Inseminarea intrauterina: cand se recomanda si care sunt sansele de reusita

inseminare intrauterina in ploiesti

Daca incerci de ceva timp sa ramai insarcinata si nu reusesti, daca ai deja un diagnostic de infertilitate de cauza necunoscuta sau daca sperma partenerului tau contine un numar mic de spermatozoizi, medicul ti-ar putea recomanda sa apelezi la inseminare intrauterina. Aceasta este o procedura simpla de reproducere umana asistata medical, neinvaziva, care te-ar putea ajuta sa ramai insarcinata. Iata cum se desfasoara si care sunt sansele de reusita.

Inseminarea intrauterina (IUI) este o metoda de inseminare artificiala. Procesul consta in prepararea si livrarea unei cantitati foarte concentrate de spermatozoizi activi, mobili, direct prin colul uterin, in uter. De obicei, procedura medicala se realizeaza in timp ce pacienta ia medicamente pentru a stimula ovulatia.

Inseminare intrauterina in Ploiesti: indicatii

Capacitatea de reproducere a unui cuplu sau a unei femei, de a ramane insarcinata, depinde de o multime de factori, iar inseminarea intrauterina este folosita, cel mai des, la persoanele care:

  • apeleaza la sperma donata. Daca esti singura sau partenerul tau nu are o sperma de calitate, poti apela la sperma donata.Daca statusul tau de sanatate reproductiva este in regula, poti apela la inseminare intrauterina pentru a ramane insarcinata.
  • au diagnostic de infertilitate inexplicabila. Inseminarea intrauterina se foloseste ca prim tratament atunci cand exista diagnosticul de infertilitate inexplicabila.
  • au infertilitate cauzata de endometrioza. Problemele de fertilitate pot aparea atunci cand tesutul care captuseste mucoasa uterului creste in afara lui. Aceasta se numeste endometrioza. In aceasta situatie de infertilitate, prima abordare de tratament este utilizarea medicamentelor pentru a obtine ovocite de buna calitate, impreuna cu efectuarea inseminarii intrauterine. Mai multe despre endometrioza, aici: Endometrioza, boala infertilitatii: cum obtinem sarcina

Infertilitate masculina usoara

Unele cupluri au probleme in a obtine sarcina, din cauza calitatii spermei. Cu ajutorul spermogramei, se verifica cantitatea, dimensiunea, forma sau motilitatea spermatozoizilor.

preparare sperma pentru inseminare intrauterina

Procedura de inseminare intrauterina cuprinde si prelucrarea spermei, ajutand la separarea spermatozoizilor de calitate superioara, de cei de calitate inferioara. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Tratament pentru infertilitate masculina: afla care sunt cele mai bune solutii.

Infertilitatea factorului cervical

Problemele cu colul uterin pot cauza infertilitate. Colul uterin este capatul ingust, inferior, al uterului, care ofera deschiderea dintre vagin si uter. Colul uterin produce mucus in jurul perioadei in care ovarul elibereaza un ovul, respectiv la ovulatie. Mucusul ajuta sperma sa calatoreasca din vagin catre oricare dintre trompele uterine, unde asteapta ovulul. Daca mucusul cervical este prea gros, poate impiedica deplasarea spermatozoizilor. De asemenea, colul uterin poate impiedica sperma sa ajunga la ovul. De asemenea, cicatricile cum ar fi cele cauzate de o biopsie sau alte proceduri, pot produce ingrosarea colului uterin. Cum inseminarea intrauterina ocoleste colul, sarcina este mai probabila.

Infertilitatea factorului ovulativ

Inseminarea intrauterina este o metoda de tratament in obtinerea sarcinii si pentru femeile care se confrunta cu probleme de ovulatie. Aceste probleme includ lipsa ovulatiei sau o rezerva ovariana scazuta. Despre aceasta situatie, poti afla mai multe din articolul Test AMH in Ploiesti: cum obtii Sarcina atunci cand Rezerva Ovariana este Scazuta.

Alergie la sperma

Rareori, o alergie la proteinele din materialul seminal poate provoca o reactie. Un prezervativ te poate proteja de simptome, dar impiedica si sarcina. In cadrul unei proceduri IUI, multe dintre proteinele din material seminal sunt indepartate inainte ca spermatozoizii sa fie introdusi.

Dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrica – Ginecologie, cu competente in infertilitate, prezinta, in videoul de mai jos, cele mai importante informatii legate de inseminarea intrauterina.

Pentru mai multe informatii pe teme medicale, ne poti urmari si pe canalul de YouTube al Ana Medical Center, pe care il poti accesa aici.

Inseminare intrauterina in Ploiesti: pas cu pas

Procedura IUI in sine dureaza doar cateva minute, odata ce proba de sperma este pregatita. Nu sunt necesare medicamente sau analgezice. In timp ce stai intinsa pe o masa ginecologica, iti pui picioarele in etrieri. Medicul foloseste un speculum pentru a deschide peretii vaginului. In timpul procedurii, medicul face urmatoarele:

  • pune flaconul cu sperma prelucrata la capatul unui tub lung, subtire si flexibil, numit cateter;
  • plaseaza cateterul in vagin, prin colul uterin si in uter;
  • impinge proba de sperma prin tub, in uter;
  • indeparteaza cateterul si apoi speculum.

Dupa ce spermatozoizii sunt injectati in uter, te intinzi pe spate pentru o scurta perioada de timp. Odata terminata procedura, te poti imbraca si continua rutina zilnica.

Inseminare intrauterina: riscuri

Inseminarea intrauterina este o procedura simpla si sigura. Riscul ca acesta sa provoace probleme grave de sanatate este scazut.

inseminare intrauterina tratament pentru sarcina

Riscurile includ:

  • infectie: exista o probabilitate redusa de infectie dupa IUI;
  • o mica sangerare vaginala: aceasta poate fi produsa de deplasarea cateterului, dar nu influenteaza sansele de obtinere a sarcinii;
  • sarcina multipla: atunci cand medicamentele pentru fertilitate sunt utilizate impreuna cu IUI, cresc sansele de a avea o sarcina multipla, inclusiv de travaliu timpuriu si greutatea mica la nastere.

Sanse de reusita

Specialistii Ana Medical Center estimeaza ca sansele de reusita pentru o inseminare intrauterina in Ploiesti sunt de 10-15% per procedura. Tot ei, recomanda efetuarea a 4-5 proceduri, pentru a ajunge la o sansa de reusita de aproximativ 75%.

Inseminare intrauterina vs FIV

Majoritatea cuplurilor vor apela la inseminarea intrauterina inainte de a face o procedura de fertilizare in vitro (FIV). Si asta pentru ca IUI este mai accesibila si mai putin invaziva. Exista insa cazuri cand medicul curant recomanda din prima apelarea la FIV, ca de exemplu in cazul femeilor trecute de o anumita varsta sau cu o rezerva ovariana scazuta.

Daca si tu incerci sa ramai insarcinata, dar fara niciun rezultat, te asteptam la Ana Medical Center pentru a cauta impreuna cauza pentru care bebelusul intarzie sa apara, dar si pentru a vedea care este solutia de tratament in cazul tau. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055 pentru a stabili o intalnire cu unul dintre specialistii nostri.

surse: mayoclinic.org; my.clevelandclinic.org

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole