Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Sarcina cu fibrom uterin

40% dintre femei dezvolta fibrom uterin in timpul vietii reproductive. Asta nu inseamna ca ele nu pot obtine o sarcina cu fibrom uterin. Cauza exacta a aparitiei fibromului uterin nu a fost identificata inca, dar exista solutii pentru ca probabilitatea obtinerii unei sarcini sa fie ridicata si sarcina sa fie dusa la bun sfarsit.

Despre fibrom uterin, poti citi mai multe AICI.

Cum este influentata sarcina de fibrom uterin

Durerea in zona pelvina este cel mai frecvent simptom. In timpul sarcinii, simptomele unui fibrom uterin pot lipsi. In functie de dimensiunea si de localizarea lor, fibroamele pot influenta sarcina si pot duce la sangerari, avort spontan, nastere prematura si la imposibilitatea de a naste natural. Este de mentionat ca exista situatii in care pot cauza chiar infertilitate, daca pozitionarea lor impiedica implantarea ovului si blocarea trompelor uterine, ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Riscuri si complicatii in sarcina cu fibrom uterin

In primul trimestru de sarcina, fibromul creste odata cu cresterea in dimensiuni a uterului. Poate provoca sangerari si poate creste riscul de avort spontan (cu precadere atunci cand exista mai multe fibroame). Complicatii apar la fibromul care se dezvolta la nivelul cavitatii uterine. Acest lucru poate impiedica implantarea normala a ovului si cresterea placentei.

Riscul de pierdere a sarcinii este crescut si in trimestrele urmatoare, iar daca situatia impune o procedura de diagnostic pentru malformatiile genetice (amniocenteza), pot aparea complicatii (contractii, ruperea membranelor, avort).

Principalele complicatii ale unui fibrom uterin in trimestrul III de sarcina sunt:

  • nasterea prematura
  • ruperea placentei. In unele cazuri fatul poate avea de suferit, vorbim aici de torticolis, dolicocefalie si probleme neurologice.

In anumite situatii, in timpul nasterii, chiar daca copilul este in pozitie corecta si cu capul in jos, un fibrom uterin poate bloca coborarea acestuia, fiind nevoie de cezariana. In cazul unui fibrom uterin de dimensiuni mari, creste riscul de hemoragie postpartum.

Sarcina cu fibrom uterin, tratament pentru acasa

Daca fibromul este descoperit inainte ca femeia sa ramana insarcinata, se poate administra un tratament medicamentos sau se poate indeparta chirurgical. Tratamentul medicamentos nu poate fi luat in timpul sarcinii. Daca un fibrom uterin a fost descoperit dupa aparitia sarcinii, medicul va monitoriza atent evolutia lui si va prescrie doar analgezice usoare.

In cazurile de dureri puternice, se poate indica si o medicatie sedativa sau chiar miomectomie in timpul sarcinii, completeaza dr. Denisa Nica.

Tratamentul in timpul sarcinii – pentru un fibrom uterin – este foarte limitat. Pentru a ameliora simptomele, poti face cateva lucruri acasa. Poti opta pentru o alimentatie bogata in fier, poti lua suplimente care te vor ajuta cu anemia provocata de sangerarile abundente si trebuie sa te hidratezi corespunzator.

2 comments

  1. Anul trecut am descoperit ca si eu am fibron.Am fost la mai multi doctorii si au zis ca nu ma poate opera ca e prea mic .A spus ca daca mai vreau copii e mai bine sa fac unul acum prima de operație.Nu pot ramane gravidă,am incercat dar nu rămân.Ce trebue sa fac sa rămân gravidă?Îmi doresc foarte mult un copil.

    1. Buna ziua. Va propunem sa faceti un consult la dr. Nica. Poate nu fibromul este singurul motiv si exista si alte patologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *