Consult cardiologic, ce investigatii presupune

Consult cardiologic-hospitaloasis.com (Medium)

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii in Romania. Totusi, cei mai multi pacienti ajung tarziu la medicul specialist. La mult timp dupa aparitia primelor simptome. Un consult cardiologic periodic poate depista din timp afectiunile cardiologice, inainte ca acestea sa iti puna viata in pericol. Cand in familie exista cazuri de boli cardiovasculare, consultul cardiologic este obligatoriu.

Simptome frecvente care ne trimit la medicul cardiolog

Simptomele bolilor de inima variaza de la o persoana la alta. Vizita la medicul specialist ar trebui sa aiba loc atunci cand apar simptome precum:
durere in piept si transpiratii ( angina pectorala si transpiratia rece sunt principalele simptome in cazul unui infact miocardic);
palpitatii ( bataile puternice si neregulate ale inimii pot indica o tahicardie);
respiratie suieratoare si tuse persistenta ( principalul simptom in cazul unei insuficiente cardiace);
sincopa ( pierderea cunostintei este un simptom comun in cazul unei afectiuni neurologice, metabolice, vasomotorie sau cardiaca).

Chiar daca simptomele afectiunilor cardiace sunt usor de confundat, nu trebuie ignorate. Atunci cand se repeta, trebuie sa mergi la un consult cardiologic.
Pacientii care sufera de diabet, obezitate sau care au un nivel al colesterolului ridicat ar trebui sa mearga periodic la medicul cardiolog. Acelasi lucru este valabil si pentru fumatori, fumatul fiind unul din principalii factori de risc ai afectiunilor cardiovasculare.

Consult cardiologic, cum se desfasoara

Un consult cardiologic incepe cu anamneza, o discutie in care medicul va pune intrebari despre istoricul medical si despre simptomele pe care le resimti. Dupa ce a strans informatiile necesare, medicul trece la examinarea clinica. Se va masura pulsul, frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. Va fi verificat si pulsul de la nivelul arterelor periferice ( de la maini si picioare).
Investigatiile vor continua cu o electrocardiograma (EKG). Medicul poate solicita acest tip de investigatie pentru a verifica activitatea electrica a inimii. Testul EKG dureaza aproximativ 10 minute. Pentru aceasta investigatie vei sta intins pe un pat. Pe maini, picioare si piept va fi aplicat un gel peste care se vor plasa electrozi. Gelul are rolul de a imbunatatii conducerea impulsurilor electrice. Aparatul la care sunt conectati electrozii va reda pe hartie activitatea inimii. Medicul iti poate solicita in timpul testului sa respiri normal sau iti tii respiratia. Rezultatul va fi interpretat imediat ce electrozii vor fi indepartati.

Ecocardiografia sau ecografia cardiaca

Ecografia cardiaca este o metoda noninvaziva folosita pentru a monitoriza sau diagnostica anumite boli de inima. In cadrul unui consult cardiologic aceasta este necesara pentru a evalua atat inima si partile ei, cat si functionalitatea acesteia. Pentru ecografie, pacientul va sta intins pe spate sau pe o parte. La fel ca o ecografie obisnuita, in cazul ecografiei cardiace imaginile vor fi redate cu ajutorul ultrasunetelor. Acestea vor arata informatii despre dimensiunile cordului, prezenta unor cheaguri de sange, tumori intracardiace, afectiuni valvulare sau congenitale.
Ecografia cardiaca poate fi repetata ori de cate ori este nevoie, nu are contraindicatii sau efecte secundare.
In urma unui consult cadiologic, medicul specialist mai poate solicita investigatii suplimentare precum Holter ECG, ecografie Doppler, ECG de efort, angiografie sau radiografie toracica.

Consultul cardiologic periodic si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt cea mai buna forma de prevenire a bolilor de inima. Renunta la fumat si incearca pe cat posibil sa eviti stresul excesiv.

Sursa foto: 
thefoscotehospital.co.uk; hospitaloasis.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments