Menstruatia. De la menarha, la menopauza – semne ca exista o problema.

dereglari menstruale control ginecologie

Menstruatia reprezinta scurgerea periodica prin vagin a mucoasei uterine si a ovulului eliberat de ovar, daca nu a fost fecundat de spermatozoizi, impreuna cu o cantitate mica de sange. Aceasta actiune are loc intre varsta pubertatii si pana cand femeia intra la menopauza. Rolul menstruatiei este de a curata si a pregati uterul pentru o eventuala sarcina.
Cand are loc? Prima menstruatie, numita medical menarha, apare, de obicei, in jurul varstei de 12 ani, dar sunt si situatii in care se manifesta la 9 ani sau mai tarziu putin. Initial, fluxul de sange este scazut, iar culoarea este maronie, urmand ca scurgerile sa devina mai semnificative cantitativ, iar culoarea sa devina rosie. Prima menstruatie ar fi bine sa fie insotita si de o prima vizita la ginecolog, daca acest lucru nu s-a intamplat deja, considera dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie Ana Medical Center.


Cat dureaza? Menstruatia apare, in medie, la 28-30 de zile si dureaza intre 3 si 7 zile, in functie de persoana. Cantitatea de sange eliminata este mica, 20-70 de mililitri, putand varia de la luna la luna. La inceput, sangerarile sunt neregulate si pot veni ori mai devreme, la 20-21 de zile, ori mai tarziu, la 40-45 de zile. Practic, intervalul la care apare depinde de momentul ovulatiei, adica de eliberarea ovulului de catre ovar. La ciclurile regulate, acest lucru se intampla in a 14-a zi, prima zi fiind considerata atunci cand apare sangerarea.
Dereglari. Uneori, ciclurile menstruale pot fi prea frecvente (afectiune numita polimenoree), abundente (menoragie), dureroase (dismenoree) sau absente (amenoree). Aceste situatii anunta, de obicei, dereglari hormonale sau diverse afectiuni cauzate de stres, activitate fizica intensa, depresie ori tulburari psihice. Pentru un diagnostic corect, insa, e nevoie de o vizita in cabinetul ginecologic si de un set complet de analize.
Sangerarile lungi si/sau abundente. Menstruatiile care tin mai mult de 5-6 zile, precum si cele abundente, in care sunt prezente si cheaguri mari de sange, necesita o atentie deosebita si o vizita la medicul specialist, pentru a descoperi cauza. Poate fi vorba de o afectiune minora, precum un dezechilibru hormonal sau un efect advers al vreunui medicament, dar la fel de bine poate fi vorba despre afectiuni severe ale ovarelor sau uterului, inclusiv tumori.
Lipsa menstruatiei. Oricat de neplacuta ar fi pentru unele femei, in cazul menstruatiei, pauzele lungi si dese nu reprezinta deloc cheia unui mare succes, ci o problema. Se poate ca o dereglare sa impiedice ovarele sa produca estrogenul si progesteronul necesar declansarii ovulatiei, aparand un exces de hormoni masculini, sau sa existe o cauza de natura hipotalamica, precum tumori encefalice, deficiente nutritionale, deficit de greutate sau de gonadotropine. Probleme pot avea si femeile anorexice, cele obeze sau cele care fac sport de performanta. Asta, desigur, daca nu este vorba despre o sarcina.
Menopauza. Odata cu inaintarea in varsta, menstruatiile femeii incep sa scada cantitativ, iar apoi sa se rareasca. Iar dupa 12 luni fara sangerari vaginale, deja putem vorbi despre menopauza, adica sfarsitul perioadei reproductive. Menopauza se instaleaza, de regula, intre 40 si 55 de ani. La noi in tara, acest lucru se intampla, de obicei, in jurul varstei de 50 de ani.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments