Calatoriile in sarcina, intre bucurie si risc pentru mama si fat

calatoriile in sarcina

Daca esti insarcinata si iti doresti sa mergi in vacanta, cel mai bine ar fi sa discuti cu medicul curant despre planurile tale. Majoritatea specialistilor nu interzic calatoriile in aceasta perioada, daca sarcina este una fara complicatii si nu prezinta riscuri. Chiar si asa, ei recomanda unele masuri de precautie. Afla din acest articol detalii despre calatoriile in sarcina.

Decizia de a calatori in sarcina poate fi influentata de mai multi factori. Pe de o parte, in functie de particularitatile fiecarui caz, medicul poate interzice deplasarile. Sau poate impune anumite conditii de transport si de desfasurare a vacantelor.

Dincolo de permisiunea medicului, este posibil ca starea ta fizica sa nu iti permita calatoriile in sarcina pe distante lungi. Unele femei aleg sa nu calatoreasca in primele 12 saptamani de sarcina din cauza starii de greata si a varsaturilor. Tot in aceasta perioada, multe dintre femei se simt foarte obosite. Daca te afli in primul trimestru al sarcinii, nu uita sa iei in calcul si faptul ca, in aceasta perioada, riscul de avort spontan este ridicat. La polul opus, o calatorie in ultimele luni de sarcina poate fi obositoare si inconfortabila. Din aceste considerente, multe femei considera ca momentul potrivit pentru a calatori sau a merge in vacanta este perioada cuprinsa intre 4 si 6 luni de sarcina.

Vom analiza, pe rand, care sunt conditiile pentru a desfasura calatorii in sarcina in siguranta pentru mama si fat.

Calatoriile in sarcina: zborul cu avionul

Concret, cu masurile de precautie adecvate, precum incheierea unei asigurari medicale, si “inarmata” cu informatii despre destinatia in care mergi, te poti pregati de drum, indiferent de perioada sarcinii in care te afli.

Astfel, daca esti gravida si te simti in forma pentru a calatori, poate te intrebi cat de sigur este pentru fat zborul cu avionul. Majoritatea specialistilor dau asigurari ca riscurile pentru fat, generate de expunerea la radiatiile cosmice, sunt neglijabile.

zborul cu avionul in sarcina

Potrivit medicilor, cel mai bun moment pentru a zbura ar fi in trimestrul al II-lea de sarcina. In aceasta perioada, riscul aparitiei urgentelor specifice sarcinii este cel mai scazut. Pe de alta parte, daca esti nevoita sa zbori frecvent in timpul sarcinii, ar trebui sa discuti cu medicul tau. Este posibil ca acesta sa iti recomande limitarea timpului total de zbor, pe toata perioada sarcinii.

Imbarcarea gravidelor, interzisa de unele companii

Sansele de a intra in travaliu sunt, in mod natural, mai mari dupa saptamana 37 de sarcina sau in jurul saptamanii 32, daca ai gemeni. Unele companii aeriene nu permit imbarcarea femeilor aflate aproape de sfarsitul perioadei de sarcina. Inainte de a programa calatoria, verifica politica companiei. Exista operatori de zbor care solicita femeilor insarcinate in mai mult de 28 de saptamani sa prezinte o scrisoare medicala. Documentul trebuie sa confirme data nasterii si sa arate ca gravida nu este expusa riscului de complicatii.

Daca esti insarcinata si planuiesti sa calatoresti cu avionul, medicii recomanda sa bei multa apa si sa te ridici de pe scaun la fiecare aproximativ 30 de minute. De asemenea, poti sa iti cumperi de la farmacie o pereche de ciorapi de compresie. Te vor ajuta sa reduci umflarea picioarelor.

Calatoriile in sarcina: deplasarea cu masina

Pe distante lungi, calatoriile cu masina in sarcina sunt de evitat. Daca sunt totusi necesare, asigura-te ca te opresti, cobori si faci miscare in mod regulat.

riscuri calatorii in sarcina

De asemenea, in cazul in care nu conduci tu, poti face o minima miscare si in masina. De exemplu, poti indoi si roti picioarele si misca degetele de la picioare. Acest lucru va imbunatati circulatia periferica si va reduce disconfortul si rigiditatea. La fel ca in cazul zborului cu avionul, te poate ajuta si purtarea ciorapilor compresivi, in timpul calatoriilor mai lungi. Poti preveni astfel formarea cheagurilor de sange, care iti pot pune in pericol sanatatea si sarcina.

Daca esti nevoita sa faci o calatorie mai lunga cu masina, nu o face pe cont propriu. Asigura-te ca poti imparti distanta de condus cu inca o persoana.

Calatoriile in sarcina: nu uita de asigurarea medicala!

Nu porni la drum fara o asigurare medicala de calatorie. Vei avea astfel mai putine griji. La nevoie, polita va acoperi ingrijirea medicala legata de sarcina, travaliu si nastere prematura. Este acoperit chiar si costul schimbarii datei de intoarcere, in cazul in care apar probleme medicale ce impun incheierea prematura a vacantei.

Indiferent de destinatie, informeaza-te de acasa despre ce unitati medicale se afla acolo unde vei merge. Si asta, pentru cazul in care vei avea nevoie de asistenta medicala de urgenta. Totodata, o idee buna ar fi ca in bagajul de calatorie sa pui si dosarul tau medical cu investigatiile facute in sarcina. Medicii pot folosi informatiile pentru a-ti oferi ingrijirea corespunzatoare.

Alimentatia in timpul calatoriilor in sarcina

Pe langa transport, in vacanta trebuie sa acorzi o atentie sporita si alimentatiei. Ea poate genera probleme digestive. Femeile gravide nu isi pot autoadministra medicamente pentru tratarea acestor episoade neplacute, de aceea este mai bine sa le previi. Afla detalii din articolul Alimente interzise in sarcina: riscuri pentru mama si bebelus.

Starile de oboseala, de ameteala sau de greata sunt frecvente in timpul sarcinii. De aceea, este important ca pe perioada calatoriei cu masina sa te hidratezi si sa mananci alimente cat mai sanatoase. Ele te vor ajuta oferindu-ti energie.

zborul cu avionul in sarcina

De asemenea, verifica intotdeauna sursele de apa pentru baut. Daca ai dubii, consuma doar apa imbuteliata.

Te confrunti cu o problema medicala in sarcina sau vrei sa te asiguri ca starea ta de sanatate iti permite sa calatoresti in siguranta? Cere parerea unui medic cu experienta! Programeaza-te pentru o verificare sau pentru second opinion la un specialist al Ana Medical Center. Suna la 0733 550 055!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole