60-80%. Este recomandata respectarea intructiunilor de utilizare pentru a preveni aparitia reactiilor adverse (alergii, iritatii)

Dispozitive intrauterine, contraindicatii

Steriletul, cu fir de cupru sau hormonal are o eficienta de 97-99% si o durata de actiune de la 5 ani pana la 7 ani. Este un dispozitiv de mici dimensiuni care se introduce in uter. Rolul lui este de a impiedica fixarea ovulului fecundat. Nu are efecte secundare si nu afecteaza contactul sexual. Acest dispozitiv este montat si extras de catre medicul ginecolog. Dezavantajul steriletului este acela ca nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si nu este recomandat femeilor care nu au dat inca nastere unui copil.

Metodele contraceptive pot fi folosite atat inainte cat si dupa nastere. Pacientele care dat nastere unui copil si vor sa previna o sarcina viitoare pot folosi oricare dintre metodele contraceptive existente pe piata. Vor putea alege in functie de necesitatea si nevoile fiecareia. Alaptarea nu poate fi considerata o metoda de contraceptie dupa nastere. Este adevarat ca sansele de a ramane insarcinata sunt mai mici din cauza prolactinei (hormon eliberat in sarcina), insa nu dispar complet.

dr. Denisa Nica

Pilula combinata si pilula monohormonala

Contraceptivele hormonale sunt de mai multe tipuri, insa cele mai cunoscute sunt contraceptivele orale. Pilula combinata este pe baza de estrogen si progesteron sintetic. Aceste pilule impiedica ovulatia si actioneaza asupra endometrului. Adica, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin impiedicand inaintarea spermatozoizilor catre trompele uterine. Este metoda preferata de femei datorita avantajelor pe care le prezinta. Regleaza menstruatia si reducere durerile din timpul ciclului menstrual. Nu se recomanda femeilor care alapteaza si fumoatoarelor peste 35 de ani.
Pilula monohormonala nu contine estrogen ci doar doze mici de progesteron. Foloseste acelasi principiu ca pilula combinata, impiedica eliberarea ovulelor. Avantajul major este acela de a fi singura metoda de contraceptie permisa pe perioada alaptarii si a femeilor cu afectiuni cardiace. Ajuta la preveniea inflamatiilor pelvine si a bolilor beningne ale sanului. Spre deosebire de pilula combinata, cea monohormonala poate creste aparitia sangerarilor intre menstruatii.

Contraceptia de urgenta si contraceptia definitiva voluntara

Pastila de a doua zi nu este o metoda permanenta de contraceptie. Pilula contine cantitati mai mari de progesteron si estrogen decat anticonceptionalele obisnuite si poate impiedica ovulatia atunci cand este folosita. Este recomandata folosirea in termen de 12-72 de ore de la contactul neprotejat si nu mai mult de 2 ori pe an.
Vasectomia si ligatura trompelor uterine sunt metode de contraceptie realizate chirurgical. Ambele proceduri au rolul de a impiedica “intalnirea” dintre ovul si spermatozoizi. Aceasta metoda de contraceptie nu influenteaza activitatea sexuala si nu prezinta riscuri pentru sanatate. Sterilizarea chirurgicala, atat a barbatului cat si a femeii este o metoda definitiva.

Sursa foto: studybreaks.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole