Tot ce trebuie sa stii despre HPV: vaccinarea, protectie fata de 9 tulpini

vaccinare HPV

Dintre toate tipurile de cancer, cel de col uterin este singura forma care poate fi prevenita. Si asta cu ajutorul vaccinarii HPV, disponibila deja de ani buni si in Romania. Este insa important ca imunizarea sa se efectueze cat mai devreme posibil, pentru a reduce riscul de infectie cu HPV si de dezvoltare a complicatiilor grave, asociate cu acesta. Cum infectarea se poate produce atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, vaccinarea HPV poate fi facuta de catre ambele sexe. Iti spunem in continuarea acestui articol care sunt tulpinile de HPV impotriva carora te protejeaza vaccinul, dar si care este schema de vaccinare.

Vaccinarea anti-HPV ofera protectie impotriva bolii determinate de 9 tulpini ale papilomavirusului uman (HPV), respectiv: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58.

8 din 10 femei, infectate cu HPV, pe parcursul vietii

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer manifestat la femeile din intreaga lume. Anual, peste 300.000 de femei mor din aceasta cauza. Din pacate, Romania se situeaza pe primul loc in Europa la incidenta si mortalitate cauzata de cancerul de col uterin.

In acelasi timp, studiile arata ca 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de papilomavirusurile umane. Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat se estimeaza ca 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu virusul HPV la un moment dat, pe parcursul vietii.

Unele persoane s-ar putea sa nu stie niciodata ca au contractat virusul. De obicei, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, intr-o perioada relativ scurta de timp. Dar nu exista nicio modalitate de a prezice cine va elimina virusul si cine nu. Pentru cei care nu o fac, consecintele pot fi mortale. Virusul poate genera multiple tipuri de cancer, inclusiv cancer de col uterin, anal, vaginal si penian, precum si cancer la gat.

Despre importanta vaccinarii anti-HPV, poti afla mai multe de la dr. Denisa Nica, medic ginecolog in cadrul Ana Medical Center, pe care o poti urmari in videoul urmator:

Testul Babes-Papanicolau, primul pas in diagnosticarea HPV

HPV se transmite in special prin contact sexual. De retinut este faptul ca in cazul contactului sexual, prezervativul nu asigura protectie completa.

Primul pas in diagnosticarea infectarii cu HPV este efectuarea testului Babes-Papanicolau. Un rezultat anormal al acestui test poate constitui indicatie de colposcopie sau de efectuare a unui test HPV. Pentru a veni in sprijinul pacientelor, noi, la Ana Medical Center, am conceput pachete speciale pentru genotiparea extinsa a HPV, precum si a tulpinilor cu risc ridicat. Oferta actuala o poti consulta aici.

Pentru a nu ajunge insa in aceasta situatie, vaccinul antiHPV este singura metoda eficienta de prevenire a infectiei cu Human Papilloma Virus. Acesta este recomandat atat fetitelor, cat si baietilor preadolescenti, pentru a-i proteja de expunerea la virus inainte de inceperea vietii sexuale. Studiile arata ca acesta reduce cancerul de col uterin cu aproape 90%.

vaccinare HPV pentru fete si baieti

Vaccinarea anti-HPV este indicata atat persoanelor de gen feminin, cat si celor de gen masculin, incepand cu varsta de 9 ani, conform prospectului vaccinului.

Vaccinare HPV: indicatii pentru femei

In cazul femeilor, vaccinul Gardasil 9 este indicat pentru prevenirea:

  • cancerului de col uterin, vulvar, vaginal si anal cauzat de papilomavirusul uman (HPV) tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58;
  • verucilor genitale (condyloma acuminata) cauzate de tipurile HPV 6 si 11.

Vaccinul este, de asemenea, indicat pentru prevenirea urmatoarelor leziuni precanceroase sau displazice cauzate de HPV tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58:

  • neoplazie cervicala intraepiteliala (CIN) grad 2/3 si adenocarcinom cervical in situ (AIS);
  • neoplazie intraepiteliala cervicala (CIN) gradul 1;
  • neoplazie intraepiteliala vulvara (VIN) gradul 2 si 3;
  • neoplazie vaginala intraepiteliala (VaIN) gradele 2 si 3;
  • neoplazie intraepiteliala anala (AIN) gradele 1, 2 si 3.

Din 2021, vaccinarea gratuita anti-HPV in cazul fetelor a fost extinsa pentru categoria de varsta 14-18 ani. Pana in 2021, aceasta se realiza gratuit doar pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani.

Vaccinare HPV: indicatii pentru barbati

In cazul barbatilor, vaccinarea anti-HPV ofera protectie impotriva:

  • cancerului anal cauzat de tipurile HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58.
  • verucilor genitale (condyloma acuminata) cauzate de tipurile 6 si 11 ale HPV.
  • leziunilor precanceroase sau displazice cauzate de HPV tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58.
  • neoplaziei intraepiteliale anale (AIN) de gradele 1, 2 si 3.
vaccinare HPV cancer de col uterin

Sunt tari care au introdus deja vaccinarea obligatorie si la barbati.

Vaccinare HPV: schema de imunizare

Gardasil 9 se gaseste sub forma de suspensie pentru injectare intramusculara (flacon sau seringa preumpluta de 0,5 ml /doza).

Pentru a beneficia de protectia oferita de vaccin este important sa fie respectata cu rigurozitate schema de vaccinare. Aceasta cuprinde doua sau trei doze, in functie de varsta cand a fost efectuata vaccinarea initiala.

Varsta vaccinarii initiale

  • Peste 15 ani: schema de vaccinare cu 3 doze la 0, 1-2, 6 luni. Intervalele minime sunt de 4 saptamani intre dozele 1 si 2, de 12 saptamani intre dozele 2 si 3, de 5 luni intre dozele 1 si 3. Doza trebuie repetata daca nu au fost respectate intervalele minime mentionate.
  • 9-14 ani : schema de vaccinare cuprinde 2 doze, la cel putin 5 luni distanta. Vaccinarea HPV este completa, nu este necesara o doza suplimentara.

Adulti cu varsta cuprinsa intre 27 si 45 de ani

In 2018, Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) a anuntat ca a extins varsta aprobata pentru vaccinul HPV pana la 45 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

In cazul persoanelor cu varsta intre 27 si 45 de ani, vaccinarea este indicata ca urmare a discutiei medicului cu pacientul si a istoricului acestuia si ar trebui sa se bazeze pe experientele si asteptarile sexuale ale fiecarei persoane. De exemplu, o persoana de varsta mijlocie care reintra pe scena intalnirilor si care a avut putini parteneri sexuali anteriori ar putea fi expusa la virus pentru prima data si, prin urmare, ar putea sa beneficieze de vaccin.

vaccinare HPV pentru femei si barbati

Este posibil ca multi adulti sa fi luat deja contact cu unele tulpini de HPV, dar majoritatea nu au fost expusi la toate cele noua tulpini acoperite de vaccin.

Vaccinare HPV: efecte adverse

Mai mult de 10% dintre persoanele de sex feminin cu varsta intre 9 si 26 de ani au prezentat:

  • durere in zona injectata;
  • umflarea zonei injectate;
  • eritem la nivelul zonei injectate;
  • cefalee.

De asemenea, peste 10% dintre persoanele de sex masculin cu varsta intre 9 si 26 de ani au prezentat:

  • durere in zona injectata;
  • umflarea locului injectat;
  • eritem la nivelul zonei injectate;
  • temperatura orala peste 37,7 grade Celsius.

In cazul femeilor insarcinate, nu se recomanda vaccinare HPV. In ceea ce priveste alaptarea, sunt necesare studii viitoare privind efectul vaccinului anti-HPV asupra dezvoltarii copiilor si a lactatiei in sine.

Concluzii

  • De retinut este ca vaccinul este destinat doar pentru utilizare profilactica contra tulpinilor enumerate si nu are scop terapeutic. De aceea, nu este indicat pentru tratamentul cancerului cervical, vulvar, vaginal si anal, al leziunilor displazice cervicale, vulvare, vaginale si anale sau al verucilor genitale.
  • Gardasil 9 nu previne leziunile determinate de una din tulpinile de HPV prezente in vaccin in cazul persoanelor deja infectate cu acel tip de HPV la momentul vaccinarii.
  • Vaccinarea nu este un substitut pentru screeningul cancerului de col uterin.

Daca ai intrebari despre cancerul de col uterin, despre infectarea cu Human Papilloma Virus sau despre vaccinarea anti-HPV, te invitam sa ni le transmiti in comentarii la acest articol. Daca ai nevoie de un consult de specialitate sau de investigatii specifice, medicii nostri te asteapta in clinica. Pentru programari, suna la 0733 550 055.

surse: reference.medscape.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Simina Holovatchi
3 years ago

Buna ziua, aveti cumva vaccinul Gardasil 9?Ma intereseaza sa l fac fiicei mele in varsta de 18 ani.Multumesc

Ana Medical Center
3 years ago

Buna ziua! Da, la Ana Medical Center administram acest vaccin. Costul este de 50 de lei. Daca doriti o programare, ne puteti contacta la 0733 550 055.

Ana Medical Center
3 years ago

Buna ziua! Da, avem vaccinul. Il puteti face la noi in clinica. Pentru programare va rugam sa sunati la 0733 550 055.

Ultimele articole