Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Nodul la san sau chist. Care este diferenta?

Aparitia unui nodul la san este motiv de panica pentru 40% dintre femei, care vor depista o astfel de formatiune la un moment dat in viata lor. Desi 9 din 10 noduli la san sunt necancerosi, prezenta lor trebuie evaluata de catre medic pentru a exclude diagnosticul de cancer mamar. Acelasi lucru se recomanda si in cazul chisturilor la san, cu care adesea sunt confundati nodulii.

Citeste mai mult

Ecografia transfontanelara la nou-nascut

Ecografia transfotanelara la nou-nascut este una dintre investigatiile pediatrice recomandate in prima parte a vietii. Ce varsta trebuie sa aiba bebelusul pentru a face aceasta analiza si cand se impune investigatia, aflati din materialul urmator.

Citeste mai mult

Ecografia de sold, indicatie in cazul displaziei de sold

Ecografia de sold este o investigatie indicata in primele 6 luni de viata ale bebelusului pentru depistarea displaziei de sold. Examenul cu ultrasunete este o analiza lipsita de riscuri, non-invaziva si nedureroasa. In clinica noastra, dr. Catalin Ignat este specialist in imagistica si realizeaza ecografii de sold.

Citeste mai mult

Ecografie tiroidiana. La ce ne ajuta.

Diagnosticarea prin ecografie tiroidiana vizeaza afectiunile care apar la glanda tiroida. Ecografia foloseste ultrasunete pentru a masura cu exactitate dimensiunea si forma glandei, fiind astfel o metoda nonivaziva. Femeile sunt mai afectate decat barbatii de problemele glandei tiroide. 

Citeste mai mult

Ecografia mamara: afla de la ce varsta este indicata

Ai nevoie de ecografie mamara?

  • daca ai intre 20 si 35 de ani, o ecografie mamara la 1-2 ani, unele opinii merg pana la o ecografie la 3 ani
  • intre 30 si 40 de ani, anual, iar la indicatie se poate face mamografie (sigur ca se poate apela la aceasta procedura si inainte de 30 de ani, daca este nevoie)
  • dupa 40 de ani, sunt medici care recomanda mamografia anual, altii merg cu ecografie anuala si mamografie la nevoie sau la 2-3 ani

Citeste mai mult

Ecografia abdominala la copii

Ecografia abdominala este un test neinvaziv, care foloseste unde sonore pentru a produce o imagine clara a organelor interne si a vaselor de sange din abdomenul copilului. Cand se face si de ce, care sunt cele mai frecvente boli descoperite, vorbim si despre copiii care inghit lucruri traznite cu dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica.

Citeste mai mult

Ecografia de sold, prima investigatie imagistica din viata nou-nascutului

Primele saptamani de viata ale bebelusului sunt foarte importante nu doar pentru emotia ca, in sfarsit, il poti strange in brate, ci si pentru a vedea daca totul e in regula cu el si se dezvolta asa cum trebuie. Si sunt suficiente instrumente acum care te ajuta sa afli acest lucru rapid si fara durere. Ecografia de sold este una din aceste metode, intrucat este neinvaziva si utilizeaza ultrasunetele pentru a obtine imagini ce pot fi vizualizate pe calculator. De ce este indicata aceasta investigatie si cand trebuie facuta, aflam de la dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica la Ana Medical Center.

“Ecografia de sold la bebelusi este un test cu precizie ridicata, ce se face bebelusilor in primele 6 luni de viata, o investigatie care ne ajuta sa identificam o multime de probleme care ar putea sa il supere pe cel mic mai devreme sau mai tarziu. Una din ele este displazia de sold, o deformare care se poate produce in uter, din cauza pozitiei fatului sau a cantitatii reduse de lichid amniotic, sau in timpul nasterii”, explica dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica.

Citeste mai mult

Cancerul mamar. Prevenire si diagnostic. Ofera-ti o sansa la viata!

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer dezvoltat de femei si, din pacate, o importanta cauza de deces. Unul dintre motive este depistarea lui in stadii avansate, cand medicatia disponibila si tratamentele dezvoltate in acest moment pot cel mult sa prelungeasca viata, nu sa ofere o sansa reala. Avand in vedere rata mare de cancere descoperite in stadii avansate, am fi tentati sa credem ca diagnosticarea este ceva dificil ori costisitor. NU e deloc asa. Cu un control riguros, adaptat varstei fiecarei doamne, prevenirea este o chestiune de cateva minute pe an. Despre investigatiile necesare pentru a descoperi aceasta afectiune cat mai din timp, am discutat cu dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica la Ana Medical Center.

Citeste mai mult

morfologii fetale obligatorii in sarcina

Morfologia de trimestru III, ultima ecografie definitorie pentru starea bebelusului

Odata intrata in al treilea trimestru de sarcina, mai ai de facut o singura ecografie de morfologie fetala. Este o investigatie importanta, ce evalueaza starea bebelusului inainte de nastere si te anunta daca au aparut eventuale probleme neprevazute. Ce e bine sa stim despre morfologie fetala de trimestru 3 (III), ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

Citeste mai mult
ecografie de morfologie fetala

Morfologia fetala de trimestru II, cea mai importanta ecografie din sarcina

Ecografia morfologica din trimestru II este cea mai importanta investigatie din timpul sarcinii. Iti arata cum se dezvolta organele bebelusului si vezi daca totul este in regula cu el. Totusi, o morfologie fetala de trimestru 2 nu poate fi facuta oricand in trimestrul II, ci doar intr-un anumit interval. De ce, aflati de la dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

Citeste mai mult