Exista sarcina dupa cancer: solutii pentru infertilitatea pacientului oncologic

tratament fertilitate cancer

Majoritatea tratamentelor pentru cancer pot afecta temporar sau permanent fertilitatea. Probabilitatea ca tratamentul pentru cancer sa afecteze capacitatea unei persoane de a avea copii depinde de mai multi factori. Cei mai importanti sunt tipul si stadiul cancerului, tipul de tratament si varsta pacientului. Sarcina dupa cancer poate fi obtinuta cu ajutorul unor metode de conservare a fertilitatii, aplicate inainte de inceperea tratamentului. Vorbim in acest articol despre solutiile la care poate apela o persoana bolnava de cancer pentru a-si conserva fertilitatea, dar si care sunt tratamentele cu sanse de succes in lipsa celulelor reproductive proprii.

Este important ca pacienta care isi doreste sa obtina o sarcina dupa cancer sa discute cu medicul despre conservarea fertilitatii, inainte de a incepe tratamentul oncologic. Un specialist ii va oferi o solutie adaptata nevoilor sale.

Fie ca este vorba despre o interventie chirurgicala, despre chimioterapie sau radioterapie, toate pot afecta temporar sau definitiv fertilitatea, atat in cazul unei femei, al unui barbat, dar si al copiilor nevoiti sa urmeze un tratament impotriva cancerului.

Influenta tratamentului asupra fertilitatii

Iata cum actioneaza diferitele tipuri de proceduri medicale folosite pentru combaterea cancerului:

  • interventia chirurgicala. Fertilitatea poate fi afectata de indepartarea chirurgicala a testiculelor, uterului sau ovarelor;
  • chimioterapia. Efectele depind de medicamentul administrat, dar si de marimea dozei. Cele mai multe probleme sunt cauzate de medicamentele numite agenti de alchilare si de medicamentul cisplatina.
  • radioterapie. Radiatiile pot dauna fertilitatii mai mult decat chimioterapia. Si asta in functie de zona afectata de cancer, de dimensiunea campului de radiatii si de doza administrata. De exemplu, dozele mari de radiatii pot distruge unele sau toate ovulele din ovare.
  • terapiile hormonale utilizate pentru a trata anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san la femei, pot afecta fertilitatea. Efectele acestora sunt adesea reversibile si odata ce tratamentul se opreste, fertilitatea poate reveni.

Sarcina dupa cancer: solutii pentru femei

Un specialist in fertilitate poate ajuta persoana supusa tratamentului de cancer sa apeleze la cea mai buna solutie pentru pastrarea fertilitatii sau, in cazul in care nu este posibil, pentru identificarea procedurilor ce pot duce la obtinerea sarcinii.

sarcina dupa cancer

Vorbim in continuare despre solutiile existente pentru pastrarea fertilitatii la femei. Astfel, femeile care vor urma un tratament impotriva cancerului pot opta pentru:

Crioconservarea embrionilor

Crioconservarea embrionilor presupune recoltarea ovulelor, fertilizarea si apoi congelarea lor, pentru a putea fi fertilizate si transferate la o data ulterioara. Cercetarile arata ca embrionii pot supravietui procesului de inghetare si dezghetare pana la 90% din cazuri.

Congelarea ovocitelor

In cadrul congelarii ovocitelor, femeii care urmeaza sa fie supusa tratamentului ii sunt recoltate ovule care sunt apoi congelate. Specialistii atentioneaza insa ca ovocitele congelate nu supravietuiesc crioconservarii la fel de bine ca embrionii umani. Mai multe informatii pe aceasta tema pot fi aflate din articolul 6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre congelarea ovocitele.

Protectie impotriva radiatiilor

In cadrul acestei proceduri, scuturi mici, asemanatoare unor capace, sunt plasate peste ovare pentru a reduce cantitatea de radiatii.

Ooforopexie

In timpul acestei proceduri, ovarele sunt repozitionate chirurgical in pelvis, astfel incat sa se afle in afara campului de radiatii atunci cand o pacienta este supusa radioterapiei. Chiar si asa, ovarele nu sunt intotdeauna protejate. Dupa tratament, este posibil sa fie nevoie ca pacienta sa apeleze la repozitionarea ovarele pentru a putea concepe un copil.

Indepartarea chirurgicala a colului uterin

Indepartarea chirurgicala a colului uterin este o procedura specifica pentru a trata cancerul de col uterin, in stadiu incipient. Astfel, o sectiune mare in forma de con a colului uterin, inclusiv zona canceroasa, este indepartata. Procedura poarta numele de conizatie cervicala.

pierdere fertilitate dupa tratament cancer

Restul colului uterin si al uterului sunt conservate. Alternativ, un chirurg poate indeparta partial sau complet colul uterin si tesuturile conjunctive de langa uter si colul uterin. Acest procedeu medical poarta numele de trahelectomie radicala.

Cancer si fertilitate: solutii pentru barbati

Tratamentele impotriva cancerului pot afecta fertilitatea si in cazul barbatilor. Veste buna este ca si pentru ei exista solutii pentru a-si pastra fertilitatea. Astfel, barbatii care se pregatesc sa urmeze un tratament impotriva cancerului pot apela la:

Crioconservarea spermei

Crioconservarea spermei implica congelarea si depozitarea spermei la o clinica specializata sau la o banca de sperma. Scopul procedurii este ca sperma sa poata fi utilizata la o data ulterioara. Poate fi astfel pastrata timp de mai multi ani.

Protectie impotriva radiatiilor

In cadrul acestei proceduri, scuturi mici, care functioneaza asemanator unor “capace” sunt plasate peste testicule pentru a reduce cantitatea de radiatii la care sunt expuse.

Extractia testiculara a spermei

Dupa tratamentul impotriva cancerului, un barbat poate sa nu mai aiba spermatozoizi in sperma. Este posibil insa sa aiba spermatozoizi sanatosi in testicule. In timpul extractiei testiculare de sperma, medicul indeparteaza bucati mici de tesut testicular. Sperma sanatoasa gasita in acest tesut poate fi folosita pentru a concepe un copil. Sperma poate fi folosita in FIV sau congelata pentru utilizare ulterioara. Aceasta metoda nu este la fel de reusita ca alte moduri de colectare si depozitare a spermei.

Solutii de prezervare a fertilitatii pentru o sarcina la maturitate, in cazul copiilor

Din nefericire, infertilitatea cauzata de tratamentele anticancer poate afecta nu doar femeile si barbatii, ci si copiii. Vestea buna este ca exista solutii de pastrare a fertilitatii si in cazul lor. Iata ce pot face parintii pentru a proteja fertilitatea unui copil care are cancer.

Daca copilul bolnav se afla la varsta pubertatii, optiunile de conservare a fertilitatii pot include crioconservarea ovocitelor sau a spermei.

cum faci copii dupa cancer

De asemenea, in cazul fetelor aflate la o varsta mai mica de cea a pubertatii, dar au nevoie de un tratament impotriva cancerului, se poate opta pentru crioconservarea tesutului ovarian. In timpul acestei proceduri, tesutul ovarian este indepartat chirurgical, inghetat si ulterior dezghetat si reimplantat.

Si in cazul baietilor aflati la o varsta mai mica de pubertate exista o metoda de pastrare a fertilitatii. In cadrul procedurii, tesutul testicular este indepartat chirurgical si inghetat. Metoda se afla inca in cercetari.

Situatii in care nu s-a conservat fertilitatea

In cazul in care ai trecut deja printr-un tratament si nu ai optat pentru conservarea ovocitelor, embrionilor sau a spermei, trebuie sa stii ca exista solutii pentru a obtine sarcina. In cazul in care nu se pot folosi ovule proprii, avem optiunea de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Pentru infertilitate masculina, exista posibilitatea de a folosi sperma donata sau embrioni donati, daca avem asociata si o cauza de infertilitate feminina. Pentru doamnele al caror organism nu pot sustine o sarcina, se poate utiliza disponibilitatea unei mame surogat.

Toate aceste solutii, precum si un protocol corect si complet de testare si prezervare a fertilitatii sunt disponibile in cadrul clinicii noastre. Lucram cu unitati medicale de renume din tara si din strainatate, astfel incat sa identificam cea mai buna solutie, la costuri optime.

Daca ai nevoie de mai multe informatii despre sarcina dupa cancer sau ai o intrebare legata de aceasta tema, ne poti lasa un comentariu sau te poti adresa direct unui specialist al Ana Medical Center, la 0733550055.

surse: mayoclinic.org; cancer.net; nichd.nih.gov

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole