Chlamydia in sarcina – riscuri, tratament

Chamydia in sarcina Ploiesti

Chlamydia in sarcina este o infectie care nu trebuie ignorata. Este o boala provocata de bacteria Chlamydia trachomatis. Este extrem de contagioasa si care se ia prin contact sexual. Anual, sunt diagnosticate cu aceasta infectie aproximativ 98 de milioane, la nivel mondial.

Desi este raspandita, 3 din 10 persoane care au Chlamydia nu au niciun simptom. Cei care au simptome, acuza senzatii de arsura sau de disconfort la urinare. Inflamarea cervixului, cresterea in cantitate a secretiilor vaginale sau sangerari minore intre menstruatii sunt si ele simptome ale infectiei.
Femeile care au Chlamydia in sarcina sunt expuse riscului de a dezvolta o boala inflamatorie pelvina. Sarcinile extrauterine, durerile pelvine cronice și chiar infertilitate sunt riscuri ale unei infectii cu Chlamydia. In plus, aceasta afectiune predispune la nasteri premature.
Copiii care se nasc din femei care au avut Chlamydia in sarcina vor contacta boala la nastere. In general, acestia au o greutate scazut la nastere, pot dezvolta conjunctiva, in primele zile de la venirea pe lume, sau pneumonie, in primele luni de viata.

Chlamydia in sarcina – cand trebuie facut screeningul

Pentru a diminua riscurile unei sarcinii cu probleme, screeningul pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala trebuie facut la scurt timp de la aflarea vestii ca femeia este insarcinata. Daca pacienta afla ca are Chlamydia in sarcina, ea va reface analiza la 3-6 luni dupa ce a urmat un tratament.


Screeningul de depistare a Chlamydiei se face prin analiza secretiilor vaginale recoltate printr-un tampon vaginal sau pe baza unui test de urina, care poate fi facut si acasa. La farmacii exista astfel de teste. Ele sunt similare testului de sarcina, iar rezultatele sunt la fel de precise ca cele de laborator.

Chlamydia in sarcina – tratament

Infectia se trateaza cu antibiotic, inclusiv atunci cand este vorba de Chlamydia in sarcina. Tratamentul nu va afecta nici femei, si nici fatul. Femeilor insarcinate li se va recomanda amoxicilina, eritromicina sau azitromicina, in timp ce infectia transmisa la nou-nascut se trateaza cu eritromicina.


Tetraciclina este si el un medicament care poate trata aceasta boala, dar nu este recomandat si femeilor insarcinate care au Chlamydia. Medicul este cel care decide tratamentul adecvat, iar odata prescris el trebuie urmat intocmai. In caz contrar, scad sansele de vindecare.


Tratamentul se face concomitent cu partenerul, pentru a scadea riscul reaparitiei bolii. La 3 saptamani de la vindecare este necesară o retestare pentru a evalua rata de succes a tratamentului.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole