Infectia cu streptococ B in sarcina

streptotoc b tratament nastere

Aproximativ 25% dintre gravide sunt infectate cu streptococ de grup B, dar nu stiu acest lucru, pentru ca nu au simptome. Transmis la bebelus, in timpul nasterii vaginale, poate provoca infectii severe si chiar sa puna in pericol viata nou-nascutului. De aceea, un rol deosebit de important o are testarea pentru streptococ B in sarcina. Iata cand se recomanda a fi facuta aceasta testare.

Streptococ B in sarcina

Infectia cu streptococ de grup B este cauzata de bacteriile care se gasesc de obicei in vaginul sau zona rectala a unei persoane. O femeie insarcinata poate transmite bacteria copilului in timpul nasterii vaginale, ceea ce poate genera complicatii.

De asemenea, sugarii, adultii in varsta sau persoanele cu un sistem imunitar slabit sau subdezvoltat prezinta mai multe riscuri de a dezvolta complicatii de la streptococul de grup B.

Majoritatea nou-nascutilor care se infecteaza nu se imbolnavesc. Cu toate acestea, streptococ de grup B poate provoca infectii severe si chiar care poate pune viata in pericol in cazul unui procent mic de nou-nascuti. Din cauza acestui risc, medicul care iti urmareste sarcina te testeaza ca parte a ingrijirii prenatale de rutina. In cazul in care analiza pentru streptococ de grup B iese pozitiva, vei urma un tratament cu antibiotic.

Se recomanda ca toate gravidele sa fie testeate pentru streptococul de grup B, intre saptamanile 36 si 37 de sarcina.

****

Cum obtineti streptococul din grupa B?
Bacteriile GBS apar in mod natural in zone ale corpului, cum ar fi intestinele si tractul genital si urinar. Adultii nu o pot obtine din contactul de la persoana la persoana sau din impartirea alimentelor sau bauturii cu o persoana infectata. Expertii nu sunt pe deplin siguri de ce bacteria se raspandeste, dar stiu ca este potential daunatoare pentru bebelusi si persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Cand esti testat pentru streptococul de grup B?
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda screening-ul de rutina pentru streptococul de grup B in toate sarcinile. Esti testat pentru GBS intre saptamanile 36 si 37 de sarcina. Testarea streptococica de grupa B implica furnizorul dumneavoastra sa preia un tampon din vagin si rect si apoi sa il trimita la un laborator pentru analiza.

Poate streptococul de grup B sa afecteze un fat in curs de dezvoltare?
GBS nu afecteaza fatul cand acesta se afla inca in uter. Cu toate acestea, copilul dumneavoastra poate obtine GBS de la dumneavoastra in timpul travaliului si al nasterii. Luarea de antibiotice pentru GBS reduce sansele de a-l transmite copilului dumneavoastra.

Cum obtine un copil GBS?
Exista doua tipuri principale de streptococ din grupa B la bebelusi:

Infectie cu debut precoce: Majoritatea copiilor (75%) cu GBS se infecteaza in prima saptamana de viata. Infectia cu GBS apare de obicei in cateva ore dupa nastere. Copiii prematuri se confrunta cu un risc mai mare daca se infecteaza, dar majoritatea bebelusilor care sufera de GBS sunt nascuti la termen.
Infectie cu debut tardiv: infectia cu GBS poate aparea si la sugari la o saptamana pana la trei luni dupa nastere. Infectia cu debut tardiv este mai putin frecventa si este mai putin probabil sa duca la moartea unui copil decat infectia cu debut precoce.
Cat de comun este GBS?
Screeningul pentru streptococul de grup B in timpul sarcinii a scazut numarul de cazuri. Potrivit CDC, aproximativ 930 de copii sufera de GBS cu debut precoce, iar 1.050 sufera de GBS cu debut tarziu. Aproximativ 4% dintre bebelusii care dezvolta GBS vor muri din cauza acestuia.

Simptome si cauze
Care sunt simptomele streptococilor de grup B?
Majoritatea adultilor nu prezinta simptome de streptococ de grup B. Poate provoca simptome la persoanele in varsta sau la persoanele cu anumite afectiuni medicale, dar acest lucru este rar. Aceste simptome includ:

Febra, frisoane si oboseala.
Respiratie dificila.
Dureri in piept.
Rigiditate musculara.
Nou-nascutii cu GBS au simptome precum:

Febra.
Dificultate la hranire.
Iritabilitate.
Dificultati de respiratie.
Lipsa de energie.
Aceste simptome pot deveni serioase rapid, deoarece nou-nascutii nu au imunitate. Infectia cu streptococul de grup B poate duce la probleme grave, cum ar fi sepsis, pneumonie si meningita la sugari.

Pot transmite streptococul grupei B partenerului meu?
Alte persoane care locuiesc cu tine, inclusiv alti copii, nu risca sa se imbolnaveasca.

Diagnostic si teste
Voi fi testat pentru streptococul de grup B?
Da, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va va testa pentru GBS la sfarsitul sarcinii, in jurul saptamanii 36 pana la 37.

Obstetricianul dumneavoastra foloseste un tampon de bumbac pentru a obtine mostre de celule din vagin si rect. Acest test nu doare si dureaza mai putin de un minut. Apoi, proba este trimisa la un laborator unde este analizata pentru streptococul de grup B. Majoritatea oamenilor primesc rezultatele in 48 de ore. Un rezultat pozitiv al culturii inseamna ca esti purtator de GBS, dar nu inseamna ca tu sau copilul tau te vei imbolnavi.

Daca utilizati o moasa, s-ar putea sa vi se ofere instructiuni despre cum sa va testati acasa si sa trimiteti tamponul la un laborator.

Este streptococul de grup B o ITS?
Nu, streptococul de grup B nu este o ITS (infectie cu transmitere sexuala). Tipul de bacterie care provoaca GBS traieste in mod natural in vagin sau rect. Nu provoaca simptome pentru majoritatea oamenilor.

Management si tratament
Ce se intampla daca testul pozitiv pentru streptococul de grup B in timpul sarcinii?
Furnizorii de asistenta medicala previn infectia cu GBS la copilul dumneavoastra tratandu-va cu antibiotice intravenoase (IV) in timpul travaliului si al nasterii. Cel mai frecvent antibiotic pentru tratarea streptococilor de grup B este penicilina sau ampicilina. A-ti administra un antibiotic in acest moment ajuta la prevenirea raspandirii GBS de la tine la nou-nascut. Nu este eficient sa tratezi GBS mai devreme decat la nastere. Antibioticele functioneaza cel mai bine atunci cand sunt administrate cu cel putin patru ore inainte de del eu foarte. Aproximativ 90% dintre infectii sunt prevenite cu acest tip de tratament.

O exceptie de la momentul tratamentului este atunci cand GBS este detectat in urina. Atunci cand este cazul, tratamentul cu antibiotice orale incepe atunci cand este identificat GBS (indiferent de stadiul sarcinii). Antibioticele ar trebui totusi administrate prin IV in timpul travaliului.

Orice persoana insarcinata care a dat nastere anterior unui copil care a dezvoltat o infectie cu GBS sau care a avut o infectie urinara in aceasta sarcina cauzata de GBS va fi, de asemenea, tratata in timpul travaliului.

Cum se trateaza streptococul de grup B la nou-nascuti?
Unii bebelusi sufera in continuare de infectii cu GBS, in ciuda testelor si a tratamentului cu antibiotice in timpul travaliului. Furnizorii de asistenta medicala ar putea preleva o proba de sange sau lichid spinal al copilului pentru a vedea daca copilul are infectie GBS. Daca copilul tau are GBS, este tratat cu antibiotice prin IV.

Prevenirea
Cum imi pot reduce riscul de streptococ de grup B?
Oricine poate obtine GBS. Unii oameni sunt expusi unui risc mai mare din cauza anumitor conditii medicale sau a varstei. Urmatorii factori cresc riscul de a avea un copil nascut cu streptococ de grup B:

Ai fost testat pozitiv pentru GBS.
In timpul travaliului faci febra.
Mai mult de 18 ore trec intre spargerea apei si nasterea copilului.
Aveti afectiuni medicale precum diabet, boli de inima sau cancer.
A fi testat pentru GBS si a lua antibiotice (daca sunteti pozitiv) este cel mai bun mod de a va proteja copilul de infectie.

Perspective / Prognoza
Care sunt problemele pe termen lung ale streptococilor din grupa B la nou-nascuti?
Sugarii cu GBS pot dezvolta meningita, pneumonie sau sepsis. Aceste boli pot pune viata in pericol. Majoritatea sugarilor nu dezvolta probleme pe termen lung; cu toate acestea, aproximativ 25% dintre bebelusii cu meningita cauzata de GBS dezvolta paralizie cerebrala, probleme de auz, dificultati de invatare sau convulsii.

Pot fi testat din nou pentru streptococul de grup B?
Nu, odata ce ai testat pozitiv pentru GBS, esti considerat pozitiv pentru restul sarcinii. Nu vei fi re-testat.

Am nevoie de tratament pentru streptococul de grup B daca am cezariana?
Nu, nu ai nevoie de antibiotice daca ai nastere prin cezariana. Cu toate acestea, veti fi testat in continuare pentru GBS, deoarece travaliul ar putea incepe inainte de cezariana programata. Daca ti se rupe apa si ai GBS pozitiv, bebelusul tau este expus riscului de a contracta boala.

******

Infectia cu streptococ B este cea mai frecventa cauza infectioasa care pune in pericol viata nou-nascutului si care afecteaza inclusiv mama. In mod normal, streptococul B se gaseste la nivelul vaginului, rectului si in flora orala. Aceasta infectie se transmite de la mama la copil in timpul nasterii. Sa vedem ce e de facut.

Femeile insarcinate care au luat streptococul B pot suferi de cistita, infectii la nivelul uterului sau pot aduce pe lume un fat decedat. Infectia cu streptococ de grup B poate duce la aparitia endocarditei sau a meningitei. Dupa nastere, aceasta bacterie duce la aparitia infectiilor urinare si a abcesului pelvin.

Copiii care supravietuiesc acestui tip de infectie pot ramane cu sechele

La nou-nascuti, aceasta infectie este de doua feluri: timpurie – apare inainte ca bebelusul sa implineasca 7 zile si se manifesta prin sepsis, pneumonie sau meningita, si tardiva – apare dupa 7 zile, iar riscul persista pana ce copilul implineste varsta de 3 luni. Aceasta infectie se manifesta prin meningita. Copiii care supravietuiesc acestei infectii pot sa ramana cu deficiente de auz, de vedere, vor intampina dificultati de invatare sau vor avea diferite sechele neurologice.

In acest context este indicat ca toate femeile sa fie testate in saptamanile 35-37 de sarcina. Daca rezultatul este pozitiv, femeia trebuie tratata in timpul travaliului, pentru a preveni raspandirea bacteriei la nou-nascut.

Tratamentul se va administra in timpul nasterii

Daca rezultatul este unul negativ, medicii nu vor exclude posibilitatea infectiei, deoarece acesta poate aparea si daca recoltarea secretiilor nu a fost facuta corespunzator. Rezultatul poate fi influentat si daca viitoarea mamica este sub tratament cu antibiotice. In aceste cazuri se vor lua in considerare urmatorii factori de risc, care sunt atribuiti infectiei cu streptococ B:

o nastere anterioara a unui copil nascut cu infectia invaziva;

nastere declansata inainte de saptamana 37;

ruperea membranelor in timpul nasterii dureaza mai mult de 18 ore;

in timpul nasterii femeia are febra de peste 38 de grade.

Tratamentul in cazul infectiei cu streptococ B consta in:

administrarea ampicilinei in timpul travaliului sau a nasterii;

femeilor alergice la ampicilina li se va administra Clindamycin sau Eritromicina Atb;

Vancomicina este un alt antibiotic care poate fi administrat in cazul infectiei cu streptococul de grup B;

Medicii neonatologi trebuie sa supravegheze nou-nascutul in cazul in care prezinta semne ale infectiei.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole