Recuperarea dupa infarct miocardic

recuperarea-dupa-infarct

Recuperarea dupa infarct miocardic difera de la o persoana la alta, dar si daca pacientul este la primul astfel de episod sau se confrunta cu o recidiva.

De regula, dupa un atac de cord, pacientul isi poate relua viata, inclusiv sa mearga la serviciu. Asta se poate intampla chiar si dupa 2 saptamani. Sunt si cazuri in care recuperarea totala poate dura pana la 3 luni. Varsta, dieta si stilul de viata sunt factori care duc la aparitia acestei afectiuni si care influenteaza recuperarea dupa infarct.

Dupa primul episod, cei mai multi dintre oameni pot trai o viata lunga, fara complicatii. 20% dintre persoanele trecute de 45 de ani, care sufera un infarct miocardic, sunt expuse riscului de a mai suferi un astfel de episod in urmatorii 5 ani.

Simptomele infarctului miocardic

Infarctul miocardic este o urgenta medicala, care presupune blocarea unei artere de la nivelul inimii printr-un cheag de sange. Situatia poate duce la decesul pacientului.

Pe parcursul vietii, la nivelul arterelor inimii, se formeaza depozite de grasimi. Aparitia acestora este favorizata de consumul de alcool, dieta bogata in grasimi trans, fumatul, surplusul de greutate, sedentarismul.
Recunoscut la timp, un pacient cu infarct miocardic are sanse de a fi salvat si recuperat.

In cazul unui atac de cord, este esential sa se intervina in primele 4 – 6 ore de la debutul primului simptom. In astfel de situatii, primele ore reprezinta perioada critica, iar in functie de cat de repede s-a intervenit este influentata si recuperarea pacientului dupa infarct.

Durerile resimtite la nivelul toracelui sunt cele mai frecvente simptome ale unui infarct miocardic. Acestea apar brusc, dureaza cateva minute, dupa care dispar si reapar. Aceste dureri pot fi resimtite si in umeri, brate sau in mandibula.

De cele mai multe ori, durerile din piept sunt insotite si de urmatoarele simptome:

  • dispneea, adica lipsa brusca de aer
  • senzatia brusca de slabiciune sau ameteala
  • transpiratii reci
  • greata sau chiar varsaturi

Interventia imediata este esentiala

Daca simptomele descrise mai sus dureaza mai mult de 10-15 minute, atunci este cazul sa interveniti.

Primul pas consta in apelarea serviciului unic de urgenta 112. Descrieti – persoanei care va raspunde – simptomele pe care le simtiti, atunci cand e vorba de propria persoana, sau pe care le vedeti la o persoana care sufera un infarct.

Pana vine salvarea, este indicat sa luati o aspirina, in cazul in care nu exista alergii la acest medicament.

Aspirina nu se va inghite, ci se va mesteca. Rolul ei este de a reduce cheagul de sange care obstructioneaza arterele coronare. Odata ajuns echipajul de medici, acesta va acorda primul ajutor si va transporta pacientul la spital, unde va primi ingrijirea de care are nevoie. Acesta va ramane sub supraveghere cardiologica. In primele 24-48 de ore dupa un astfel de episod, starea pacientului va fi instabila.

Este normal ca, dupa un atac de cord, pacientul sa se simta obosit si, timp de cateva zile, sa aiba probleme de concentrare sau cu memoria. Acestea nu sunt motive de ingrijorare. Fac parte din procesul natural de recuperare a organismului.

Ce presupune recuperarea dupa infarct miocardic

Odata trecuta perioada critica, pacientul se poate intoarce la viata lui, cu mentiunea ca trebuie sa tina cont de cateva reguli.

  • Trebuie sa isi ia medicamentele prescrise. Tratamentul ajuta nu doar la recuperarea dupa infarct, ci si la prevenirea unui nou episod.
  • Medicamentele dupa un infarct miocardic trebuie luate asa cum le-a prescris medicul si numai la recomandarea lui.
  • Vizitele medicale regulate ajuta la evaluarea starii de sanatate a pacientului. Cardiologul va monitoriza indeaproape evolutia starii de sanatate.
  • Renunta la vicii. Fumatul si alcool sunt principalii factori de risc care predispun la aparitia aparitia atacului de cord.
  • Evita stresul. Emotiile puternice, supararea sau starile de nervozitatea pun presiune pe functia cardiovasculara.
  • Fii activ. Sportul reduce aparitia unui nou episod.
  • Accepta suportul celor din jurul tau.

Persoanele care au suferit un atac de cord pot avea in continuare o viata sexuala activa. Efortul depus de inima in timpul unei partide de sex este comparat, de catre medici, cu urcatul scarilor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole