Lubrifianti si infertilitate: cum impiedica obtinerea sarcinii

lubrifiantii provoaca infertilitate

Daca te numeri printre femeile care se straduiesc de ceva timp sa ramana insarcinate, te-ai putea confrunta cu stres si anxietate atunci cand intretii relatii intime. Aceasta stare ar putea atrage dupa sine uscaciunea vaginala si nevoia de a apela la un lubifiant. Atentie, insa, ca studiile au arata ca exista o legatura intre lubrifianti si infertilitate. Iata care este cauza si ce solutii sunt.

Lubrifianti si infertilitate: scade motilitatea spermatozoizilor

Multi lubrifianti disponibili pe piata pot dauna spermei. Acest lucru este crucial pentru fertilitate, deoarece scade motilitatea spermatozoizilor si capacitatea lor de a calatori prin colul uterin catre trompele uterine si ovulul in asteptare.

Reglementarile nu impun ca pe ambalajul lubrifiantului sa se specifice daca afecteaza sau nu sperma, dar unii producatori precizeaza ca lubrifiantul este sigur pentru fertilitate. Astfel, daca ai nevoie de un lubrifiant, cauta in mod special astfel de produse.

ce sunt lubrifiantii

Studiile referitoare la lubrifianti si infertilitate au aratat insa ca majoritatea acestor produse au efecte daunatoare asupra functiei spermei. Concret, lubrifiantii afecteaza spermatozoizii prin scaderea vitalitatii si motilitatii acestora. Despre sperma si spermograma, cititi mai multe in Tot mai multi barbati afectati de infertilitate: numarul de spermatozoizi, in declin in intreaga lume.

Lubrifianti si infertilitate: tipuri de produse disponibile pe piata

De obicei, in timpul preludiului, o femeie se lubrifiaza in mod natural. Acest lucru face ca relatiile intime sa fie mai confortabile si mai placute. Cand lubrifierea naturala nu este insa suficienta, uneori, este nevoie de un lubrifiant artificial. Acesta este un lichid sau un gel care faciliteaza si face mai confortabila senzatia din timpul actului sexual.

lubrifiantii si sarcina

Exista multe tipuri de lubrifianti pe piata, unii perfect siguri, dar unii pentru care trebuie sa ai grija atunci cand ii utilizezi. Iata care sunt tipurile de lubrifianti disponibili in prezent:

  • lubrifianti pe baza de apa: se spala usor, dar efectul lui s-ar putea sa nu dureze pe tot parcursul actului sexual. Este posibil sa fie nevoie de mai multe aplicari pentru a mentine umiditatea.
  • Lubrifianti pe baza de ulei: recomandarea este sa fie utilizati cu prudenta. Si asta deoarece atunci cand folosesti prezervativul, slabeste latexul. Acest lucru creste riscul de boli cu transmitere sexuala sau de sarcina neplanificata. Daca te confrunti cu o astfel de problema, poti apela la departamentele de Dermatologie sau Ginecologie ale Ana Medical Center. Medici cu experienta te poti ajuta in rezolvarea oricarei probleme ce tine de astfel de boli. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055.
  • Lubrifianti pe baza de silicon: in general, acestia dureaza mai mult decat lubrifiantii pe baza de apa, asa ca este posibil sa nu fie nevoie sa ii aplici de mai multe ori. Cu toate acestea, siliconul poate irita organele genitale ale femeilor daca nu este spalat imediat dupa. Atat lubrifiantii pe baza de silicon, cat si pe baza de apa au uneori glicerina ca ingredient, care poate provoca inflamatii si infectii. Verifica ingredientele trecute pe eticheta inainte de a alege un produs. Despre toate acestea poti afla mai multe informatii din articolul Infectii vaginale frecvente, cauzate de produsele de igiena intima.

Folosirea lubrifiantilor poate fi benefica

In cele mai multe cazuri, folosirea unui lubrifiant este benefica. Si asta deoarece unele femei se confrunta cu uscaciune vaginala, deoarece vaginul nu produce suficienta lubrifiere atunci cand fac sex. Acest lucru provoca disconfort, durere si chiar deteriorarea mucoasei delicate a vaginului, ducand la infectie.

Un rol deosebit de important in depistarea infectiilor il are controlul de rutina, despre care poti afla mai multe informatii din videoul urmator, de la dr. Denisa Nica, medic in cadrul Ana Medical Center.

De asemenea, uscaciunea vaginala poate aparea atunci cand nivelurile de estrogen din organism scad in timpul menopauzei sau imbatranirii. Alaptarea, anumite medicamente sau chimioterapia pot afecta, de asemenea, capacitatea unei femei de a produce lubrifiere naturala.

Lubrifianti si infertilitate: atentie la substantele chimice

Daca vrei sa ramai insarcinata, dar totusi ai nevoie de un lubrifiant ar trebui sa:

  • folosesti un lubrifiant care are un pH ridicat;
  • stii ca lubrifiantii organici sau „naturali” nu sunt neaparat siguri pentru spermatozoizi si ovocite;
  • sa nu folosesti un lubrifiant care contine substante chimice precum glicerol, parabeni sau parfumuri.
lubrifianti si infertilitate impiedica sarcina

Exista insa o serie de lubrifianti care favorizeaza fertilitatea. Ei sunt testati pentru efectele asupra conceptiei si cat de sigure sunt pentru spermatozoizi, ovule si embrioni. Odata ajuns pe piata, producatorii de lubrifianti clasificati ca siguri pentru fertilitate isi testeaza in mod constant loturile de productie pentru a verifica siguranta acestora.

Lubrifiantii pentru fertilitate

Spre deosebire de alti lubrifianti disponibili pe piata, cei pentru fertilitate sunt, de asemenea, testati pentru vascozitate, o masura a consistentei sau texturii lor si a pH-ului. Acest lucru evalueaza capacitatea lor de a oferi un mediu de protectie prin care spermatozoizii sa inoate, astfel incat sa poata ajunge la ovul.

Poti apela la un lubrifiant pe baza de hidroxietilceluloza. Acesti lubrifianti nu scad motilitatea spermatozoizilor si sunt cei mai asemanatoari ca vascozitate si consistenta cu mucusul vaginal natural.

Desi inca se dezbate daca lubrifiantii scad sau nu rata de obtinerea a sarcinii, se recomanda sa eviti majoritatea lubrifiantilor atunci cand incerci sa ramani insarcinata. Daca totusi ai nevoie de unul, cel mai bine ar fi sa ceri sfatul unui medic. Poti apela la medicii Ana Medical Center, care te vor indruma si iti vor da cele mai bune solutii pentru a reusi sa obtii sarcina in cel mai scurt timp. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055.

surse: webmd.com; mayoclinichealthsystem.org

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole