Protectia solara la copii: evita eficient riscurile expunerii la radiatii

protectie solara la copii

Fie ca merg la plaja, in parc sau doar pana la magazin, protectia solara la copii este cruciala pe timpul verii. Ea ajuta la prevenirea afectiunilor grave cauzate de soare, ce depasesc efectele dureroase, dar doar de moment ale arsurilor. Principalul risc este ca cei mici sa dezvolte, mai tarziu, cancer de piele. Dar cum in farmacii si magazine exista o varietate de produse cu acest rol, poate fi dificil sa il alegi pe cel potrivit. Poti afla din acest articol cele mai bune solutii recomandate de medicii dermatologi si pediatri.

Unii specialisti spun ca produsele care au ca rol protectia solara la copii ar trebui sa aiba SPF (factor de protectie solara) de minim 30. Si asta indiferent de varsta celor mici.

Exista insa dermatologi care recomanda produsele cu SPF 50. Sfatul lor vine in conditiile in care oamenii obisnuiesc sa aplice un strat de protectie solara mult mai subtire decat este indicat sau testat de producatori.

De asemenea, atunci cand cauti o crema de protectie solara pentru copii, la fel de important este ca ea sa fie una cu spectru larg. Acest lucru inseamna ca protejeaza atat pentru razele ultraviolete (UVA) – care provoaca bronzarea si imbatranirea pielii, dar si impotriva UVB. Acestea din urma sunt radiatiile ultraviolete care provoaca arsuri solare si cancer de piele.

Protectia solara la copii, creme cu ingrediente minerale si chimice

Dermatologii recomanda sa alegi mai degraba cremele de protectie solara minerale decat pe cele care contin ingrediente chimice. Fiind absorbite de piele, in timp, ele pot duce la aparitia iritatiilor si a alergiilor.

creme protectie solara pentru copii

Tine cont de aceasta recomandare mai ales cand este vorba despre protejarea sugarilor si a copiilor mici, de la 6 luni la 2 ani. Pentru ei, foloseste doar cremele de protectie cu ingrediente minerale. Ele contin oxid de zinc si dioxid de titan. Cele doua componente sunt mai putin iritante sau alergene.

In cazul bebelusilor mai mici de 6 luni, evita folosirea unei creme de protectie solara, indiferent de tipul acesteia. Poti sa il protejezi insa apeland la imbracamintea special conceputa cu protectie solara. Totodata, poti sa il expui doar in intervale orare sigure si un timp foarte scurt.

In ceea ce priveste cremele de protectie solara cu ingrediente chimice, acestea ar putea fi preferate de catre majoritatea persoanelor in locul celor minerale. Motivul il reprezinta faptul ca sunt incolore si nu lasa un strat alb pe piele. Expertii atentioneaza insa ca efectele unor ingrediente continute de acestea, precum oxibenzona si ocinoxatul, ar trebui studiate mai mult inainte de a fi considerate sigure pentru sanatate.

Protectia solara la copii, alegerea produsului potrivit

Produsele de protectie solara pentru copii sunt disponibile intr-o varietate de tipuri si ambalaje, de la spray-uri si geluri pana la lotiuni si creme. Specialistii recomanda cremele si lotiunile. Ele sunt mai eficiente pentru ca ofera o buna acoperire.

In ceea ce priveste spray-urile de protectie solara, acestea asigura o acoperire slaba, neuniforma. Totodata, exista si riscul inhalarii sau al contactului cu ochii in momentul aplicarii.

metode de protectie solara

Toate cremele de protectie solara tind sa se spele atunci cand inoti sau transpiri. De aceea, e important sa reaplici un alt strat atunci cand copilul se uda. Regula este valabila chiar si atunci cand pe eticheta produsului este precizat “rezistent la apa”. Mentionarea facuta de producator inseamna ca cel mic este protejat timp de 40 de minute de activitate in apa sau in timp ce transpira.

Te intrebi daca poti sa ii aplici copilului un produs de protectie solara pentru adulti? Raspunsul este da. Conditia este sa fie o crema cu ingrediente minerale si cu SPF de minim 30.

Alte masuri de protectie solara pentru copii

Aplicarea si reaplicarea cremei de protectie solara pe tot parcursul zilei ajuta la protejarea pielii copilului. Cu toate acesta, poti apela si la alte metode sa il feresti pe cel mic de soarele puternic:

  • Evita sa scoti copilul afara in orele cu radiatii puternice. Specialistii recomanda sa eviti iesirile in intervalul 11:00 – 15:00.
  • Foloseste imbracaminte speciala cu protectie UV, haine care sa acopere tot corpul si accesorii precum sepci sau palarii cu boruri largi.
  • La plaja, asigura-i o zona cu umbra, precum un cort sau o umbrela.

Protectia solara la copii, cu ajutorul ochelarilor

Dupa ce te-ai asigurat ca pielea copilului este protejata, poate te intrebi daca este indicat sau nu ca el sa poarte ochelari de soare.

Specialistii atentioneaza ca expunerea copiilor la lumina puternica a soarelui creste riscul de deteriorare a ochilor. Acest lucru se poate intampla din cauza ultravioletelor. Spre deosebire de ochii adultilor, cei ai copiilor sunt inca in curs de maturizare si nu pot filtra razele UV daunatoare la fel de eficient.

masuri suplimentare protectie solaria la copii

De asemenea, pleoapele copiilor si pielea din jurul ochiului sunt delicate si mai vulnerabile decat cele ale adultilor. Pe termen lung, pot aparea probleme precum cataracta si degenerescenta maculara. Ele pot estompa vederea si pot duce la dezvoltarea pterigionului. Afectiunea este o crestere a tesutului de la suprafata ochiului. Vestea buna este ca tesutul este unul de tip benign.

Un alt efect secundar al expunerii copiilor la prea multa lumina UV ar putea fi fotokeratita. Fenomenul se mai numeste si „orbirea zapezii”. Apare atunci cand razele UV se reflecta pe nisip, apa, gheata si zapada. Poate aparea si daca te uiti la soare. Concret, aceasta afectiune se manifesta ca si cum ai avea un ochi ars de soare. In aceste conditii, pediatrii recomanda ca si copiii sa poarte ochelari de soare.

Cu totii stim ca este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Prin urmare, este recomandanta efectuarea unui control anual, mai ales dupa perioadele prelungite de expunere la soare. Orice formatiune sau pata care apare pe piele si nu se vindeca in 2-3 saptamani trebuie sa iti ridice un semn de intrebare si sa te trimita cu cel mic la medic. La Ana Medical Center, poti face o programare atat la pediatru, cat si la dermatolog, cu un simplu apel la 0733 550 055.

surse: mayoclinichealthsystem.org ; www.nbcnews.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole