Gemeni prin fertilizare in vitro

In ultimii 40 de ani, a crescut numarul de sarcini gemelare. O explicatie este data de perechile de gemeni prin fertilizare in vitro. Practic, numarul gemenilor s-a dublat, conform site-ului futura-sciences.com. Principalul motiv il reprezinta asadar numarul din ce in ce mai mare al cuplurilor care apeleaza la proceduri de reproducere umana asistata. Un sfert dintre sarcinile care se dezvolta ca urmare a unei fertilizari in vitro sunt gemelare.

De ce gemeni prin fertilizare in vitro?

Dr. Denisa Nica

Numarul sarcinilor multiple in caz de fertilizare in vitro depinde in cea mai mare parte de numarul de embrioni transferati.

Decizia privind numarul de embrioni care vor fi implantati este luata de medicul curant, impreuna cu cuplul, in functie de cati embrioni au rezultat in urma procedurii si de calitatea acestora. Tot ce e suplimentar se congeleaza pentru o eventuala procedura ulterioara. Tendinta este de tranfer singular, dar decizia finala are in vedere o serie de aspecte. In Romania se merge, de regula, pe implantarea a doi embrioni.

dr. Denisa Nica, medic primar obsterica-ginecologie, specialist in infertilitate

Transferul a mai mult de doi embrioni este discutabil tocmai in contextul de probabilitate ridicata de a avea gemeni prin fertilizare in vitro, chiar tripleti. Sarcinile multiple sunt sarcini cu risc.

Prin urmare, decizia trebuie sa fie extrem de bine calculata si argumentata, chiar daca exista posibilitatea de a reduce numarul de embrioni dupa implantare.

Sarcini gemelare obtinute prin FIV, in functie de varsta mamei

Decizia privind numarul de embrioni transferati este influentata si de varsta mamei. In cazul mamelor tinere, la care poate fi suficient transferul unui singur embrion, exista varianta in care embrionul se poate divide in doua. Astfel pot aparea gemenii zigoti, identici, care provin din aceeasi celula.  

sursa: Top Doctors UK

In cazul femeilor care au peste 37 de ani, de obicei se recurge la transferul a doi embrioni, din cauza ca receptivitatea uterului si calitatea embrionilor scad odata cu inaintarea in varsta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole