Q&A: Analize specifice colului uterin

Cultura de col (Medium)

Care sunt analizele specifice colului uterin?

Medicii recomanda un control de rutina, anual, daca nu exista o alta indicatie. Pentru a te asigura ca esti sanatoasa, se recomanda urmatoarele investigatii: test Babes Papanicolau, secretie vaginala si cultura col.

 

Cum iti poate salva viata testul Babes Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau este indicat tuturor femeilor care si-au inceput activitatea sexuala. Este recomandat sa fie facut o data pe an. Cu ajutorul testului, cancerul de col uterin poate fi descoperit din timp, iar sansele de vindecare cresc semnificativ. Ce arata, in esenta, Babes Papanicolau?

Efectuat periodic, permite descoperirea la timp a celulelor cu potential malign din colul uterin, inainte ca ele sa ajunga in stadiu de cancer. De asemenea, mai poate identifica infectii si celule anormale la nivelul colului uterin. Recoltarea este indicata dupa a opta zi a ciclului menstrual. Frecventa recomandata pentru repetarea testului este anuala. Exista doua tipuri de test Babes Papanicolau, testul conventional si cel in mediu lichid.

De ce Babes Papanicolau in mediu lichid? (sursa: Synevo)

  • creste cu 37% cantitatea de celule recoltate datorita sistemului ce permite pastrarea periutei de recoltare in flacon;
  • in urma unei singure recoltari se pot efectua mai multe teste, cum ar fi: testul Papanicolau, testarea HPV (Virusul Papilloma Uman), CINtec;
  • erorile umane din procesul de procesare sunt inlaturate, calitatea frotiurilor obtinute fiind net superioara;
  • creste gradul de detectie al leziunilor precanceroase;
  • numarul de cazuri nesatisfacatoare se afla sub 1%.

 

Ce poti afla atunci cand faci o analiza a secretiei vaginale?

Secretiile vaginale indica starea de sanatate a aparatului genital. Analizele de secretie vaginala trebuie facute periodic. Descoperi la timp daca exista boli sau infectii vaginale pe care le poti trata.

Pentru un rezultat cat mai concret, nu face spalaturi vaginale inainte cu 24 de ore inainte de examen si nu intretine raporturi sexuale (cel putin 48 de ore)!

Sigur ca nu e nevoie sa astepti un an in cazul in care: ai dureri sau iritatii in zona vaginala, secretiile au o textura neobisnuita sau un miros neplacut, mancarimi, durerea/usturime la urinare. In tractul genital traiesc bacterii aerobe (au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta – Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis) si anaerobe (ex. lactobacili). Problema intervine atunci cand bacteriile aerobe se inmultesc.

 

Culturi din col, de ce se analizeaza?

Mycoplasma si Ureaplasma, infectii cu simptome si tratament comun

Infectiile cu Mycoplasma si Ureaplasma sunt provocate de bacterii. Infectiile sunt foarte asemanatoare si, din acest motiv, sunt tratate impreuna. Netratate, simptomele vor disparea, dar infectia ramane in organism si se reacutizeaza dupa un timp. Sunt diagnosticate prin metode bacteriologice moderne. Tratamentul este recomandat ambilor parteneri, iar testele se repeta la finalizarea tratamentul.

Chlamydia Trachomatis – cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala

Chlamydia este cea mai cunoscuta boala cu transmitere sexuala. Este determinata de bacteria numita Chlamydia Trachomatis. Mamele infectate pot transmite infectia catre nou-nascut, in timpul nasterii. Multe persoane infectate nu prezinta simptome, iar atunci cand exista, simptomele sunt asemanatoare cu cele ale gonoreei.
Daca nu este tratata la timp, poate cauza probleme de fertilitate. Descoperita, boala este tratata cu antibiotice.

Examenul de col uterin (cu antibiograma dupa caz) detecteaza anumite modificari la nivelul celulelor colului uterin. Identifica prezenta infectiei cu Streptococ hemolitic. Se recomanda recoltarea inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic si atunci cand nu sunteti la menstruatie. Contactul sexual cu 48 de ore inainte de examinare nu este indicat.

Infectiile genitale feminine reprezinta o cauza frecventa de consult ginecologic. Ele pot evolua ca:

  • infectii endogene, determinate de microorganisme din flora vaginala normala;
  • infectii exogene, cauzate in special de microorganisme cu transmitere sexuala: bacterii (Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis – serotipurile D-K, Treponema pallidum); virusuri (Herpes simplex – tip 2, Papillomavirus) si protozoare (Trichomonas vaginalis).

O alta clasificare imparte infectiile de tract genital feminin in:

  • infectii genitale joase – afecteaza vulva, vaginul si cervixul – apar, de obicei, ca urmare a unui contact sexual infectant sau ca urmare a unui dezechilibru al florei genitale normale;
  • infectii genitale inalte – intereseaza uterul, trompele uterine, ovarele – apar frecvent ca extindere a infectiilor genitale joase. Se considera ca microorganismele existente in vagin si cervix patrund in cavitatea uterina si pot ajunge prin endometru la nivelul trompelor si al ovarelor.

Sursa: SYNEVO

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments