Diabetul si infertilitatea: cum afecteaza conceptia sarcina si bebelusul

diabetul si infertilitatea

Daca tu si partenerul tau incercati sa obtineti o sarcina si nu reusiti acest lucru, ati putea solicita medicului analize care sa va arate cum stati cu glicemia. Sunt cazuri in care un diabet nediagnosticat influenteaza fertilitatea. Iti aratam in acest articol care este legatura dintre diabetul si infertilitatea la femei si la barbati, dar si care ar putea fi posibilele complicatii ulterioare, in cazul in care se obtine sarcina.

Diabetul si infertilitatea: tine glicemia sub control

Daca ai diabet de ceva vreme sau l-ai depistat recent, odata cu investigatiile pentru infertilitate, si incerci sa ramai insarcinata, asigura-te ca iti tii glicemia sub control. De preferat este sa discuti masurile de preconceptie cu medicul tau, inclusiv investigatiile necesare. Despre acestea, poti afla mai multe din Analize inainte de sarcina: ce ai de facut ca sa reduci riscul si pericolele.

In unele cazuri, poate fi necesara ajustarea tratamentului pe care il urmezi pentru diabet. De asemenea, ar trebui efectuate investigatii pentru a determina posibilele complicatii ale diabetului.

Cand diabetul este bine gestionat, riscul de infertilitate este redus. In plus, diabetul bine controlat imbunatateste sanatatea sexuala atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Recomandarea este ca persoanele care sufera de diabet sa-si consulte medicul specialist pentru o evaluare a bolii si un control general al starii de sanatate. Si asta cu cel putin trei pana la sase luni inainte de a incerca sa aiba un copil.

Despre analizele necesare inainte de sarcina, poti afla mai multe din videoul urmator, de la dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Ana Medical Center.

Tipuri de diabet

Diabetul este o afectiune in care organismul nu poate mentine nivelul de zahar din sange in intervalul normal. Exista trei tipuri ale bolii, respectiv:

  • diabet de tip 1;
  • diabet de tip 2;
  • diabet gestational.

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca pancreasul, unde este produsa insulina. Insulina este hormonul ce controleaza nivelul zaharului din sange, mentinandu-le in intervalul optim. In diabetul de tip 1, pancreasul nu poate produce suficienta insulina. Prin urmare, este nevoie de tratament zilnic (insulina) pentru a controla nivelul zaharului din sange.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o afectiune care progreseaza. Apare in timp, pe masura ce pancreasul devine treptat incapabil sa produca suficienta insulina, pentru a mentine nivelul zaharului din sange in intervalul normal. In acelasi timp, organismul devine rezistent la efectele insulinei. Impreuna, cele doua, duc la niveluri ridicate de zahar din sange. In functie de severitate, diabetul de tip 2 poate fi gestionat cu ajutorul:

  • medicamentelor;
  • dietei;
  • exercitiilor fizice.

Diabetul gestational

Diabetul gestational este afectiunea cauzata de un nivel ridicat de zahar in sange. El se dezvolta in timpul sarcinii. De obicei, dispare dupa nastere. Poate fi gestionat cu ajutorul unui stil de viata sanatos, dieta si exercitii fizice. Uneori este nevoie si de medicamente.

Daca te confrunti cu oricare dintre formele de diabet mentionate mai sus, te poti adresa departamentului de diabetologie al Ana Medical Center. Medicii nostri iti pot veni in ajutor cu un plan de tratament personalizat, astfel incat sa iti poti tine glicemia sub control si sa te bucuri de o viata sanatoasa. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.

Daca este tratat, diabetul de tip 1 sau tip 2 nu are niciun efect negativ asupra fertilitatii feminine. Daca o femeie cu diabet intampina dificultati in a ramane insarcinata, acest lucru este cauzat, adesea, de alte boli, cum ar fi sindromul ovarului polichistic. Aceasta tulburare hormonala perturba ciclul menstrual si, implicit ovulatia, si poate duce la infertilitate. Afla mai multe despre toate acestea din articolul Sindrom ovare polichistice, care sunt complicatiile si cum diagnosticam.

Diabetul si infertilitatea: ciclul mentrual neregulat

In cazul in care o femeie cu diabet zaharat de tip 1 are un ciclu menstrual neregulat, acesta revine de obicei la normal odata cu administrarea unei terapii intense cu insulina, cu actiune scurta si lunga.

Cand sindromul ovarului polichistic este insotit de diabet de tip 2 si obezitate, pierderea in greutate poate avea un efect pozitiv in obtinerea sarcinii. Metabolismul si ciclul menstrual se normalizeaza adesea atunci cand pacienta atinge o greutate normala.

Nu doar fertilitatea femeilor este afectata de diabet. Infertilitatea la barbati poate fi cauzata de diabetul de tip 2 nedetectat, respectiv prediabet. Desi inca nedetectate, nivelurile de zahar din sange sunt deja ridicate. Nervii si vasele de sange pot fi deteriorate in aceasta faza, ceea ce poate afecta potenta. Acest lucru poate fi combatut printr-un stil de viata sanatos, respectiv o dieta echilibrata si activitate fizica.

Diabetul si infertilitatea la barbati

Desi diabetul nu trebuie sa prezinte probleme de fertilitate, exista unele afectiuni legate de infertilitatea masculina care sunt mai probabile, in special in diabetul care fie nu a fost bine controlat, fie este prezent de multi ani. Iata care sunt aceste afectiuni:

  • disfunctia erectila;
  • ejaculare intarziata;
  • ejaculare retrograda;
  • calitatea redusa a spermei;
  • hipogonadism (testosteron scazut);
  • disfunctia erectila.
diabetul si infertilitatea la barbati

Tehnologia de reproducere umana asistata medical, cum ar fi FIV, poate ajuta la tratarea infertilitatii daca conceptia prin act sexual este problematica sau imposibila.

Diabetul si infertilitatea: tratament cu insulina, inainte de a ramane insarcinata

In cazul in care s-a obtinut totusi sarcina, femeile cu diabet zaharat de tip 2 care urmeaza un tratament trebuie monitorizate atent. Pentru multe tipuri de medicamente care reduc glicemia, exista putine studii referitoare la siguranta acestora pentru bebelus. Din acest motiv, medicii recomanda trecerea la tratamentul cu insulina, inainte de a ramane insarcinata. In unele cazuri, este posibil ca nivelul zaharului din sange sa fie tinut sub control prin modificari ale stilului de viata, exercitii fizice si o dieta sanatoasa.

Stabilirea dozei corecte de insulina nu este intotdeauna usoara. In plus, orice modificare a tratamentului poate cauza, adesea, incertitudine.

Valori ale glicemiei pentru femeile insarcinate

Femeile insarcinate, care sufera de diabet zaharat de tip 1 sau tip 2, ar trebui sa urmareasca urmatoarele valori ale glicemiei in timpul sarcinii:

  • inainte de masa: 65-95 mg/dl;
  • la 1 ora dupa masa: mai putin de 140 mg/dl;
  • la 2 ore dupa masa: mai putin de 120 mg/dl;
  • seara, inainte de culcare (ora 22-23): 90-120 mg/dl;
  • noaptea (ora 02- 04 AM): peste 65 mg/dl;

Se recomanda ca femeile insarcinate sa-si masoare nivelul zaharului din sange de 6 ori pe zi, respectiv cu o ora inainte de fiecare masa si la o ora dupa. Valoarea medie ar trebui sa ramana intre 90 si 100 mg/dl.

Atentie! Cand iti iei singura glicemia, acasa, utilizeaza un dispozitiv de masurare a glicemiei sigur si certificat.

Nivelul glicemiei in sarcina, modificat din cauza hormonilor

Un lucru bine de stiut este ca nivelurile de zahar din sange si necesarul de insulina se modifica in timpul sarcinii pana la nastere din cauza hormonilor de sarcina. In primul trimestru, cantitatea de insulina necesara scade. In aceasta perioada, viitoarea mama trebuie sa injecteze mai putina insulina pentru a preveni scaderea glicemiei. Necesarul de insulina creste rapid in al doilea trimestru si apoi scade semnificativ, din nou, dupa nastere.

diabet in sarcina

In primul trimestru, exista un risc crescut de scadere a zaharului din sange (hipoglicemie), in special in timpul noptii. Pentru a ajuta la estimarea riscului de scadere a glicemiei pe timpul noptii, nivelul zaharului din sange poate fi testat in jurul orei 23:00. Daca valoarea inregistrata este mai mica de 110 mg/dl, riscul creste. Medicul tau diabetolog trebuie sa ajusteze cu atentie doza de insulina. Femeile insarcinate ar trebui sa-i informeze pe cei apropiati si pe partenerul lor despre ce sa faca in cazul in care nivelul de zahar din sange scade foarte mult.

Tinerea sub control a glicemiei

Pentru a asigura tinerea sub control a diabetului de tip 1 sau tip 2 in timpul sarcinii, o importanta vitala o au respectarea vizitelor programate la medicul ginecolog si a examinarilor ecografice care pot depista eventualele anomalii sau complicatii.

Totodata, se recomanda efectuarea, in intervale cuprinse intre 4 si 6 saptamani a hemoglobinei glicate (Hb A1c). Aceasta este o analiza de sange care determina valoarea zaharului din sange pe termen lung.

Controale oftalmologice in timpul sarcinii

De asemenea, pentru gravida, un rol important o au si controalele oftalmologice. In timpul acestora, sunt efectuate testari pentru a vedea afectarea retinei, respectiv a aparitiei retinopatiei diabetice. Controalele oftalmologice sunt recomandate inainte de a ramane insarcinata, dar si in primele etape ale sarcinii. Ulterior, vei continua sa mergi la medicul oftalmolog la fiecare 3 luni pana la nastere. In cazul unei retinopatii preexistente sau al unei afectiuni nou dezvoltate, medicul oftalmolog va programa vizitele in functie de particularitatile fiecarui caz.

Daca ai ajuns in cea de-a 20-a saptamana de sarcina, ar trebui sa iti monitorizezi si tensiunea arteriala. In functie de factorii de risc sau semnele de boala, ar putea fi necesar sa faci acest lucru mai devreme de saptamana 20 de sarcina.

Riscul de hipertensiune arteriala este crescut la gravidele cu diabet zaharat pe termen lung.

In acelasi timp, este nevoie sa iti monitorizezi si nivelurile de excretie a proteinelor in urina, dar si tiroida. Testarea panoului tiroidian ar trebui sa aiba loc la fiecare 4 pana la 6 saptamani.

Riscurile pentru mama si copil

Daca nivelurile de zahar din sange sunt prea mari pe tot parcursul sarcinii, copilul creste prea mult si poate avea o greutate la nastere de peste 4.500 de grame. Acest lucru poate duce la complicatii in timpul nasterii naturale sau al operatiei cezariane.

Totodata, femeile insarcinate care sufera de diabet prezinta mai multe riscuri de a dezvolta infectii ale organelor genitale si urinare, care pot provoca nastere prematura. Din acest motiv, se recomanda testarea regulata. Despre aceasta afectiune, poti afla mai multe din articolul Infectie urinara in sarcina: de ce gravidele se confrunta des cu aceasta afectiune.

complicatii diabet in sarcina

In ceea ce priveste fatul, organele interne ale acestuia se dezvolta in primul trimestru de sarcina. Daca nivelul zaharului din sange nu este reglat in mod optim inainte si in timpul sarcinii, acest lucru poate duce la malformatii ale inimii, ale sistemului nervos si in special ale plamanilor.

Diabetul in sarcina: risc de avort spontan si nastere prematura

Exista, de asemenea, risc de avortul spontan si nasterea prematura. Riscul de nastere prematura, respectiv inainte de sfarsitul celei de-a 37-a saptamani de sarcina, este, in medie, de 5 ori mai mare pentru viitoarele mamici cu diabet. Aceste riscuri pot fi reduse semnificativ cu ajutorul vizitelor regulate la medic, managementului metabolic si al autotestarii glicemiei.

Alte complicatii tipice pentru bebelus includ scaderea zaharului din sange, icter (hiperbilirubinemie) sau tulburari respiratorii.

Dupa nastere, mama si copilul necesita monitorizare atenta. Necesarul de insulina al mamei scade rapid dupa nastere, crescand riscul de scadere a glicemiei. Poate fi necesara ajustarea individuala a cantitatii de insulina. Doza utilizata inainte de sarcina poate fi utilizata ca valoare de referinta. Nivelul zaharului din sange trebuie testat la fiecare 4 pana la 6 ore.

Diabetul si alaptarea

Cand incepe alaptarea, cantitatea necesara de insulina poate scadea si mai mult, fiind nevoie de ajustare. Trebuie acordata atentie asigurarii unui aport suficient de carbohidrati in timpul zilei pentru a preveni scaderea glicemiei noaptea sau dupa alaptare.

diabetul si infertilitatea tratament

Copiii mamelor cu diabet ar trebui sa fie alaptati ca ceilalti copii. Riscul ca acei copii sa dezvolte, ulterior, obezitate sau diabet de tip 2 este redus prin alaptare. Cu toate acestea, in realitate, mamele cu diabet au tendinta de a alapta mai rar si pentru o perioada mai scurta in comparatie cu mamele care nu sufera de aceasta boala.

Daca si tu ai diabet si vrei sa ramai insarcinata sau te confrunti cu infertilitate de cauza necunoscuta, specialistii clinicii Ana Medical Center iti pot veni in ajutor. Poti apela cu incredere la medicii cu experienta ai clinicii, programandu-te la 0733 550 055.

surse: diabinfo.de; yourfertility.org.au; diabetes.co.uk

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole