Ovarul polichistic si rolul lui in obtinerea unei sarcini

sarcina cu sindrom ovare polichistice

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afectiune hormonala care afecteaza milioane de femei aflate la varsta reproductiva. Mai este denumit si sindromul Stein-Leventhal. Cauza exacta este inca necunoscuta. Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat pot ameliora simptomatologia si pot reduce riscul de complicatii pe termen lung. SOP-ul este, de asemenea, si o cauza frecventa de infertilitate. Cum poti obtine sarcina cu sindrom ovare polichistice iti spunem in acest material.

Corpul uman are nevoie de hormoni feminini si masculini pentru a avea o buna functionare. Femeia cu SOP are o cantitate in exces de hormoni masculini ce creeaza probleme la nivelul ovarelor. Pacientele pot avea menstruatii neregulate sau absente, iar ovarele capata aspect caracteristic de “sirag de perle”. Sindromul ovarelor polichistice este o cauza frecventa de infertilitate.

Simptomele Sindromului de Ovare Polichistice

Printre semnele existentei unui ovar polichistic regasim:

  • Exista o tendinta de crestere in greutate, in special in jurul taliei, iar scaderea ponderala este dificila.
  • Exista pilozitate in exces (hirsutism) sau subtierea firului de par.
  • Avem acnee sau zone de hiperpigmentare la nivelul pielii (acantoza negricans).
  • Durerile pelviene si depresia pot fi si ele simptome posibile.
cauze infertilitate feminina

Aceasta afectiune nu este vindecabila, dar poate fi tinuta sub control.

Cauzele ovarului polichistic

Nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei bolii, dar se pare ca la baza acestei afectiuni ar sta nivelul crescut de insulina. Daca exista si obezitate asociata, sansele de a dezvolta acest sindrom este mai mare.

Semnele si simptomele se dezvolta adesea in jurul primei perioade menstruale in perioada pubertatii. Uneori, SOP se dezvolta mai tarziu, de exemplu, ca raspuns la cresterea substantiala a greutatii. Este, de asemenea, posibila si implicarea genetica, intalnindu-se frecvent la rudele de gradul I. Cele mai multe femei sunt diagnosticate la varsta de 20-30 ani, dar se poate intalni si la adolescentele care nu au menstruatii.

Cum punem diagnosticul de sindrom ovare polichistice

Dupa ce medicul va pune intrebari despre istoricul medical al pacientei, acesta va recomanda si efectuarea unui examen pelvin pentru a vedea daca exista mase sau anomalii la nivelul sistemului reproducator.

Pe langa examenul pelvin, se mai pot cere si analize de sange pentru a masura nivelurile de hormoni. Aceste teste pot exclude cauzele dereglarilor menstruale si ale exceselor de androgeni. Pe langa nivelurile de hormoni, se mai poate cere masurarea tolerantei la glucoza si a nivelurilor de colesterol si trigliceride.

investigatii sindrom ovare polichistice

Nu exista un test specific pentru a diagnostica sindromul ovarelor polichistice, insa diagnosticul poate fi pus cand se intalnesc cel putin doua din urmatoarele simptome:

  • Menstruații neregulate. Este cel mai cunoscut si frecvent simptom al SOP. Poti avea mai putin de 9 cicluri menstruale pe an cu o distanta de cel putin 35 de zile intre ele, iar atunci cand apar fluxul sa fie unul abundent.
  • Excesul de hormoni androgeni. Testosteronul este cel mai cunoscut. Nivelurile ridicare de hormoni androgeni provoaca modificari fiziologice precum excesul de par facial, corporal sau o aparitia acneei severe.
  • Ovare polichistice. Ovarele se pot mari si pot fi “imbracate” de microchisturi (mai mult de 12 microchisturi). Drept urmare, ovarele nu mai functioneaza normal.

Sarcina cu sindrom ovare polichistice

Ca sa ramana insarcinata, o femeie trebuie sa ovuleze. Femeile care nu ovuleaza in mod regulat nu elibereaza suficiente ovocite pentru a fi fertilizate. SOP reprezinta 80% din cazurile de infertilitate anovulatoare.

Cu toate acestea, poti obtine sarcina cu sindrom ovare polichistice cu ajutorul tratamentelor de reproducere umana asistata, in functie de caz, inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro. In general, rezerva ovariana este una generoasa si se indica folosirea unei medicatii de stimulare ovariana pentru a recolta ovocitele proprii. Aceasta situatie a fost si in cazul pacientei Roxana Guran, care a obtinut sarcina cu sindromul ovarelor polichistice, din prima incercare de fertilizare in vitro, dupa 4 ani de incercari. Urmareste-i povestea in video de mai jos.

sursa: Ana Medical Center

Daca totusi in urma stimularii ovariene nu s-au putut recolta ovocite proprii, pacienta poate opta pentru fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Despre ovocite donate poti citi mai multe informatii AICI.

Cum tratam sindromul ovarelor polichistice

Tratamentul poate ameliora simptomatologia, nu poate vindeca boala. Astfel, se va indica:

  • contraceptia orala combinata poate regla ciclul menstrual;
  • unele medicamente antidiabetice folosite specific la anumite paciente pot scadea nivelul hormonilor de tip masculin;
  • se pot folosi tratamente dermato-cosmetice pentru ameliorarea hirsutismului si acneei.
medicatie stimulare ovariana

Tratamentul infertilitatii. Scaderea ponderala poate restabili menstruatiile si fertilitatea. Cel mai frecvent medicament folosit este Clomiphene, alaturi de triggeri care ajuta la eliberarea ovocitelor mature.
Uneori, se poate recurge la tehnici de reproducere umana asistata.

Sfaturi generale

Scaderea ponderala are beneficii majore:

  • poate regla ciclul menstrual;
  • poate ameliora hirsutismul (pilozitate in exces);
  • poate ameliora depresia.

Pacientele sunt consiliate in a stopa fumatul.

cauze sindrom ovare polichistice

Sarcina. Sarcina care apare la femeile cu SOP poate asocia diabet gestational, hipertensiune de sarcina si nastere prematura. Studiile recente sugereaza ca medicamentele antidiabetice folosite ca tratament in SOP pot preveni afectiunile descrise mai sus. Copiii nascuti din mamele cu SOP pot petrece mai mult timp la terapie intensiva.

Pacientele cu SOP pot dezvolta in timp hipercolesterolemie care poate duce la afectiunile cardiace, hipertensiune arteriala, rezistenta crescuta la insulina, sindromul metabolic si diabetul zaharat tip II.

Ai o intrebare legata de acest subiect? Incerci sa ramai insarcinata si nu reusesti? E posibil sa te numeri si tu printre femeile care sufera de infertilitate din cauza sindromului de ovare polichistice. Lasa-ne un mesaj, iar specialisti nostri iti vor raspunde in cel mai scurt timp posibil.

[ninja_forms id=1]
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] in in cazul in care vorbim despre chistul ovarin in contextul sindromului ovarelor polichistice, femeile trebuie sa stie ca au sanse de a deveni mame. Fie pe cale naturala, fie cu ajutorul […]

Valentina
2 years ago

Buna ziua ,am probleme hormonale ,nu mi-a venit ciclul de 6saptamini am simbtome legate de sarcina,la uzi îmi zice k vede doar că degrabă vine menstra și ceva ovare polichistice, spune-ți va rog pot sa mai sper că este sarcina?

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Valentina

Buna ziua. Pentru a verifica daca este vorba sau nu de o sarcina, puteti face un test de sange Beta HCG in evolutie la 48 de ore. Acesta are cea mai mare acuratete in identificarea sarcinii, inca din primele zile de la evolutie. Daca doriti, il puteti efectua si la noi in clinica, costa doar 55 lei. Ne puteti suna la 0733.550.055 pentru detalii. Multa sanatate!

Valentina
2 years ago

Multumim mult de ras ,doar k eu sunt din Republica Moldova,cu mare drag voi putea sa vin daca voi fi mai aproape.

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Valentina

In acest caz, va dorim multa sanatate si ne bucuram ca am putut sa va ajutam cu recomandarea noastra online. Numai bine va dorim!

Valentina
2 years ago

Mulțumim mult.

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Valentina

Cu mult drag 🙂

Ionela
2 years ago

Buna ziua. Sunt dg cu sindrom de ovare micropolichistice. Am obtinut o sarcina prin stimulare ovariana si voiam sa stiu daca copilul ( baietel) ar fi putut mosteni un nivel al testosteronului marit , de la mine. Multumesc

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Ionela

Buna ziua. Nu este cazul sa va faceti griji din acest punct de vedere. Multa sanatate!

Estera
1 year ago

Buna eu am sindromul ovarelor polichistice și am rămas însărcinată , am 5 săptămâni nu sa văzut nimic la ecografie .acest sindrom poate face că sa fie o sarcina extrauterina??

Ana Medical Center
1 year ago
Reply to  Estera

Buna ziua. Recomandam sa faceti un test Beta HCG, in evolutie la 48 de ore. Daca valoarea acestuia este de peste 1500, ar trebui sa vedeti si ecografic sarcina. Daca sunteti din Ploiesti si aveti nevoie de suport medical, va asteptam in clinica noastra. Ne puteti suna la 0733.550.055

Madalina Daniela
1 year ago

Buna ziua! In luna August am pierdut sarcina, aveam aproape 5 luni. De atunci menstruația mea este foarte neregulată , foarte scurta, aproape deloc. Nu îmi curge foarte mult si abia ca pătez absorbantul. Ma îngrijorează foarte mult aceasta situație pentru ca vreau sa rămân din însărcinată. Credeți ca ar fi vorba despre ovare polichistice in cazul meu?

Ana Medical Center
1 year ago

Buna ziua. Pot fi multipli factori care influenteaza fertilitatea femeii. Fara o consultatie in clinica, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic. Pentru o a doua opinie medicala, specialistii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge la noi in clinica: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti – 0766 53 65 53.

Andreea Denisa
1 year ago

Buna seara, am probleme cu ovale polichistice si nu rămână insarcinata, ce pot face..?

Ana Medical Center
1 year ago
Reply to  Andreea Denisa

Buna ziua. Pentru a identifica abordarea corecta de tratament in cazul dvs este necesar un consult in clinica. Specialistii nostri pot analiza istoricul dvs medical, dosarul de analize si pot compara cu starea dvs actuala de sanatate pentru a va putea oferi solutia optima, adaptata nevoilor dvs reale. Va asteptam cu drag in clinica, daca ne sunati la 0733 550 055 pentru o programare!

Ultimele articole