Acid folic in preconceptie? Afla de ce!

Folic acid spilling from green pill bottle

Acidul folic este o vitamina si apartine complexului de vitamine de grup B. Este cel mai adesea gasit in legumele verzi (spanac, broccoli, sparanghel) si, in cantitati mici, in paine si produsele lactate.

Cea mai mare cantitate de acid folic este distrusa cu ocazia prepararii termice. Pe de alta parte, produsele lactate sterilizate UHT pastreaza cea mai mare parte a acidului folic.

Doza zilnica recomandata de acid folic este de 0,2-0,3 mg. O dieta echilibrata, care contine legume verzi, va furniza cantitatea suficienta.

Studiile au aratat ca necesarul zilnic de acid folic pentru femeile insarcinate este dublu. Femeia care doreste sa obtina o sarcina trebuie sa ia un supliment de acid folic de 0,4 mg pe zi, pentru a scadea riscul ca fatul sa dezvolte anomalii ale tubului neural (spina bifida). Prin administrarea zilnica de acid folic, acest risc se reduce la jumatate. In Europa, la 10.000 de nou-nascuti, intre 5 si 20 de copii se nasc cu o astfel de malformatie. O parte dintre acestia asociaza si dizabilitati motorii.

In afara reducerii riscurilor discutate mai sus, alte beneficii ale administrarii acidului folic ar fi diminuarea starilor de greata matinala in primele luni de sarcina, precum si scaderea riscului de nastere prematura. Administrarea de acid folic se pare ca reduce riscul de defecte cardiace si urinare la fat.

ACIDUL FOLIC NU TREBUIE OMIS DIN DIETA FEMEILOR CARE PLANIFICA O SARCINA.

CONCLUZII :

– Recomandam tuturor femeilor care doresc sa obtina o sarcina sa inceapa administrarea de acid folic cat mai curand.

– Administrarea zilnica de acid folic reduce la jumatate riscul de spina bifida si malformatiile tip „buza de iepure”.

– Doza zilnica este de 0,4 mg pe zi, cel putin 4 saptamani inainte de obtinerea unei sarcini.

– Daca sarcina este gemelara, doza trebuie crescuta la 4 mg/zi.

– Se continua administrarea de acid folic atat pe parcursul sarcinii, cat si in perioada de alaptare.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] multe cercetari pentru a determina daca acest lucru va avea un impact asupra conceptiei. In schimb, utilitatea lui in evolutia sarcinii este […]

Ultimele articole