Tot mai multi barbati afectati de infertilitate: numarul de spermatozoizi, in declin in intreaga lume

calitatea spermei

Cand vine vorba despre obtinerea unei sarcini, se dovedeste ca azi, in tot mai multe cazuri, problemele de fertilitatea masculina impiedica reproducerea. Concret, la nivel global, tot mai multi barbati devin infertili. In cautarea cauzei, oamenii de stiinta trag un semnal de alarma. In urma studiilor efectuate: numarul de spermatozoizi se afla intr-o scadere semnificativa, peste tot in lume. Vorbim despre ce se intampla mai exact, calitatea spermei, dar si despre cauzele care au dus la acest fenomen, in continuarea acestui articol.

Declinul numarului de spermatozoizi si calitatea spermei

Cercetatorii au aratat ca declinul numarului de spermatozoizi reflecta o criza globala legata de mediul si stilul de viata modern. Ei subliniaza ca fenomenul are implicatii largi pentru supravietuirea speciei umane. Concluzia reiese dintr-un studiu international, dat publicitatii de The Hebrew University of Jerusalem si publicat la sfarsitul anului trecut.

Datele colectate din 53 de tari cuprinse in studiu arata ca barbatii din acele regiuni se confrunta cu scaderea semnificativa a numarului total de spermatozoizi si a concentratiei de spermatozoizi. Tendinta fusese observata anterior in America de Nord, Europa si Australia. In plus, studiul Universitatii din Ierusalim arata o scadere accelerata dupa anul 2000, la nivel global, a celor doua caracteristici.

sperma calitate proasta

O echipa internationala condusa de un profesor al Scolii de Sanatate Publica din Ierusalim, impreuna cu cercetatori din Danemarca, Brazilia, Spania, Israel si SUA, a publicat prima meta-analiza care a aratat scaderea numarului de spermatozoizi in randul barbatilor din America de Sud si Centrala, Asia si Africa.

In mod alarmant, studiul lor mai arata ca scaderea numarului de spermatozoizi in randul barbatilor din America de Nord, Europa si Australia, raportata de aceasta echipa in 2017, a continuat si chiar s-a accelerat in secolul XXI.

Calitatea spermei, indicator al sanatatii barbatilor

Ultima lor cercetare a cuprins date colectate timp de sapte ani, respectiv intre 2011 si 2018. Ea se concentreaza pe tendintele numarului de spermatozoizi in randul barbatilor din regiuni nestudiate anterior, in special America de Sud, Asia si Africa.

cercetari despre calitatea spermei

De retinut este ca numarul de spermatozoizi nu este doar un indicator al fertilitatii umane. El este, de asemenea, un indicator al sanatatii barbatilor. Barbatii cu niveluri scazute de spermatozoizi sunt expusi unui risc crescut de a dezvolta:

  • boli cronice;
  • cancer testicular;
  • o durata scazuta de viata.

Calitatea spermei si supravietuirea speciei umane

Dincolo de planul personal, autorii trag un semnal de alarma referitor la faptul ca tendinta globala are implicatii largi pentru supravietuirea speciei umane. Coordonatorul studiului a subliniat ca asistam la o scadere semnificativa la nivel mondial a numarului de spermatozoizi. Scaderea este de peste 50% in ultimii 46 de ani, accelerandu-se in ultimii ani.

Desi studiul actual nu a examinat cauzele scaderii numarului de spermatozoizi, coordonatorul analizei a subliniat ca cercetarile recente indica faptul ca tulburarile in dezvoltarea tractului reproducator in timpul vietii fetale sunt legate de afectarea fertilitatii pe parcursul vietii si de alti markeri ai disfunctiei reproductive.

In plus, autorul studiului a explicat ca optiunile de stil de viata si substantele chimice din mediu afecteaza negativ aceasta dezvoltare fetala.

Cercetatorii subliniaza ca numarul scazut de spermatozoizi nu afecteaza numai fertilitatea barbatilor, ci are ramificatii serioase pentru sanatatea barbatilor in general. Ele sunt legate de alte tendinte adverse, reunite sub umbrela Sindromului de disgeneza testiculara.

Totodata, studiul mai arata ca scaderea concentratiei de spermatozoizi si ale numarului total de spermatozoizi este de peste 1% in fiecare an. Ele sunt corelate cu tendintele adverse in ceea ce priveste rezultatele sanatatii altor barbati, cum ar fi:

  • cancerul testicular;
  • tulburarile hormonale;
  • malformatiile genitale la nastere
  • scaderea sanatatii reproductive a femeilor.

Calitatea spermei si noile variatii intre celulele spermatozoizilor

Dincolo de scaderea alarmanta a numarului de spermatozoizi, oamenii de stiinta au descoperit noi variatii intre celulele spermatozoizilor. Studiul este unul recent, fiind publicat in 2022. Cercetarea ofera perspective suplimentare asupra procesului de reproducere.

calitatea spermei si scaderea numarului de spermatozoizi

O echipa de oameni de stiinta a constatat ca comportamentul celulelor spermatozoizilor se datoreaza, in parte, alcatuirii individuale a ADN-ului acestor celule, mai degraba decat geneticii barbatilor. Cercetarea ofera o noua intelegere a competitiei dintre spermatozoizi pentru a fertiliza ovulul. Totodata, subliniaza faptul ca exista implicatii mai mari asupra procesului de reproducere.

Studiul, care se concentreaza pe comportamentul de inot al spermatozoizilor, este primul care a stabilit un efect direct al mutatiei asupra comportamentului spermatozoizilor.

Diferentele genetice afecteaza comportamentul spermatozoizilor

Studiu este primul care demonstreaza ca diferentele genetice pot afecta direct comportamentul de inot al celulelor spermatozoizilor. Aceasta informatie poate oferi cunostinte suplimentare cu privire la impactul spermatozoizilor asupra descendentilor. Si asta in special asupra malformatiilor congenitale.

S-a stabilit de mult timp ca spermatozoizii de la diferiti barbati variaza in caracteristicile lor din cauza diferentelor genetice dintre barbati. Acest studiu a stabilit acum ca spermatozoizii diferiti de la acelasi mascul variaza in caracteristici. Cauza o reprezinta diferenta referitoare la incarcatura lor genetica.

Spermocultura si spermograma, primele analize in infertilitatea masculina

Dincolo de aceste studii, barbatii ajung sa isi testeze sperma atunci cand cuplul nu reuseste sa obtina o sarcina. Spermograma este prima analiza recomandata barbatilor atunci cand exista suspiciune de infertilitate. Odata ce cauzele infertilitatii au fost identificate cu ajutorul spermogramei si tratate, conceptia poate avea loc.

Poti afla mai multe despre problemele de infertilitate si analizele necesare pentru descoperirea cauzei, de la dr. Denisa Nica, specialist in infertilitate in cadrul clinicii Ana Medical Center, care ofera informatii amanuntite in video urmator.

Pentru a se obtine insa un diagnostic cert, sunt necesare cel putin trei testari ale spermei, intr-un interval de cel putin 3 luni. De asemenea, in principal, o spermograma analizeaza:

  • concentratia spermatozoizilor;
  • mobilitate progresiva;
  • procentul de spermatozoizi viabili.

Rezultatele unei spermograme

Astfel, rezultatele unei spermograme pot indica o anomalie spermatica precum:

  • azoospermie: absenta totala a spermatozoizilor din lichidul seminal;;
  • oligospermie: numar scazut de spermatozoizi;
  • astenospermie: spermatoizi cu mobilitate scazuta;
  • teratozoospermie: spermatozoizi care prezinta anomalii morfologice.

Despre afectiunile spermei si factorii care o pot influenta, poti afla mai multe din articolul Rezultate anormale la spermograma: ce solutii exista.

spermograma ploiesti

In caz de infertilitate, pe langa spermograma, barbatilor li se recomanda si efectuarea unei spermoculturi. Aceasta analiza permite identificarea agentilor patogeni responsabili de infectiile tractului genital masculin, care pot afecta fertilitatea. Poti afla mai multe despre acest tip de analiza din articolul Spermograma si spermocultura, teste de fertilitate la barbati.

Ce depisteaza spermocultura

Astfel, spermocultura poate depista:

  • leucospermie (prezenta globulele albe, care arata o infectie);
  • prezenta unor ciuperci si paraziti (Trichomonas vaginalis, candida Albicans);
  • prezenta unor stafilococi si streptococi;
  • prezenta unor boli cu transmitere sexuala, cum este Chlamydia trachomatis.

Daca si tu te confrunti cu o problema de fertilitate masculina sau nu cunosti cauza pentru care nu poti concepe, te poti adresa specialistilor in infertilitate ai Ana Medical Center. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055, astfel incat sa identifici cat mai repede cauza pentru care bebelusul se lasa asteptat.

surse: sciencedaily.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole