Testarea pentru streptococ B, in sarcina: evita complicatii ce pot pune in pericol viata bebelusului

tratament streptococ B in sarcina

Aproximativ 25% dintre gravide sunt infectate cu streptococ de grup B, dar nu stiu acest lucru, pentru ca nu au simptome. Transmis la bebelus, in timpul nasterii vaginale, poate provoca infectii severe si chiar sa puna viata nou-nascutului in pericol. De aceea, un rol deosebit de important o are testarea pentru streptococ B, in sarcina. Iata cand se recomanda sa fie facuta.

Streptococ B in sarcina: cand se face testarea

Infectia cu streptococ de grup B este cauzata de bacteriile care se gasesc, de obicei, in vaginul sau zona rectala a unei persoane. O femeie insarcinata poate transmite bacteria copilului in timpul nasterii vaginale, ceea ce poate genera complicatii. De asemenea, sugarii, adultii in varsta sau persoanele cu un sistem imunitar slabit sau subdezvoltat prezinta mai multe riscuri de complicatii de la streptococul de grup B.

Majoritatea nou-nascutilor care se infecteaza nu se imbolnavesc. Cu toate acestea, streptococul de grup B poate provoca infectii severe si chiar poate pune viata in pericol, in cazul unui procent mic de nou-nascuti. Din cauza acestui risc, medicul care iti urmareste sarcina te testeaza, ca parte a ingrijirii prenatale de rutina.

testare streptococ B in sarcina

Se recomanda ca toate gravidele sa fie testate pentru streptococ de grup B, intre saptamanile 35 si 37 de sarcina. Testarea implica prelevarea de secretii din vagin si rect, pe un tampon, proba fiind apoi trimisa la laborator. Daca esti din zona, poti face testarea si la Ana Medical Center, precum si o serie de alte analize de laborator, ale caror preturi le poti consulta aici.

De asemenea, pe langa analizele din sarcina, o importanta deosebita o au si analizele din preconceptie. Despre acestea, vorbeste dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, in videoul de mai jos. Pe dr. Denisa Nica o gasesti la Ana Medical Center, unde poti face si tu o programare, sunand la 0733 550 055

Mai multe informatii despre sanatatea ta intima, despre sarcina, dar si despre probleme de fertilitate, poti afla de pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Tipuri de infectie la nou-nascut, provocate de streptococ B in sarcina

La nou-nascuti, aceasta infectie este de doua feluri, respectiv:

  • timpurie: apare inainte ca bebelusul sa implineasca 7 zile si se poate manifesta prin sepsis, pneumonie sau meningita;
  • tardiva: apare dupa 7 zile, iar riscul persista pana ce copilul implineste varsta de 3 luni. Aceasta infectie se manifesta prin meningita.

Copiii care supravietuiesc acestei infectii pot sa ramana cu sechele, precum cele neurologice, deficiente de auz, deficiente de vedere, dificultati de invatare.

In acest context, este indicat ca toate femeile sa fie testate in saptamanile 35-37 de sarcina. Daca rezultatul este pozitiv, gravida trebuie tratata imediat. De asemenea, tratamentul poate fi administrat chiar si in timpul travaliului, pentru a preveni raspandirea la nou-nascut.

Raspandire: cum se transmite streptococul de grup B

Bacteriile ce cauzeaza infectia cu streptococ de grup B apar in mod natural in unele zone ale corpului, cum ar fi intestinele, tractul genital si urinar. Adultii nu se pot infecta prin contact sexual sau din impartirea alimentelor sau a bauturilor cu o persoana infectata. In schimb, streptococul este transmis cu usurinta in timpul nasterii vaginale, la bebelus. In schimb, streptococul de grup B nu afecteaza fatul cand acesta se afla inca in uter. Administrarea de antibiotic reduce riscul de infectare a copilului.

streptococ B in sarcina

Screeningul pentru streptococul de grup B in timpul sarcinii a scazut numarul de cazuri de infectare la nou-nascuti. Chiar si asa, aproximativ 4% dintre bebelusii care dezvolta infectia mor din aceasta cauza.

Simptome ale streptococ B in sarcina

Majoritatea adultilor nu prezinta simptome de streptococ de grup B. Atunci cand se manifesta, provoca simptome la unele gravide, persoanele in varsta sau la persoanele cu anumite afectiuni medicale, dar acest lucru este rar intalnit. Aceste simptome includ:

  • febra, frisoane si oboseala;
  • respiratie dificila;
  • dureri in piept;
  • rigiditate musculara.

Simptomele streptococului B la bebelusi

tratament streptococ B la bebelusi

Nou-nascutii infectati cu streptococ B au simptome precum:

  • febra;
  • dificultate la hranire;
  • iritabilitate;
  • dificultati de respiratie;
  • lipsa de energie.

Simptomele se pot complica rapid, deoarece nou-nascutii nu au o imunitate puternica.

Tratament pentru streptococ B

In cazul in care esti insarcinata, iar analizele arata un rezultat pozitiv pentru streptococul de grup B, medicul iti va administra antibiotic. Si asta pentru a preveni transmiterea infectiei la copil. Tratamentul cu antibiotic iti poate fi administrat intravenos, chiar si in timpul travaliului si al nasterii. Cel mai frecvent antibiotic pentru tratarea streptococilor de grup B este penicilina sau ampicilina.

In cazul in care este transmis, totusi, la nou-nascut, in ciuda testarii si a tratamentului, copilul va urma si el tratament cu antibiotic, administrat intravenos.

Complicatii

Medicii neonatologi trebuie sa supravegheze nou-nascutul in cazul in care prezinta semne ale infectiei. Sugarii infectati cu streptococ de tip B pot dezvolta:

  • meningita;
  • pneumonie;
  • sepsis.

Aceste boli le pot pune viata in pericol. Majoritatea sugarilor nu dezvolta probleme pe termen lung. Cu toate acestea, aproximativ 25% dintre bebelusii cu meningita cauzata de streptococ de tip B dezvolta paralizie cerebrala.

Daca esti insarcinata, fa tot ce poti pentru a asigura sanatatea bebelusului tau. Respecta calendarul vizitelor la medic si efectueaza investigatiile recomandate. Medici cu experienta atat in monitorizarea sarcinii, cat si in asistarea la nastere, gasesti la Ana Medical Center. Pe membrii echipei noastre ii poti vedea aici, iar pentru programari, poti suna la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole