Despre infectie urinara, fara tabu

infectie urinara

Infectia urinara afecteaza 1 din 2 femei. Este a doua ca incidenta, dupa infectiile respiratorii. O infectie urinara este cauzata de bacterii, cea mai cunoscuta fiind Echerichia Coli. In mod traditional, recomandarile merg catre merisor, ienupar, echinaceea ori afine. Atentie insa, netratate corespunzator, ele pot provoca probleme la rinichi.

Infectia urinara este printre cele mai cunoscute afectiuni inflamatorii. Studiile spun ca ocupa locul 2 in topul infectiilor, dupa cele respiratorii. Infectia urinara este cauzata de bacterii, cea mai cunoscuta dintre ele fiind Escherichia Coli. Infectiile sunt intalnite la femei si barbati, deopotriva.
Din cauza anatomiei lor, femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea infectiilor urinare. Pentru ca uretra este mai scurta decat a barbatilor, bacteriile ajung mult mai usor in tractul urinar. La barbati, sunt intalnite mai des dupa varsta de 50 de ani (din cauza problemelor cu prostata, hipertrofie/inflamatii ale prostatei).

Factori favorizanti

 1. Sexul feminin (uretra scurta)
 2. Constipatia (scaun cu o concentratie mai mare de germeni)
 3. Consum insuficient de lichide
 4. Obiceiul de a nu urina imediat ce apare necesitate
 5. Spalaturile intravaginale

Prevenire si conduita in caz de infectie urinara. Igiena riguroasa cu produse corespunzatoare este un mod simplu pentru prevenirea infectiilor. Lenjeria intima de bumbac, spalata fara detergenti sau inalbitori puternici, este recomandata. Consumul de lichide in timpul zilei este la fel de important pentru prevenirea infectiilor urinare.

 

Nu amanati prea mult urinarea. Abtinerea indelungata creste riscul de a dezvolta infectii.

Infectie urinara. Semne si simptome.

O infectie urinara poate fi si asimptomatica, mai ales la debut. Atunci cand exista simptome, atat femeile, cat si barbatii, prezinta aceleasi semne. Simptomele cele mai frecvente sunt:

 • usturimi la urinare
 • nevoie frecventa de a urina, dar cantitatea eliminata este foarte mica
 • durere in partea de jos a abdomenului
 • urina de culoarea inchisa, tulbure, ocazional cu sange
 • febra si frisoane
 • durere in in spate (de obicei pe o parte, la nivelul taliei)
 • la barbati, pot aparea si dureri testiculare

La barbati, infectiile urinare sunt mai rare, dar mai severe decat la femei. Cand sunt transmise de la partenera, prin contact sexual, pot provoca prostatite. Prostatitele repetate pot duce la aparitia adenomului de prostata.

Tratamentul unei infectii urinare

Netratate la timp sau tratate cu medicamente inadecvate, vor duce la complicatii. Leziunile renale si insuficienta renala sunt complicatiile care pot aparea in urma unei infectii urinare.
In sarcina, infectia urinara poate sa dea bataie de cap. Se intampla din cauza modificarilor hormonale, mergand pana la infectie la rinichi si chiar nastere prematura.
Tratamentul in cazul infectiilor urinare se prescrie in urma rezultatelor investigatiilor paraclinice. Tratamentul este individualizat si va fi unul cu antibiotice si medicamente antiinflamatorii. Medicul urolog stabileste daca este necesar sa prescrie si medicamente care sa completeze antibioticele, pentru a creste eficienta acestora.

sursa: buoyhealth.com; goodhousekeeping.co.uk
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole