Tiroida in sarcina, tinuta sub control

tiroida in sarcina

Glanda tiroida este responsabila de producerea hormonilor tiroidieni, care au rolul de a regla metabolismul. Tiroxina (T4) si Triiodtironina (T3) sunt hormoni produsi de glanda tiroida si sunt partial compusi din iod. Avand o influenta foarte mare asupra functiilor din organism si a tuturor organelor, glanda tiroida poate afecta (pe langa inima, oase, si creier) fertilitatea.

Femeile sunt de 5 ori mai predispuse sa dezvolte o afectiune a glandei tiroide. O posibila explicatie ar fi ca multe dintre cauzele afectiunilor glandei tiroide sunt autoimune, iar femeile sunt sensibile la astfel de boli.

Tiroida in sarcina, cum afecteaza mama si copilul

Fiind o boala mai des intalnita la femei, trebuie sa vorbim despre ce influenta are tiroida in sarcina. Femeile care sunt diagnosticate cu afectiuni tiroidiene inainte de a ramane insarcinate trebuie sa trateze si sa monitorizeze boala pe toata durata sarcinii. Daca nivelul hormonilor nu este tinut sub control, poate aparea riscul pierderii sarcinii. Monitorizarea trebuie facuta de catre medicul endocrinolog, in colaborare cu ginecologul.

Cele doua forme ale afectiunilor glandei tiroide, hipotiroida si hipertiroida, trebuie tratate si in timpul sarcinii. Femeile care au o forma usoara de hipotiroidie, vor merge lunar la medicul endocrinolog pentru a stabili ce tratament trebuie sa urmeze. Tratamentul se va da in urma analizelor hormonale pe care medicul endocrinolog le va indica. Daca doza zilnica de hormoni tiroidieni este prescrisa corect, nu vor exista efecte adverse. Dimpotriva, organismul va primi o cantitate de hormoni tiroidieni si va functiona la fel ca in cazul unei tiroide sanatoase.

Ce analize facem si cum monitorizam tiroida in sarcina

Sarcina nu este un factor declansator pentru dereglarile glandei tiroide, totusi exista posibilitatea ca hipotiroida sa apara dupa momentul conceperii. In cazul hipertiroidismului, sansele sa apara in timpul sarcinii sunt mult mai mici.
Pentru tiroida in sarcina, analizele hormonale indicate de catre medicul endocrinolog trebuie efectuate lunar. Investigatiile recomandate sunt legate de functia tiroidiana, dar si de o posibila afectiune autoimuna ale tiroidei. Cu alte cuvinte, analizele pentru tiroida in sarcina vor fi pentru hormonul reglator (TSH) si anticorpii antitiroidieni (anti TPO).

Monitorizarea tiroidei, obligatorie dupa nastere

Fie ca vorbim despre perioada sarcinii sau nu, dereglarile si afectiunile glandei tiroide trebuie tratate pe toata durata vietii. De multe ori se intampla ca dupa nastere, o hipotiroidie usoara sau o tiroidita autoimuna sa se agraveze si sa se instaleze permanent. Daca tratamentul nu este urmat dupa nastere, iar glanda tiroida nu mai functioneaza deloc, vor aparea complicatii severe.

Dupa nastere, glanda tiroida trebuie monitorizata la fel de atent ca inainte. De cele mai mult , ori aceasta afectiune nu poate fi tratata definitiv. In situatiile in care tratamentul este intrerupt, in timp pot aparea complicatii precum hipercolesterolemie, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca, sindrom depresiv major, apnee in somn cu moarte subita sau coma hipotiroidiana.

In cazul hipotiroidei, tratamentul poate fi administrat si in timpul alaptarii fara sa afecteze in vreun fel sugarul. Alaptarea este permisa si in cazul unei hipertiroide, medicamentele trecand prin lapte in cantitati foarte mici si nu afecteaza tiroida copilului. Doar in cazul unei hipertiroide tratata cu iod radioactiv nu este permisa alaptarea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole