Pregatirea pentru FIV pe etape

FIV cu ovocite donate-carefertility.com

Pregatirea pentru FIV presupune mai multe etape, fie ca vorbim despre fertilizare in vitro cu celule proprii, ovocite donate sau embrioni donati. Fertilizarea in vitro este o tehnica de reproducere umana asistata prin care embrionul este creat in afara cavitatii uterine. In Romania, legea permite doar fertilizarea in vitro cu celule proprii.
Dupa primirea unui diagnostic de infertilitate, pentru multe cupluri singura solutie de a obtine o sarcina ramane fertilizarea in vitro.

Multi pacienti isi pierd speranta atunci cand nu reusesc sa obtina sarcina, iar apoi se lovesc si de un diagnostic greu de acceptat. Dupa ce investigam ambii parteneri si determinam cauza, discutam despre optiunile potrivite fiecarui caz. Pacientii trebuie sa fie informati despre tot ce presupune fertilizarea in vitro, pas cu pas. Discutam care sunt riscurile si sansele de reusita, dar si daca procedura poate fi facuta in Romania sau nu.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Fertilizarea in vitro, un vis ce devine realitate

In functie de cauza infertilitatii, cuplurile au la dispozitie mai multe optiuni pentru a obtine sarcina dorita. Daca pacientele cu o rezerva ovariana acceptabila pot apela la FIV clasica, cele cu o rezerva ovariana redusa sau absenta au ca varianta FIV cu ovocite donate. Exista solutii si pentru cazurile in care fertilizarea nu poate fi facuta cu material genetic de la niciunul din parteneri. Fertilizarea in vitro cu embrioni donati fiind singura si cea mai buna.

Pregatirea pentru fertilizarea in vitro este obligatorie, oricare ar fi varianta aleasa. Etapele difera, insa, in functie de procedura. La FIV clasica, primul pas este stimularea ovariana, pentru a putea obtine ovulele necesare procedurii. In cazul fertilizarii in vitro cu ovocite donate, prima etapa este sincronizarea ciclului menstrual intre pacienta donatoare si cea care urmeaza sa poarte sarcina. Pentru FIV cu embrioni donati nu mai este nevoie de perioada de sincronizare. Este nevoie doar de pregatirea endometrului pentru primirea embrionului.

dr. Denisa Nica

Pregatirea pentru FIV, pas cu pas

Pregatirea pentru FIV cu ovocite proprii incepe, deci, cu stimularea ovariana. Scopul este de a obtine, cu ajutorul medicatiei, cat mai multe ovule. Dozele si tratamentul necesare stimularii se stabilesc tinand cont de cateva aspecte. Cele mai importante fiind varsta pacientei si reactia ovarelor. In momentul in care ovulele ajung la maturitate, urmeaza al doilea pas al procedurii: recoltarea lor, prin punctie foliculara transvaginala. Punctia este efectuata sub ghidaj ecografic, dureaza in jur de 20 de minute, iar pacienta poate pleca acasa la cateva ore dupa interventie.

ICSI, fertilizare fortata in laborator

Odata recoltate ovocitele si spermatozoizii, urmeaza fertilizarea lor in laborator. Aici se poate merge pe varianta clasica, in care spermatozoizii sunt pusi la un loc cu ovocitele, pentru ca procesul sa aiba loc natural, sau ICSI, procedeu prin care medicul genetician injecteaza spermatozoizii in ovocite, fortand fertilizarea.
Odata obtinuti embrionii, acestia pot fi transferati in uterul pacientei. In functie de calitatea si numarul lor, medicul decide, impreuna cu pacienta, cati embrioni vor fi transferati. Cei mai multi specialisti opteaza, de regula, pentru doi embrioni, scazand astfel riscul de sarcina multipla.

Ovocite donate, trasaturi mostenite de la mama

In cazul femeilor cu o rezerva ovariana redusa sau absenta, legislatia romana permite si fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Procedura necesita insa aprobarea dosarului din partea Agentiei Nationale de Transplant (ANT) si poate intampina, in timp, anumite inconveniente.

Datorita numarului mare de cupluri care au nevoie de ovocite donate, medicii din Romania au ales sa colaboreze si cu clinici din tarile europene. Pregatirea poate incepe din Romania, iar medicul va insoti pacienta in tara aleasa pentru realizarea procedurii. Mai mult, va asista la intreg procesul de fertilizare, dupa care va urmari evolutia sarcinii obtinute.

Screening medical, obligatoriu pentru FIV

Pregatirea pentru FIV cu ovocite donate incepe cu screeningul medical al donatoarei. Aceasta trebuie sa treaca printr-un set de analize si teste care indica daca indeplineste conditiile impuse pentru donare. Si receptoarea va trece printr-un consult medical si prin mai multe analize, pentru a confirma ca este pregatita sa sustina sarcina. Odata indeplinite aceste conditii, va incepe sincronizarea donatoarei cu receptoarea. Iar dupa fertilizare, embrionii vor fi implantati in uter. Procedura dureaza in jur de 15 minute, fiind recomandata o scurta perioada de odihna dupa interventie.
Femeia care doreste sa ramana insarcinata poate alege o donatoare cu caracteristici asemanatoare. Astfel, copilul va avea si el din trasaturile mamei.

FIV cu embrioni donati, cele mai mari sanse de reusita

La fel ca in cazul ovocitelor donate, nici donarea de embrioni nu este permisa in Romania. In tara se face doar pregatirea pacientei pentru embriotransfer. Asa ca primul pas pentru a apela la aceasta procedura este alegerea unui medic specialist care colaboreaza cu clinici din tarile in care procedura este legala. Etapele sunt simple, pentru FIV cu embrioni donati: vei incepe pregatirea endometrului in Romania, iar transferul embrionar il vei face in tara aleasa.
In topul celor mai cautate tari pentru FIV cu embrioni donati se afla Grecia, Ucraina si Cehia. Sansele de reusita pentru aceasta procedura sunt foarte mari, ajungand pana la 37%. Foarte multi privesc FIV cu embrioni donati ca pe un act de adoptie. Tot ce conteaza este ca tu vei putea trai bucuria de a da nastere copilului tau.

Atunci cand fertilizarea in vitro iti ramane singura optiune pentru a deveni parinte, este esential sa stii la ce sa te astepti. Este important sa vorbesti cu medicul tau si despre riscuri si sansele fertilizarii in vitro. Dupa ce ai stabilit aceste detalii, vei fi cu un pas mai aproape de a-ti strange visul in brate.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole