Clinica Ana Medical Center – Ploiesti
ligatura trompelor uterine

Trompe uterine legate, mai pot sa raman insarcinata

Ligatura trompelor uterine sau legarea trompelor uterine este o procedura chirurgicala de prevenire a unei sarcini nedorite. Este o forma permanenta de contraceptie si are efect imediat. Ce sanse avem sa obtinem totusi o sarcina avand trompele legate, va spunem in continuare.

Ligatura trompelor uterine pe intelesul tuturor

Interventia cunoscuta drept legarea trompelor presupune legarea, blocarea sau taierea ambelor trompe uterine. Prin ligatura trompelor uterine se blocheaza traseul spermatozoizilor spre ovul. Acest tip de procedura nu influenteaza aparitia menstruatiei.

Desi este o metoda de contraceptie sigura, o femeie din 200 care a apelat la aceasta metoda va ramane insarcinata. Deci, mai putin de 1%. Este una dintre cele mai comune interventii chirurgicale de sterilizare feminina.

metode de contraceptie sigure

Ligatura trompelor uterine nu ofera protectie si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Legarea trompelor uterine este o interventie chirurgicala simpla, laparoscopica, care se face sub anestezie locala, spinala sau generala. Perioada de recuperare dureaza in jur de o saptamana. Interventia dureaza aproximativ 30 de minute, iar pacienta poate pleca acasa in aceeasi zi.

Ligatura trompelor uterine se poate face si la nastere, indiferent daca este una naturala sau prin cezariana. In cazul nasterii naturale, medicul va face o incizie abdominala prin care se va patrunde in cavitatea peritoneala si va sectiona o parte din portiunea istmica si va ligatura ambele capete libere. Astfel, va elimina calea de comunicare a trompelor uterine cu cavitatea uterina, iar ovulele nu vor mai putea ajunge in uter.

ligatura tubara la cezariana

In cazul nasterii prin cezariana, legarea trompelor uterine se face fara a mai fi nevoie de o incizie speciala, abdomenul fiind deja deschis. Perioada de recuperare este ceva mai lunga si coincide cu perioada de recuperare de dupa nastere.

Ligatura trompelor uterine, riscuri si complicatii

Desfacerea ligaturii tubare este un proces ce se desfasoara, insa implica mai multe riscuri. Despre riscuri ne vorbeste dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Legarea trompelor uterine, cui se adreseaza

Procedura este reversibila, dar sansele ca o femeie sa ramana insarcinata pe cale naturala sunt reduse. Statistic, 1 din 1000 de femei care a ales ligatura trompelor uterine ramane insarcinata pe cale naturala la un an dupa „dezlegarea” lor, iar intre 2-10 femei din 1.000 au sanse sa ramana insarcinate pe cale naturala la doi ani dupa „dezlegarea” lor. Un risc crescut il reprezinta aparitia unei sarcinii extrauterine.

Ligatura trompelor uterine nu afecteaza in niciun fel viata sexuala a femeilor care aleg aceasta metoda de contraceptie.

Legarea trompelor este o metoda de contraceptie la care pot apela:

 • Femeile adulte care nu isi mai doresc copii.
 • Femeile care sunt intr-o relatie stabila si, impreuna cu partenerul, au decis ca nu mai vor sa faca un copil.
 • Femeilor care isi pun viata in pericol daca raman insarcinate.
 • Nu exista compatibilitate genetica intre cei doi parteneri.
risc de infectii uterine

La ce sa ne asteptam dupa ligatura trompelor uterine

Ca orice interventie chirurgicala, nici legarea trompelor uterine nu este lipsita de riscuri. Femeile care aleg aceasta metoda de contraceptie trebuie sa stie ca sunt expuse la:

 • reactii adverse la anestezie;
 • infectii la nivelul uterului, trompelor si ovarelor;
 • diabet;
 • afectiuni pulmonare.

Ce sanse am sa obtin o sarcina dupa ligatura tubara

Femeile care regreta decizia de a apela la aceasta metoda de contraceptie mai pot deveni mame. In cazul lor, fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai sigura metoda de a duce sarcina la termen.

FIV este un tratament comun al probelemelor de fertilitate si unul dintre modurile in care poti ramane insarcinata dupa legarea trompelor uterine. Fertilizarea in vitro iti ofera cele mai mari sanse de reusita, de peste 50 % in cele mai bune circumstante.

Tot ce vrei sa stii despre fertilizarea in vitro, citeste aici.

73 comments

 1. Bună ziua, am trompele legate, de la a treia cezariană, de aproape patru ani, dar i-mi mai doresc foarte mult un copil. Ce pot face?

  1. Buna ziua. In aceasta situatie prima indicatie ar fi fertilizare in vitro. Se testeaza intai rezerva ovariana, iar daca ne permite putem apela la fertilizare in vitro cu ovocite proprii. Daca avem o rezerva ovariana scazuta, indicatie va fi pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate.

 2. Ce preț are în total. Am 33 de ani nu cresc că am nevoie de ovocite donate. Și a-și dori detalii despre această procedură. De cât timp este nevoie, este nevoie de spitalizare etc.?

  1. Buna dimineata. Doriti mai multe informatii despre ligatura tubara sau despre fertilizarea in vitro?

   1. Buna dimineata. In cadrul clinicii nu efectuam procedura de dezlegare a trompelor uterine. Daca va doriti o sarcina dupa aceasta interventie recomandam fertilizarea in vitro. In cazul in care rezerva ovariana ne permite, fertilizarea poate fi facuta cu ovocite proprii. Primul pas este testarea rezervei ovariene, mai exact efectuarea unui test AMH.

 3. Bună ziua, a-și dori amănunte despre această procedură, preț, dacă necesită spitalizare, perioada de timp etc. Nu cred că necesită ovocite donate. Vă mulțumesc.

  1. Buna dimineata. Fertilizarea in vitro presupune mai multe etape. Inainte de procedura trebuie sa ne asiguram ca starea generala de sanatate este una buna. Pentru a vedea daca fertilizarea in vitro cu ovocite proprii este potrivita pentru dumnveavoastra avem nevoie de un rezultat recent al testului AMH.

 4. A-și dori mai multe amănunte despre fertilizare in vitro. Eu am trompele legate de aproape patru ani, de la a treia cezariană, dar regret nespus acest lucru. Vă mulțumesc.

  1. Buna ziua. V-am raspuns la mesajele anterioare. Daca aveti nevoie de mai multe informatii, va stam la dispozitie.

 5. Doresc mai multe informații despre, fertilizarea in vitro.

 6. Buna seara aș dori să aflu mai multe amănunte despre Trompele legate …că eu am de 10 ani legate și am 2 cezariene.si mi-aș dori sa mai am un copil cum procedez …am 34 de ani ….lacatus claudia.va multumesc

  1. Buna ziua. In cazul unei ligaturi tubare cea mai buna solutie pentru a ramane insarcinata este fertilizarea in vitro. Nu recomandam procedura de dezlegare a trompelor uterine, sansele de a obtine o sarcina dupa aceasta interventie sunt foarte mici, iar riscurile sa fie extrauterina sunt destul de mari. Daca doriti mai multe informatii despre fertilizarea in vitro, nu ezitati sa ne contactati.

 7. Buna ziua aș dori sa stiu daca se mai poate dezlega trompele …eu mam legat acum 2 ani si 8 luni si as dori sa ma dezleg daca se poate ..va multumesc !

  1. Buna ziua. Nu recomandam procedura de dezlegare a trompelor uterine si nici nu o realizam. Daca doriti sa ramaneti insarcinata solutia potrivita este fertilizarea in vitro.

 8. Am făcut 3cezariene si la ultima acum 6 ani am legat trompete,
  …m,am separat de tatăl copiilor mei zic ca daca întâlnesc. Pe cineva ce nu are copii si imi cere acest lucru eu ce șanse am??am 35 de ani..multumesc

  1. Buna ziua. Nu recomandam procedura de dezlegare a trompelor uterine. In cazul in care doriti o noua sarcina dupa o ligatura tubara, va recomandam fertilizarea in vitro. Sansele de reusita sunt mult mai mari si nu exista riscul de sarcina extrauterina.

 9. Bună ce șanse am la 43 de ani sa fac fertilizare an vitro .. Specific am trompele legate de 20 de ani. Va mulțumesc

  1. Buna dimineata. Sansele de reusita pentru fertilizarea in vitro sunt destul de mari. Inainte de a indica un tip de procedura am avea nevoie de un rezultat recent al testului AMH. testul ne spune daca mai exista rezerva ovariana proprie pe care o putem folosi sau mergem catre indicatia de ovocite donate. Daca mai aveti nevoie de alte informatii, va stam la dispozitie!

 10. Buna ziua ,am 39 ani si dupa a doua sarcina a fost nevoie de ligaturare a trompelor uterine,amvele nasteri au avut loc prin cezariana.Acum dupa 4 ani ne dorim un alt copil.Ce putem face in acest caz? Va multumesc

  1. Buna ziua. In urma unei ligaturi tubare noi recomandam fertilizarea in vitro (FIV) pentru a obtine o noua sarcina. Sansele de reusita sunt foarte mari si nu exista risc de sarcina extrauterina. Daca rezerva ovariana inca permite, va recomandam FIV cu ovocite proprii, daca nu, puteti opta pentru FIV cu ovocite donate. Pentru mai multe informatii, va stam la dispozitie.

 11. Buna am 40 de ani si 8 luni am 2 copii nascuti prin cezariana de acum 18 ani o fost prima cezariana si ultima acum 17 ani ce sanse am sa fac un bebe am trompele legate de 17 ani si 6 luni va rog ajutați ma mulțumesc

  1. Buna ziua. In cazul trompelor legate recomandam fertilizarea in vitro. Sansele de reusita sunt mari, iar riscul unei sarcini extrauterine este eliminat.

 12. Buna am 40 de ani si 8 luni am 2 copii nascuti prin cezariana de acum 18 ani o fost prima cezariana si ultima acum 17 ani ce sanse am sa fac un bebe am trompele legate de 17 ani si 6 luni va rog ajutați ma mulțumesc

  1. V-am raspuns la mesajul anterior.

 13. Bună ziua am două nașteri prin cezariana și după ultima sarcina mi-am legat trompele îmi mai doresc un copil credeți ca prin vitro as putea rămâne 100%

  1. Buna ziua. Sansele unei proceduri de fertilizare in vitro depind de mai multi factori. Inainte de toate trebuie sa avem un rezultat recent al testului AMH pentru a vedea cum arata rezerva ovariana.

 14. Buna seara am si eu o intrebare dupa a3 a cezarinana medicul ma intrebat daca doresc sa imi lege tromepe chestia este ca la externare in fisa mea nu este scris asta si nu stiu cum pot afla daca sunt sau nu legate

  1. Buna ziua. Pentru procedura de ligatura tubara ar trebui sa exista un acord scris intre dumneavoastra si medicul care a efectuat procedura. Pentru a vedea daca trompele sunt legate va recomandam un consul de specialitate.

 15. Daca nu singerez poate fi o sarcina extrauterina la 7 saptamini ??ma simt bine am doar uniori acuma putine dureri in partea stinga unde mi sa scos trompa.Ey am avut cu 2 ani in urma o sarcina extrauterina si mea scos o trompa!!

  1. V-am raspuns la mesajul anterior. Va multumim.

 16. Daca nu singerez poate fi o sarcina extrauterina la 7 saptamini ??ma simt bine am doar uniori acuma putine dureri in partea stinga

  1. Buna ziua. La 7 saptamani sarcina poate fi confirmata ecografic si poate fi detectata activitatea cardiaca. Va recomandam o ecografie de specialitate pentru a determina daca implantarea a fost in uter sau in afara lui.

 17. bună ziua asi avea o antrebare dac mai pot face un copil ieu acum 8 ani m-am legat trompele ce sanse mai pot sa am sa rămân iear ansarcinata mulțumesc

  1. Buna ziua. Nu practicam si nu recomandam asa-numita dezlegare a trompelor. Sansele de sarcina sunt mici, iar riscurile destul de mari, mai ales pentru sarcina ectopica. Recomandarea, daca exista conditii, ar fi de fertilizare in vitro.

  2. Buna ziua. Nu practicam si nu recomandam asa-numita dezlegare a trompelor. Sansele de sarcina sunt mici, iar riscurile destul de mari, mai ales pentru sarcina ectopica. Recomandarea, daca exista conditii, ar fi de fertilizare in vitro. Cu precadere daca exista rezerva ovariana care sa permita procedura.

 18. Buna ..cat costa fertilizarea in vitro
  Sa intamplat totusi cu trompele legate sa apara o sarcina ??

  1. Buna ziua. FIV costa in jur de 2500 euro fara medicatie. Nu ne asumam riscul interventiei de dezlegare, prin urmare nu avem proportii de reusita sau nereusita.

 19. Buna seara, am ligatura de trompe, imi puteti spune ce costuri sunt pt FIV ,inclusiv medicatie?

  1. Buna ziua! Analizele costa intre 2000 si 2500 lei, tratamentul de stimulare (daca este cazul) costa intre 800 si 1000 de euro, iar procedura de FIV 2500 euro, in conditiile in care rezerva ovariana si spermograma permit asa ceva.

 20. Buna am trompele legata de aproape 6 ani problema mea este k am dureri de sani de burta ameteli greturi iar cand strang de san imi iese un lichid galbui am facut testul de sarcina si nu sunt insarcinata cear putea fii

  1. Buna ziua! Va sfatuim sa mergeti de urgenta la un control de specialitate si sa faceti investigatii.

 21. Buna ziua numele meu este Mioara . Eu am 43 de ani am trompele legate de 21 de ani am doua cezariene si imi doresc sa mai fac un copil. Ce ma sfătuiți să fac?. Va multumesc

  1. Buna ziua! Nu practicam si nu recomandam dezlegarea trompelor. In contextul varstei, va recomandam un teste de rezerva ovariana pentru a vedea daca mai este posibil un FIV cu ovocite proprii. Cel mai probabil nu vorbim despre sarcina.

 22. Buna dimineata numele meu este Mioara . Eu am trompele legate de 21 de ani și două cezariene . Am 43 de ani . Mi.a întârziat menstroatia 5 zile am stari de voma am vrut sa imi fac un test dar mi.a venit menstruatia după 5 zile de intarziere. Credeti ca ași putea sa fiu gravida?. Imi doresc sa mai fac un bebe . Multumesc

  1. Buna ziua! Cel mai probabil nu vorbim despre sarcina. Nu practicam si nu recomandam dezlegarea trompelor. In contextul varstei, va recomandam un teste de rezerva ovariana pentru a vedea daca mai este posibil un FIV cu ovocite proprii.

 23. Cum pot afla daca am trompele legate sau nu?cand am nascut ultima oară am solicitat acest lucru.dar după naștere nu mi sa spus nimic ca mi le ar fi legat si nici in foile de la externare nu am văzut sa scrie

  1. Buna ziua! Recomandarea noastra este sa veniti la o consultatie medicala pentru a beneficia de parere medicala avizata. Ati putea afla daca trompele sunt infundate sau nu dupa ce faceti o histerosonografie. Costul pentru histerosonografie este de 650 lei, unul dintre cele mai bune de pe piata. Va puteti face o programare la 0733 550 055 (de luni pana vineri in intervalul 8.00 –20:00; sambata in intervalul 8.00-12:00) si gasiti clinica la adresa afisata pe site https://www.anamc.ro/contact

 24. Buna ziua as dori sa stiu cat costa o operatie de legarea trompelor ?

  1. Buna ziua. Nu indicam interventia si nu o practicam exclusiv, cu un cost aferent. Dispunem de o multitudine de metode contraceptive ce nu marcheaza fertilitatea in mod ireversibil. Va asteptam in clinica noastra pentru o consultatie de specialitate, in urma careia putem stabili impreuna metoda contraceptiva potrivita dvs.

 25. Buna ziua ,as dori sa stiu daca dupa un chiuretaj i ti poate lega si trompele si cum pot afla acest lucru

  1. Buna ziua! Teoretic, asa ceva nu se poate intampla dupa un chiuretaj, insa pentru a inlatura orice dubiu, va asteptam la un consult medical de specialitate. Va puteti face o programare la 0733 550 055 (de luni pana vineri in intervalul 8.00 –20:00; sambata in intervalul 8.00-12:00) si gasiti clinica la adresa afisata pe site https://www.anamc.ro/contact

 26. Bună seara. Am trompele legate de 5ani. De 3zile am niște scurgeri maronii. Inițial am crezut ca mi-a venit cm. Este posibil să fiu însărcinată? Mulțumesc.

  1. Buna ziua! Desi este o metoda de contraceptie sigura, o femeie din 200 care a apelat la aceasta metoda poate ramane insarcinata. Totusi, aceasta este doar o presupunere si fara un consult medical nu poate sa fie stabilit o cauza precisa. Recomandarea noastra este sa mergeti la medic si sa faceti investigatii. Noi va stam la dispozitie si va asteptam in clinica noastra. Programarile se fac la 0733 550 055.

 27. Buna ziua.Am 47de ani trompele legate de10ani in urma unei nasteri prin cezareana si de 3luni nu mai am ciclu.Se poate sa se instaleze menopauza?Va multumesc.

  1. Buna ziua! Trompele legate nu au legatura cu menopauza si cu siguranta nu vorbim despre sarcina. Tinand cont de varsta, este posibil sa intrati la menopauza.

 28. Buna ma numesc roxana si am 28 de ani am 3 cezariene si as dori sa stiu daca as mai avea vreo sansa sa ramin insarcinate desi am trompele legate sau cum as putea sa le dezleg ?imi mai doresc un copil foarte mult

  1. Buna ziua! Noi nu recomandam si nici nu practicam dezlegarea trompelor, din cauza riscurilor la care sunt expuse pacientele. Puteti obtine o sarcina chiar daca aveti trompele legate prin fertilizare in vitro. Daca doriti sa discutati cu un specialist, medicii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

 29. Bună seara! Am 41 ani. Am născut în 2020 și am trompele legate,regret foarte mult că am făcut acest lucru. Si mi-aș dori sa mai am un bebe ce șanse mai pot avea

  1. Buna ziua! Puteti obtine o sarcina, chiar daca aveti trompele legate, prin fertilizare in vitro. Noi nu recomandam si nu practicam dezlegarea trompelor uterine din cauza riscurilor:
   infectie;
   sangerare;
   cicatrizarea trompelor uterine;lezarea organelor din apropiere;
   complicatii asociate anesteziei.
   Daca doriti sa discutati cu un specialist, medicii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055

 30. Buna ziua ma Daniela am 25 de ani ..in urma cu 2 ani si 6 luni am nascut al doilea copil prin cezariana am fata si baiat..din nefericire relatia mea dintre mine si tatal lor nu a mers .si copii sunt la el ..eu mi-am refacut viata cu alt cineva si asi dori macar un copil.dar din nefericire eu cand am nascut pe al doilea am decis sa imi leg trompele..si nu mai pot face copii.ma puteti ajuta cu ceva Dumneavoastra!

  1. Buna ziua! Puteti obtine o sarcina, chiar daca aveti trompele uterine legate, prin fertilizare in vitro. Va recomandam sa mergeti la un control de specialitate si sa faceti cateva investigatii specifice, inainte. Daca doriti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

 31. Eu am trombele uterine legate și vreau să știu daca mai pot rămâne însărcinată și cât costă dezlegare lor

  1. Buna ziua! Noi nu practicam si nu recomandam aceasta interventie medicala, din cauza riscurilor. Chiar daca aveti trompele legate, tot puteti obtine o sarcina prin fertilizare in vitro. Daca doriti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

 32. Buna Ziua ,dupa a 3 cezariana mi-au fost legate Trompele,in cazul acesta mai sunt sanse sa pot avea un copil?
  Va multumesc

  1. Buna ziua! Trebuie vazut este daca rezerva dumneavoastra ovariana mai are ovule suficiente si de calitate sau daca este cazul sa apelam la ovocite proprii. Daca doriti sa discutati cu un specialist, medicii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

 33. Buna Ziua ,dupa a 3 cezariana mi-au fost legate Trompele,in cazul acesta mai sunt sanse sa pot avea un copil?Si ce metoda in vitro sa urmez
  Va multumesc

  1. Buna ziua! Metoda de fertilizare in vitro se stabileste doar dupa ce va este analizata rezerve ovariana proprie. Daca inca dispuneti de un numar suficient de ovule de calitate, puteti incerca FIV cu ovocite proprii. In caz contrar, solutia este FIV cu ovocite donate. Daca doriti sa discutati cu un specialist, medicii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

 34. Dupa 3 cezariene trompele mele au fost taiate,ce metoda de fertilizare in vitro pot face ptr.a avea inca un copil?
  Multumesc

  1. Buna ziua! Este clar ca singura metoda este fertilizarea in vitro. Ceea ce trebuie vazut este daca rezerva dumneavoastra ovariana mai are ovule suficiente si de calitate sau daca este cazul sa apelam la ovocite proprii. Daca doriti sa discutati cu un specialist, medicii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0733 550 055.

 35. Bună ziua, aș dori o informație după a doua cezariană am dorit legarea trompelor, dar nu mi sa mai zis nimic și nici pe fișa de externare nu a scris nimic despre această procedură. A fost acum 7 ani.

  1. Buna ziua. Va rugam sa ne spuneti mai exact cu ce va putem ajuta.

 36. Buna ziua,numele meu este Elena,am 40,în urma cu circa 15 ani am avut 2 sarcinii extrauterine,prima a fost grava și nu sa mai putut salva trompa,cea de a 2 am aflat din timp și m-i sa recomandat legarea ei de către doctor.As vrea sa știu dacă prin FIV am șanse sa raman însărcinată. Va mulțumesc.

  1. Buna ziua. Va putem oferi un raspuns pertinent in ceea ce priveste sansele de a ramane insarcinata prin FIV, dupa ce avem un rezultat al testului AMH. Este necesar sa verificam rezerva dvs ovariana, mai ales in contextul varstei avansate. Specialistii nostri in infertilitate va pot oferi mai multe detalii si va pot ajuta cu cele mai moderne tehnici si tratamente. Ne puteti contacta la 0733 550 055, daca doriti sa ne vizitati in clinica. Va asteptam cu drag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *