Nasterea naturala cu ajutorul anesteziei: cum gestionam durerea la nastere

nastere naturala cu anestezie

Nasterea este un moment de bucurie plin de emotie, speranta si de necunoscut. Este momentul in care se intampla prima intalnire dintre mama si copil. Teama si durerea sunt firesti, dar ele trec cu ajutorul specialistilor de care ai nevoie si cu tehnica necesara in managementul durerii. Nasterea naturala cu anestezie este o procedura de rutina, care ajuta gravida si bebelusul sa pastreze doar amintirile frumoase din acest moment. Afla de la Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, cum abordam corect momentul nasterii.

Nastere naturala cu anestezie

Solutia momentului pentru un control eficient al durerii este anestezia cu ajutorul cateterului – anestezie si cu cateter peridural. Injectarea se face din doua in doua ore sau din trei in trei ore, depinde de pragul de durere al pacientei.

Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie

Exista unitati medicale in care se mai practica rahianestezie fara cateter. Dr. Oana Dumitrescu nu recomanda aceasta abordare pentru ca nu ofera un confort gravidei, iar durerile se resimt in continuare.

Femeia oboseste, este epuizata si nu mai colaboreaza atat de bine cu echipa medicala. In tot acest timp este absolut necesara supravegherea realizata de medicul anestezist.

durere nastere naturala

Durerea in nasterea naturala

In momentul in care incep contractiile, este normal ca pacientele sa se sperie. Este momentul in care femeile tind spre cezariana. Despre contractiile false si cele reale, precum si despre alte semne ale nasterii, puteti citi mai multe aici.

Le explic ca trebuie sa existe o dilatatie pana punem epidurala, cateterul, dar e greu. Depinde de fiecare cum percepe durerea si ce prag al durerii Sunt travalii care dureaza si 10 ore, 12 ore, n-avem de unde sa stim. Exista si situatii in care am mers pana la o dilatatie de 8 centimetri si nu s-a mai putut face nimic si am stat 10 ore in travaliu cu pacienta. Conteaza foarte mult pentru ele sa incerce, sa vada cum e.

Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie
Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie

Cum nasc femeile in Romania

Cum prefera sa nasca romancele (sursa GfK):

  • 55% ar alege nasterea naturala, dar pe masura ce se apropie momentul nasterii, procentul tinde sa se modifice in favoarea nasterii prin operatie cezariana.
  • 40% dintre femeile cu varsta sub 30 de ani prefera nasterea naturala. Dupa 30 de ani, procentul de nasteri prin cezariana depaseste 80%.
  • Pentru 80% dintre romancele care aleg sa nasca prin cezariana, principalul motiv este teama de durere.

Vorbeste cu medicul tau despre tot ceea ce te ingrijoreaza si te framanta, orice clarificare te poate ajuta sa gestionezi mai bine momentul nasterii si sa stii exact ce urmeaza sa se intample. Ai intrebari, nu ezita sa ne lasi un mesaj.

[ninja_forms id=1]
4 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole