Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Ligatura trompelor uterine – sarcina dupa


Ligatura trompelor uterine sau legarea trompelor uterine este o procedura chirurgicala de prevenire a unei sarcini nedorite. Ce sanse avem sa obtinem totusi o sarcina avand trompele legate, va spunem in continuare.

Interventia cunoscuta drept legarea trompelor presupune legarea, blocarea sau taierea ambelor trompe uterine. Prin ligatura trompelor se blocheaza traseul spermatozoizilor spre ovul. Procedura nu influenteaza aparitia menstruatiei.

Desi este o metoda de contraceptie sigura, o femeie din 200 care a apelat la aceasta metoda va ramane insarcinata. Este una dintre cele mai comune interventii chirurgicale de sterilizare feminina. Procedura nu ofera protectie si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Ligatura trompelor uterine – ce este

Legarea trompelor uterine este o interventie chirurgicala simpla, laparoscopica, care se face sub anestezie locala, spinala sau generala. Perioada de recuperare dureaza in jur de o saptamana.

Ligatura trompelor uterine se poate face si la nastere, indiferent daca este una naturala sau prin cezariana. In cazul nasterii naturale, medicul va face o incizie abdominala prin care se va patrunde in cavitatea peritoneala si va sectiona o parte din portiunea istmica si va ligatura ambele capete libere. Astfel, va elimina calea de comunicare a trompelor uterine cu cavitatea uterina, iar ovulele nu vor mai putea ajunge in uter.

In cazul nasterii prin cezariana, legarea trompelor uterine se face fara a mai fi nevoie de o incizie speciala, abdomenul fiind deja deschis. Perioada de recuperare este ceva mai lunga si coincide cu perioada de recuperare de dupa nastere.

Ligatura trompelor uterine nu afecteaza in niciun fel viata sexuala a femeilor care aleg aceasta metoda de contraceptie.

Legarea trompelor uterine – pentru cine?

Procedura este reversibila, dar sansele ca o femeie sa ramana insarcinata pe cale naturala sunt reduse. Statistic, 1 din 1000 de femei care a ales ligatura trompelor uterine ramane insarcinata pe cale naturala la un an dupa „dezlegarea” lor, iar intre 2-10 femei din 1.000 au sanse sa ramana insarcinata pe cale naturala la doi ani dupa „dezlegarea” lor. Un risc crescut il reprezinta aparitia unei sarcinii extrauterine.

Legarea trompelor este o metoda de contraceptie la care pot apela:

  • Femeile adulte care nu isi mai doresc copii.
  • Femeile care sunt intr-o relatie stabila si, impreuna cu partenerul, au decis ca nu mai vor sa faca un copil.
  • Femeilor care isi pun viata in pericol daca raman insarcinate.
  • Nu exista compatibilitate genetica intre cei doi parteneri.

Complicatii dupa ligatura trompelor uterine

Ca orice interventie chirurgicala, nici legarea trompelor uterine nu este lipsita de riscuri. Femeile care aleg aceasta metoda de contraceptie trebuie sa stie ca sunt expuse la:

  • reactii adverse la anestezie
  • infectii la nivelul uterului, trompelor si ovarelor
  • diabet
  • afectiuni pulmonare

Femeile care regreta decizia de a apela la aceasta metoda de contraceptie mai pot deveni mame. In cazul lor, fertilizarea in vitro este cea mai sigura metoda de a duce sarcina la termen. Despre fertilizarea in vitro, citeste aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *